Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:27 08 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SC Stop atenteaza la aspectul statiunii Mamaia

ro

03 Mar, 2005 00:00 941 Marime text

Zelca si-a depozitat mormanele de nisip si pamant pe domeniul public

De peste trei luni de zile, bariera de la intrare in statiunea Mamaia din zona Pescarie este flancata de mormane de nisip si pamant * Acestea au fost depozitate pe domeniul public de catre SC Stop SRL, firma care a demarat constructia unui hotel fara acord de mediu si autorizatie de constructie * Firma lui Zelca a suspendat lucrarile dupa ce APM a emis o somatie in acest sens, insa mormanele au ramas la locul lor * Municipalitatea nu a luat nici o masura impotriva firmei si probabil nu va lua prea curand, din moment ce la declansarea scandalului exercitase presiuni asupra APM

Lucrarile la hotelul pe care SC Stop SRL incepuse sa-l ridice in statiunea Mamaia, la sfarsitul anului trecut, fara nici un fel de autorizatie, nu vor fi reluate pana in toamna acestui an. Potrivit directorului Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta, Traian Petrescu, societatea citata ar putea obtine acordul de mediu cel mai devreme la inceputul lunii mai. In aceste conditii, lucrarile suspendate in baza unei somatii emise de APM ar trebui sa se reia abia in toamna acestui an. In perioada sezonului estival lucrarile de constructii in statiune sunt suspendate prin efectul legislatiei in vigoare. Firma Stop a initiat procedurile de obtinere a acordului de mediu si a inregistrat la sediul APM studiul de impact asupra mediului pentru hotelul pe care il construieste in regie proprie. La momentul de fata, agentia urmeaza sa stabileasca datele la care studiul va fi prezentat in comisia de specialitate, precum si calendarul consultarii de catre publicul larg si societatea civila. In momentul deschiderii sezonului estival, firma lui Costel Zelca are obligatia de a conserva obiectivul prin incadrarea acestuia intr-o plasa speciala cu scopul de a proteja mediul inconjurator si sanatatea umana. Pana atunci insa, firma lui Zelca manifesta acelasi respect deosebit pentru protectia mediului ca si atunci cand a demarat constructia fara sa incerce macar sa obtina acordul APM-ului.

Mormanele de pamant ale lui Zelca strica aspectul statiunii Mamaia

De pe urma ispravii de rasunet a lui Costel Zelca, statiunea Mamaia s-a impodobit cu mormane imense de pamant si nisip. Desi Zelca si-a retras muncitorii de pe santierul deschis ilegal, bariera de la Pescarie a ramas flancata de mormanele de nisip si pamant excavate din locatia in care a fost turnata fundatia hotelului. Asa se face ca, inca de la intrare, statiunea arata ca un santier parasit, in care nimeni nu a luat nici o masura pentru protectia mediului. Dincolo de faptul ca aspectul statiunii este sensibil afectat, mormanele sunt aruncate peste limita terenului aflat in folosinta firmei Stop. Traian Petrescu a declarat pentru reporterii ZIUA de Constanta ca institutia care trebuia sa verifice degajarea terenului de mormanele de nisip si pamant este municipalitatea, in dubla sa calitate de administrator al domeniului public si de emitent al autorizatiei de constructie. Primaria Constanta a adoptat insa aceeasi atitudine ca si in luna ianuarie, cand nu a reactionat in nici un fel la demararea lucrarilor de catre firma lui Costel Zelca inainte de obtinerea autorizatiei. Aceeasi institutie a exercitat presiuni asupra APM, atunci cand institutia condusa de Traian Petrescu a somat SC Stop SRL sa suspende lucrarile pana la obtinerea acordului de mediu. Tinand cont de aceste antecedente, este greu de crezut ca municipalitatea va obliga in vreun fel societatea lui Zelca sa degajeze domeniul public de mormanele de pamant si nisip.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii