Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:58 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SCANDALUL CAR

ro

05 May, 2003 00:00 891 Marime text

Atac la adresa caselor de ajutor reciproc

La trei saptamani de la aparitia sa in Monitorul Oficial, Legea numarul 135/17 aprilie, care modifica Legea numarul 122/1996 privind regimul juridic al Caselor de ajutor reciproc ale salariatilor, a provocat un adevarat scandal, de o parte fiind Banca Nationala a Romaniei, iar de cealalta parte, casele judetene de profil * Mihail Bogza, viceguvernatorul BNR, considera ca prin acest act normativ CAR-urile vor deveni institutii de tip Caritas si FNI * Conducerea Uniunii Judetene a Caselor de Ajutor Reciproc Constanta protesteaza in legatura cu amestecul unor institutii ale statului in problemele lor, mai ales ca, de peste un secol de cand functioneaza, nu s-a demonstrat niciodata ca ar putea aduce prejudicii membrilor sai * In componenta CAR Constanta sunt peste o suta de case, cu peste doua sute de mii de membri

Pe 17 aprilie, a fost publicata in Monitorul Oficial numarul 267 Legea numarul 135 pentru modificarea Legii numarul 122/1996 privind regimul juridic al Caselor de ajutor reciproc ale salariatilor, care a starnit o avalansa de nemultumiri din partea caselor teritoriale de profil. Vlademir Munteanu, presedintele CAR Constanta, ne-a declarat ca "toate casele pe care le reprezinta protesteaza din cauza unei declaratii a lui Mihai Bogza, viceguvernatorul BNR, in care spune ca institutiile de acest tip pot deveni prin respectivul act normativ institutii de tip FNI sau Caritas. Se spune artificial ca CAR- urile vor constitui formele periculoase de subminare a economiei nationale si a securitatii financiare a cetatenilor", ne-a mai spus Munteanu. Trimiterile sau, mai grav, asimilarea caselor de ajutor reciproc ale salariatilor cu FNI sau cu Caritas aduc un imens prejudiciu, nu numai moral, acestei institutii care s-a bucurat si dupa anul 1989 de aceeasi incredere si credibilitate in randul milioanelor de membri. Paul Teodor Ionescu, contabilul sef al CAR Constanta, a spus ca "filiala nu este o relicva a vremurilor de dinainte de 1989, unele dintre casele aflate in componenta sa functionand de zeci de ani, iar altele de mai mult de un secol. Dupa Revolutie au ramas, poate, singurele institutii care au confirmat valenta de protectie sociala, reala, specifica".

CAR-ul, salvarea saracului

Desi viceguvernatorul BNR spune ca "noua lege face din CAR-uri niste banci mai mici, in actul normativ la care facem referire nu exista cuvantul banca, si nici o sintagma care sa asimileze sau sa se asemene casele de ajutor reciproc ale salariatilor cu institutiile bancare, ceea ce demonstreaza ca in consideratiile respective s-a operat cu extrapolari nepermise, artificiale, daunatoare, fara temei legal, moral sau profesional". "Daca legiuitorul ar fi dorit sa ne transforme CAR-urile in banci, nimic nu l-ar fi impiedicat sa o faca in mod expres", ne-a mai spus Ionescu. In momentul de fata, la nivel national functioneaza aproape patru mii de case de ajutor reciproc, la care sunt inscrisi peste 1,6 milioane de membri CAR. In judetul Constanta exista peste o suta astfel de case, cu peste 200000 de membri. Cativa membri ai CAR-urilor cu care am stat de vorba ne-au spus ca banii pe care ii iau de aici le-au fost mereu de ajutor. "Este bine cunoscut ca, inainte de Revolutie, cand aveai de cumparat ceva de valoare, singura solutie era imprumutul la CAR", ne-a declarat Nicu Mihai, "cearist" de cand se stie, dupa cum s-a autointitulat. "Voiai un frigider, sa repari casa, sa cumperi o mobila, cu doi giranti, care de fapt erau mai mult de forma, luai imediat imprumutul si iti faceai treaba", ne-a mai spus acesta. Casele de ajutor reciproc sunt, potrivit statutelor proprii, institutii financiare non-profit, care ofera membrilor sai produse de economii si imprumuturi in conditii foarte avantajoase, folosind economiile membrilor sai pentru a finanta imprumuturi acordate acelorasi membri, cu o dobanda avantajoasa, mai precis plateste celor care economisesc pentru folosirea banilor lor. Dobanda este un beneficiu corect pentru folosirea acestor bani, dar si un stimulent pentru a economisi mai mult. Numai anul trecut au fost efectuate, prin casele de ajutor reciproc afiliate la CAR Constanta, cu dobanda mica, peste 30 000 de imprumuturi, in valoare de aproape 4 miliarde lei. "De fapt, singurul articol care ar face ca la CAR-uri sa se inscrie si sa ia bani si din afara agentului comercial pe structura caruia se constituie CAR-ul respectiv este cel cu numarul 2, in care "casele de ajutor reciproc ale salariatilor se pot infiinta de catre salariati sau alte persoane care obtin venituri de natura salariala, prin asociere, in unitatile in care acestia isi desfasoara activitatea sau la nivel teritorial", considerandu-se ca in felul acesta se pot face tot felul de matrapazlacuri cu banii membrilor, dar este imposibil sa transformam casele in Caritas-uri sau FNI-uri, pentru ca, la noi, banii se dau numai cu aprobarea unui birou executiv care raspunde patrimonial de eventualele pagube din gestiune sau prin acordarea lor ilegala, si toate se fac cu verificarea ulterioara a gestiunii de catre comisiile de cenzori, care in nici un caz nu sunt ca acelea de la asociatiile de locatari", a mai afirmat Paul Ionescu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii