Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:13 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandal la Liceul "Nicolae Balcescu" din Medgidia

ro

10 Apr, 2003 00:00 6750 Marime text

Tensiuni la "Nicolae Balcesu" din Medgidia

Un coleg o acuza pe Carmen Tanu, directorul liceului "Nicolae Balcescu" din Medgidia, de comportament dictatorial * Aceeasi persoana spune ca unui elev i s-ar fi motivat peste 100 de absente in schimbul unui calculator pe care liceul l-a primit ca sponsorizare * Elevii se plang ca li s-au cerut bani pentru consumabile, la o simulare * Carmen Tanu incearca sa se disculpe si respinge toate acuzatiile: sponsorizarea nu are nici o legatura cu absenta, iar elevilor li s-au cerut bani pentru ca primaria nu a mai avut in acest an * Viceprimarul Marian Iordache o contrazice: au fost alocate 4,2 miliarde pentru scoli in primul semestru, iar la primarie nu exista nici o cerere in acest sens * Directorul Carmen Tanu considera ca totul e un complot

Un profesor al liceului "Nicolae Balcescu" acuza comportamentul dictatorial al directorului scolii, Carmen Fella Tanu. Acesta a solicitat pastrarea anonimatului pentru a nu suporta consecintele gestului sau. Aceeasi persoana il acuza pe director ca a motivat mai multe absente elevului Adrian-Claudiu Capbun, in schimbul unei donatii substantiale si ca le taie orele de clasa profesorilor care nu isi exercita obligatia de profesor de serviciu. Mai multi elevi ai liceului s-au plans ca au fost pusi sa plateasca contravaloarea unor consumabile pentru simularea examenului de bacalaureat. Acestia spun ca directorul lor a investit multi bani in laboratorul de geografie, disciplina pe care o preda si ca acolo exista televizor cu cablu si usa de metal cu vizor.Am mers deci la liceu, pentru a vedea cu ochii nostri in ce masura aceste acuzatii sunt intemeiate. Directorul Carmen Tanu ne-a primit in birou. Afland dinainte de vizita noastra, ea avusese grija sa convoace, in pauza mare, Consiliul profesoral, pentru a pune in discutie problema profesorului care "colaboreaza" cu presa. "Consider ca este nedrept ca cineva din liceu sa faca acest lucru. Sunt in aceasta functie de doi ani si jumatate si cred eu ca am reusit sa creez o echipa si sa fiu prietena cu toti profesorii. Chiar acum vin de la ziua contabilei. Imi pare rau ca s-a intamplat acest lucru, caci asta creeaza o stare de suspiciune si afecteaza coeziunea colectivului", ne-a intampinat Carmen Tanu. Ea ne-a explicat apoi ca fiecare cadru didactic trebuie sa faca de serviciu in scoala, diferenta de la 18 ore de curs pe saptamana pana la 40. Daca un profesor refuza acest lucru, fapt care s-a si intamplat in Liceul "Nicolae Balcescu" cu un cadru didactic, acest lucru e discutat in Comisia de disciplina. Aceasta ancheteaza situatia si poate sa decida ca profesorul respectiv sa nu mai primeasca procentul de doi la suta din salariu pentru activitati extrascolare deosebite si sa iasa din discutie pentru un eventual salariu de merit. In schimb, Carmen Tanu ne-a declarat ca, la liceul pe care il conduce, nu s-a ajuns pana acolo cu atat mai putin sa taie ore de curs in contul serviciului pe scoala.

Peste o suta de absente au fost motivate

Daca pana in acel moment reusise sa fie destul de convingatoare, atunci cand a venit vorba de absentele elevului Adrian Capbun, din clasa a XII-a B. Situatia a inceput sa ii scape de sub control lui Carmen Tanu. Mai intai, ne-a spus ca stie ca acestui elev i s-au motivat niste absente, dar ca acest lucru nu are nici o legatura cu donatia pe care, tatal acestuia a tinut neaparat sa o faca scolii. "Eu nu sunt diriginta la acea clasa, Dirigintele i-a motivat niste absente si cred ca trebuie sa vorbiti cu el". Atunci cand a aparut profesorul diriginte, Carmen Tanu a parut bucuroasa ca a gasit un tap ispasitor. Cu toate acestea, momentul in care am avut acces la catalog s-a lasat indelung asteptat. "Atunci cand va aduc catalogul, va rog sa nu va uitati numai la Capbun, ci si la alti elevi. Ei sunt clasa a XII-a si, stiti cum e, ei au mai multe absente. Ar fi pacat sa cada totul pe Capbun, caci nu singurul cu multe absente". Atunci cand, intr-un tarziu, catalogul s-a deschis, am putut numara 109 absente, dintre care 104 fusesera motivate! Am luat seama la rugamintea directorului Tanu si ne-am aruncat privirea si la situatia scolara a colegilor lui Capbun. Erau, intr-adevar si altii cu absente, dar parca nu atat de multe ca el. "Eu i-am chemat la scoala pe toti parintii ai caror copii aveau mai multe absente, printre care si pe tatal lui Capbun. El a facut aceasta donatie catre scoala si a promis ca isi supraveghea fiul. Sa stiti ca baiatul este educat si respectuos. Singura problema sunt absentele". Pentru ca erau, totusi, prea multe absente motivate, Carmen Tanu a incercat sa gaseasca si aici o explicatie: regulamentele scolare nu prevad nici o limita a absentelor care se pot motiva, iar scoala e obligata sa primeasca toate scutirile eliberate de medicii de familie. "Iar Capbun are mai multe probleme de sanatate si de aceea a lipsit atat de mult. Si anul trecut a avut probleme de sanatate", a incercat directorul sa dreaga situatia. Sponsorizarea de la Capbun catre scoala, inregistrata pe 12.02 2003, a fost sub forma unui computer si a unui fax.

Bani de la elevi

"Laboratorul de geografie are cablu TV pentru ca acolo se desfasoara majoritatea activitatilor din scoala". Probabil ca si usa de metal, cu vizor, cumparata pe cateva milioane bune din banii primariei ar trebui sa se justifice in acelasi mod. In ceea ce priveste examenul de simulare, Carmen Tanu a recunoscut ca elevilor li s-au cerut cate 20000 lei pentru a se cumpara hartie, toner si folii pentru copiator si imprimanta. In acest timp, directorul adjunct Mircea Batca, incerca timid sa acrediteze idee ca elevilor doar li s-a propus sa plateasca acesti bani si ca ei nusnt obligati sa o faca. Tanu l-a intrerupt insa: "E vorba de 197 de elevi, iar suma totala e de aproape patru milioane de lei. Pana anul acesta primaria ne-a ajutat cu bani, dar acum ne-au spus ca nu mai au fonduri si ca trebuie sa ne descurcam singuri". Viceprimarul municipiul Medgidia Marian Iordache, nu deloc de aceeasi parere cu Carmen Tanu: "Primaria a alocat pentru primul semestru al anului 4,2 miliarde lei, pentru toate cheltuielile din scoli, mai putin salariile. Mi-e greu sa cred ca acei patru milioane nu se puteau regasi in aceasta suma de cateva miliarde. Pe de alta parte, la primarie nu a fost inregistrata nici o solicitare in acest sens care sa nu fi fost onorata".

"Un complot!"

Si pentru ca trebuia sa gaseasca o explicatie cat de cat confortabila pentru reclamatie, Carmen Tanu ne-a declarat ca nu persoana ei a fost vizata de profesorul care a turnat. "Stiu despre ce e vorba. E o reglare de conturi, dar nu cu mine. Sunt unii oameni care nu pot sa accepte ca nu ajung pe anumite functii, iar altii ca nu raman pe acele functii". In finalul intrevederii, pentru a ne convinge ca are o relatie de prietenie cu toti profesorii, Carmen Tanu a insistat sa stam de vorba cu ei. Am acceptat de complezenta acest lucru, pentru ca era evident ca nici unul nu ar si-ar fi criticat directorul chiar in scoala, mai ales dupa Consiliul profesoral ce avusese loc in aceeasi dimineata. Asa cum ne asteptam, cativa profesori de discipline umaniste ne-au povestit ce om minunat este Carmen Tanu si ce comportament ireprosabil are fata de colegi si elevi. Speriata probabil de vizita noastra, directorul Carmen Tanu a dat ordine dirigintilor sa ii predea situatia absentelor, iar
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii