Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:54 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandal in invatamantul superior

ro

30 Apr, 2002 00:00 1310 Marime text

Profesorul Hristu Culetu, din nou in conflict cu Universitatea "Ovidius"

Pe 1 august 2000, lui Culetu i-a fost desfacut contractul de munca pe motive disciplinare * Profesorul a spus ca orele de laborator pe care nu le-a efectuat nu intrau in atributiile sale * El mai afirma ca nici macar nu semnase cu universitatea un contract de munca si din acest motiv nici nu aveau ce sa-i anuleze * Pentru aceste nereguli Culetu a dat in judecata facultatea * El a trimis o scrisoare si la Strasbourg, la Consiliul Drepturilor Omului * In octombrie 2001, Tribunalul Constanta a dispus reintegrarea profesorului in cadrul universitatii * A obligat printr-o hotarare definitiva facultatea la plata drepturilor banesti pentru toata perioada in care Culetu a fost somer * In prezent, alti profesori din cadrul Facultatii de Fizica il spioneaza zilnic pe Hristu * El a fost plecat de doua ori la conferinta peste granitele tarii la numai cateva luni de la reintegrare * Rectoratul a refuzat, afirma Culetu, sa-i aprobe deplasarea in Germania intre 1 si 6 iunie anul curent * El spune ca este oprit sa plece din invidie * Culetu nu are nici macar un calculator la birou * Alti dascali mai mici in grad au chiar doua, lui insa i-au pierdut si cererea prin care a solicitat calculatorul

Cotidianul ZIUA de Constanta a relatat in mai multe randuri scandalul de la Universitatea "Ovidius" Constanta, in care a fost implicat profesorul doctor Hristu Culetu, pe atunci seful de lucrari la Facultatea de Fizica-Chimie si Tehnologia Petrolului. In iunie 2000, lui Hristu i-a fost desfacut contractul de munca, din motive disciplinare. El a declarat, insa, ca a fost sanctionat astfel deoarece nu efectuase mai multe cursuri care de altfel nici nu intrau in atributiile sale.

Hristu a contestat decizia rectoratului, sesizand Ministerul Invatamantului, precum si Senatul Romaniei. Profesorul a spus ca orele nesustinute, din cauza carora a fost dat afara din serviciu, nu figurau in norma pe care el o avea de indeplinit. De asemenea, el a afirmat ca nu a fost angajat la universitate cu contract de munca, pentru ca a primit doar o decizie de angajare. Cert este ca in cazul lui Culetu nu s-a respectat Codul Muncii, care prevede in art. 134 ca desfacerea contractului de munca in toate cazurile se stabileste prin dispozitie scrisa de catre conducerea unitatii, aratand motivele si prevederile legale in baza carora se face desfacerea contractului. In cazul profesorului n-a fost precizat motivul; mai mult, neexistand contract de munca, nu avea ce sa i se desfaca. Hristu a spus ca a fost inlocuit abuziv de la predarea unor cursuri pentru care a castigat concursul. El a fost obligat sa predea ore de laborator care nu intrau in competenta sa, fiind inferioare titlului stiintific detinut de el. Hristu spune ca la universitate abuzurile sunt la moda, motiv pentru care a dat in judecata institutia universitara. Judecatoria Constanta a pronuntat o sentinta prin care a obligat universitatea sa incheie cu Hristu un contract de munca in vara anului 2001. In ciuda acestui fapt, situatia a ramas aceeasi. A facut apoi o scrisoare catre Consiliul Drepturilor Omului de la Strasbourg, cererea fiind inregistrata la Camera a Doua cu nr. 5515/02.

Nereguli la Universitatea "Ovidius"

In octombrie 2001, prin decizia civila a Tribunalului Constanta, se dispune reintegrarea lui Hristu Culetu in functia detinuta anterior desfacerii contractului de munca si obliga universitatea la plata drepturilor banesti incepand cu data de 1 august 2000, data la care i-a fost anulat contractul de munca, si pana la efectiva integrare. Hotararea a ramas definitiva si irevocabila, iar profesorul a fost reangajat la facultate prin Decizia 321/21.12.2001, a Universitatii "Ovidius" Constanta. Abia acum i-a fost intocmit contractul individual de munca, beneficiind si de fisa postului. Dupa ce a fost reintegrat, profesorul a primit mai multe invitatii la conferinte pe teme stiintifice, care au avut loc in afara granitelor tarii noastre. Astfel, Culetu a trimis pe 18 februarie 2002 o cerere catre rectorat prin care solicita aprobare pentru a participa la Euroconferinta "The Cosmological Model, care a avut loc la Les Arcs, Savoie, Franta, in perioada 16-23 martie. Dupa ce i s-a analizat in amanunt cererea, i-au aprobat plecarea, avand in vedere faptul ca organizatorii au suportat toate cheltuielile de cazare, precum si taxa de participare. Pe 5 martie 2002, Hristu a mai inmanat rectoratului o cerere prin care a solicitat aprobarea participarii la a VI-a editie a intrunirii Scolii de Fizica a Energiilor Inalte, care s-a tinut la Constantine, Algeria, in perioada 6-12 aprilie 2002. De aceasta data a solicitat si 300 de dolari pentru acoperirea unei parti a cheltuielilor pentru transport. Cererea a fost aprobata intr-un final, dupa ce s-a convocat o sedinta de consiliu a rectoratului, insa nu i-au fost acordati cei 300 de dolari. Cert este ca Hristu Culetu s-a descurcat si a fost in Algeria. El a mai depus o cerere si la decanatul Facultatii de Fizica-Chimie, prin care a solicitat un calculator pentru biroul sau, asa cum au toti profesorii acestei facultati; ba mai mult, unii dintre ei, desi sunt inferiori in grad lui Culetu, au chiar doua. Cererea a fost lasata la decanat in ianuarie, iar in aprilie ea nu a mai fost gasita de catre secretarul institutiei. Cert este ca, in momentul in care a fost depus documentul, Hristu nu a primit numar de inregistrare si "era normal ca cererea sa se fi pierdut". Foarte interesant este faptul ca lectorul Culetu a fost din nou invitat sa participe la Conferinta Internationala Euresco "Particle Physics and Gravitation" care va avea loc la Bad Herrenalb, Germania, intre 1 si 6 iunie anul curent, motiv pentru care a intocmit din nou o adresa rectoratului, solicitand aprobare si sprijin financiar. Acum, spune Culetu, rectoratul a refuzat sa-i inregistreze cererea, cu toate ar fi renuntat repede la ideea de a cere banii de la conducerea universitatii, care oricum nu i-ar fi dat. Mai mult, Hristu afirma ca exista oameni in cadrul facultatii care-l invidiaza si-i pun deseori "bete-n roate". Tot ei il spioneaza zilnic, facandu-i aproape imposibila munca in cadrul institutiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii