Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:06 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se intorc americanii

ro

06 Sep, 2003 00:00 1770 Marime text

Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu nu va fi desfiintata

Unitatea Militara 57 de la Kogalniceanu va fi parasita de militarii romani * In perimetrul bazei vor ramane la conservare in hangare doar MIG-urile 29 inoperabile * Militarii si avioanele MIG-21 Lancer vor fi transferate la Borcea * La Kogalniceanu va ramane o escadrila de elicoptere Puma * In locul romanilor se pare ca mai mult ca sigur vor sosi militari americani * Investitiile facute in cursul acestui an sub acoperirea aplicatiei multinationale "Cornerstone" au pregatit, de fapt, sosirea trupelor americane * MApN sustine ca miscarile de trupe anuntate la Kogalniceanu fac parte dintr-un plan de restructurare a armatei, denumit "Forta - Obiectiv 2007"

Contrar zvonurilor aparute in diferite medii de informare, Aerobaza militara 57 de la Mihail Kogalniceanu nu va fi desfiintata si nici personalul aferent, civil si militar, nu va fi disponibilizat. In schimb, pentru o perioada de mai multi ani de zile, in unitatea respectiva nu se vor mai afla avioane de atac operationale, ci doar o escadrila de elicoptere de tipul IAR Puma. In hangarele unitatii militare vor mai stationa, in regim de conservare, doar cele 18 avioane de tipul MIG-29, carora li s-a expirat resursa de zbor, in prezent acestea fiind inoperabile din punct de vedere tehnic. MIG-urile 29 nu vor mai intra in procesul de reconditionare, prevazut intr-un proiect care prevedea alocarea a aproximativ 50 de milioane de dolari pentru prelungirea resursei de zbor a acestora. In rastimpul in care trupele americane au stationat la Constanta, in perioada desfasurarii luptelor din teatrul irakian de razboi, la Kogalniceanu a fost dislocata o escadrila de avioane de tipul MIG 21 Lancer, de la Baza 86 de Aviatie de la Borcea - Fetesti. Aceste avioane aveau rolul de protejare a unitatii preluate temporar de catre armata americana, precum si a aeronavelor de transport aflate in drum spre zona de conflict din Golful Persic si care faceau escale la Kogalniceanu. Conform unor declaratii oficiale, in perioada urmatoare, activitatea din Baza 57 va fi restransa, iar o parte din personalul militar sau civil va fi transferat la baza aeriana de la Borcea.

Rocada trupelor

Oficial, declaratiile generalului locotenent Gheorghe Catrina, seful Statului Major al Fortelor Aeriene, confirma faptul ca, pentru moment, Baza 57 de la Mihail Kogalniceanu va disparea de pe harta militara a Romaniei. Cu toate acestea, surse din Statul Major General au declarat ca aceasta unitate militara va fi mentinuta ca locatie geografica unde se vor desfasura actiuni aeriene. In schimb, in randul militarilor angajati in cadrul unitatii respective circula informatia, neconfirmata oficial, conform careia la Kogalniceanu, precum si in alte doua locatii din apropiere se pregateste terenul pentru reintoarcerea trupelor americane, care vor instala o baza permanenta in aceasta zona. Chiar daca dimensiunile viitoarei baze americane de la Kogalniceanu nu se vor compara ca marime cu bazele militare din Germania, investitiile de peste 20 de milioane de dolari facute aici, precum si in poligoanele de la Babadag si Vadu isi gasesc acum rostul. Sub paravanul aplicatiei multinationale "Cornerstone 2003", in perioada 14 mai - 15 iulie a.c., in localitatile Mihail Kogalniceanu, Corbu, Capul Midia si Babadag s-au reparat diverse drumuri de acces catre anumite unitati militare, poduri si utilitati, iar pentru rezolvarea problemei poluarii panzei freatice de suprafata in zona Babadag americanii au sapat un put de 200 de metri adancime. In incinta Aeroportului militar Mihail Kogalniceanu au fost construite un depozit, un hangar metalic de mare capacitate, precum si o noua pista de rulare. Intre aeroport si Baza militara 57 au fost construite mai multe drumuri de acces. Totodata, a fost completat si echipat in totalitate sistemul de comunicatii, la nivelul intregii baze militare instalandu-se o complexa retea de cabluri cu fibre optice. Presedintele Comisiei de Aparare din cadrul Camerei Deputatilor, Razvan Ionescu, a confirmat faptul ca partea americana si-a manifestat interesul pentru baza de la Mihail Kogalniceanu, iar daca afirmatiile MApN-ului sunt corecte, bazandu-se pe informatii certe, atunci este evident ca trupele romanesti vor fi retrase si mutate la Borcea, pentru a lasa locul militarilor americani.

Avioane americane pentru aviatorii romani

Ideea achizitionarii unui nou tip de avion militar de productie americana va fi, probabil, materializata abia dupa anul 2007, cand Romania va incepe procedurile de achizitie a unui nou tip de avion modern, multifunctional. Pana in acel moment, marile firme americane constructoare de aparate de zbor militare, Lockhed Martin si B.Ae Systems, se vor confrunta pentru castigarea contractului in urma caruia Armata Romana va fi dotata cu avioane de lupta de generatia V-a. Pana la acel moment, firma americana B.Ae Systems are deja in executare, prin castigarea contractului, activitatea de modernizare a celor doua fregate militare "Coventry" si "London", achizitionate de Romania de la Marea Britanie. Pentru ca vestitele avioane militare americane de tipul F-16 sa poata fi vazute pe pistele de la Kogalniceanu, ar implica alte investitii masive pentru adaptarea actualelor piste la conditiile de rulaj acceptate de acest gen de aparate de lupta.

Plan cu bataie pana in 2007

Problema cea mai stringenta pusa acum in discutie la nivelul intregii Armate Romane este problema disponibilizarilor de cadre militare, acest aspect facand parte din planul de reforma a armatei, impus de conditiile de accedere in structurile Pactului Nord-Atlantic. In concluzie, este evident faptul ca nu vor mai putea fi pastrate toate efectivele in conditiile in care nu vor mai exista suficiente resurse materiale si financiare. In curand, Ministerul Apararii Nationale va definitiva proiectul denumit "Forta - Obiectiv 2007", care va fi prezentat Consiliului Suprem de Aparare si apoi supus aprobarii Parlamentului Romaniei. Proiectul "Forta - Obiectiv 2007" cuprinde evaluarea tuturor unitatilor militare din tara in functie de mai multe criterii. In acest proces de evaluare a fost inclusa si Unitatea militara de aviatie 57 de la Mihail Kogalniceanu. Cu toate acestea, surse din conducerea armatei au dat totusi asigurari ca in MApN nu vor mai exista disponibilizari masive pentru ca deja s-a ajuns la numarul de personal militar si civil care poate fi sustinut din fondurile alocate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii