Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:27 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scurt pe doi Ce-i impută procurorii Anticorupţie lui Nicuşor Constantinescu

ro

21 Mar, 2014 00:00 3267 Marime text
Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), a fost prezentat, ieri, Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă. Ulterior deliberărilor, şeful CJC a fost pus în libertate, sub control judiciar. Decizia tribunalului nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti. În acelaşi dosar a fost încătuşat şi Adrian-George Gâmbuţeanu, directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut complicitatea la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Acesta a primit mandat de arestare pentru 30 de zile, după cum a susţinut preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Nicuşor Daniel Constantinescu este cercetat penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi de 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. După cum arătam şi în ediţiile trecute, cauza în care Nicuşor Daniel Constantinescu a fost dus la arestare nu este singura în care este cercetat de procurorii Anticorupţie. La jumătatea lunii ianuarie, organele de anchetă au anunţat că fac cercetări specifice faţă de şeful CJC, care este suspectat de şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.

În continuare, ZIUA de Constanţa prezintă succint faptele imputate de DNA preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, atât în dosarul mediatizat la jumătatea lunii ianuarie, cât şi în cel dat publicităţii pe data de 19 martie. Astfel, pe data de 15 ianuarie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au anunţat începerea urmăririi penală faţă de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. În sarcina lui Nicuşor Daniel Constantinescu au fost reţinute şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave. Concret, DNA arată că şeful CJC „şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)”. Procurorii susţin că 1.239.987,60 de lei au ajuns la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, în cadrul proiectului de interes public judeţean „Caravana estivală a judeţului Constanţa”.

„Cheltuielile nu au avut legătură cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc), proiect adoptat prin Hotărârea CJ nr. 148/2010 şi nu au avut legătură cu Protocolul de colaborare cu autorităţi ale administraţiei publice şi instituţii, respectiv RA Romsilva, RAJDP Constanţa şi SC RAJA SA. În plus, cheltuielile au fost făcute fără să existe documentaţiile tehnico-economice prevăzute de lege (devize de ofertă şi procese verbale de recepţie care să ateste realitatea lucrărilor executate în 31 de localităţi şi conformitatea acestora cu cerinţele proiectului pe de o parte şi date şi informaţii privind coordonatele cadastrale aferente lucrărilor realizate pe de altă parte)”. Din cele peste cinci milioane de euro, continuă procurorii Anticorupţie, 13.305.000 de lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive, finanţarea şi plăţile „au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ Constanţa (instituţie condusă de învinuit), cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005 care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a Educaţiei fizice şi sportului”. Mai departe, Direcţia Naţională Anticorupţie arată că 5.094.836 de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii cu act în domeniul cultural, finanţarea şi plăţile au fost făcute în baza unei hotărâri a CJ Constanţa, „fără respectarea normelor legale în vigoare, prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de OG nr. 51/1998, actualizată, privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice”.

Alte părţi din 23.105.903,62 de lei

„1.054.405,98 de lei, rezultată din aceea că a acceptat şi a decontat o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire li pepiniere executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal. 761.749,06 de lei, reprezentând o plată pentru lucrările de împădurire efectuate asupra unei suprafeţe de 50 de ha din comuna Independenţa, în condiţiile în care contravaloarea acestor lucrări fusese deja achitată anterior, în anul 2011. 1.650.925,04 lei, reprezentând plăţi nelegale către SC Domeniul Public şi Privat Judeţean Constanţa, respectiv contravaloarea închirierii unui număr de 11 autoturisme, cu încălcarea prevederilor OG nr. 80/2001 care impuneau limitarea consumului de carburanţi şi a numărului de autoturisme pentru toate instituţiile publice, inclusiv pentru consiliile judeţene (la un număr de şase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzină/motorină) şi interdicţia închirierii de autoturisme de către toate instituţiile publice”, se mai arată în comunicarea DNA din data de 15 ianuarie. Pe data de 19 martie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au informat că şeful CJC este urmărit penal şi reţinut pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi de 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Organele de anchetă arată că, „în perioada 2011 - 2013, Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a refuzat în mod repetat să pună la dispoziţia auditorilor Curţii de Conturi documentele şi informaţiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a 3 controale incluse în programul de activitate al acestei instituţii”. „În această modalitate, a fost tulburată grav activitatea Curţii de Conturi, care s-a aflat în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice.
Totodată, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, constând în faptul că activitatea sa a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanţa din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane de lei. Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului şi care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA.
Sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi”.

Control împiedicat ?

Nicuşor Daniel Constantinescu ar fi împiedicat, în mod repetat, efectuarea controlului programat în cursul anului 2011, „condiţionând prezentarea documentelor de comunicarea unei dovezi că respectiva acţiune de control figura în programul de activitate al Curţii de Conturi”, după cum se menţionează în comunicatul DNA. „După ce informaţiile solicitate au fost transmise sub forma unui extras, Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să refuze efectuarea controlului, invocând faptul că nu i-a fost transmisă o copie a întregului program. Controlul care urma să se desfăşoare în cursul anului 2012 a fost împiedicat cu motivaţia că nu există acordul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, refuz menţinut cu prilejul solicitărilor repetate formulate de auditorii publici ai Curţii de Conturi. Controlul programat în cursul anului 2013 nu s-a putut efectua datorită dispoziţiilor exprese ale preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, prin rezoluţii aplicate pe referatele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie”, se mai arată în documentele procurorilor Anticorupţie.


Grosul

Mai mult decât atât, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, „în perioada 2007 - 2014, nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acţiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 de euro. „După ce instanţele judecătoreşti au dispus prin 9 hotărâri definitive pronunţate în perioada 2008 - 2011 ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Ulterior, printr-o altă hotărâre judecătorească, s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să nu îşi execute obligaţiile impuse de către instanţa de judecată. Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui CJ Constanţa au rămas fără efect, inclusiv datorită refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile, astfel încât Nicuşor Daniel Constantinescu a lipsit practic de conţinut drepturile părţii vătămate, în ciuda recunoaşterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească”, cu conchis procurorii Anticorupţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ce au drumurile radjp cu eolienele? 21 Mar, 2014 08:14 30 milioane prejudiciu ptr eoliene-dar in 2009 in telegraf marian turbatu era laudat-in 2008 el facea plingeri la dna-