Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:13 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SEEBRIG s-a mutat oficial la Constanta

ro

26 Jul, 2003 00:00 862 Marime text

Ploaie de generali romani si straini

In prezenta presedintelui Romaniei si a oficialilor militari si civili ai tarilor ale caror armate compun Brigada SEEBRIG, ieri a avut loc festivitatea de schimbare a comenzii acestei structuri militare europene * Pregatirile ceremonialului au inceput inca de acum doua saptamani * Protectia presedintelui si a inaltilor oficiali a fost asigurata atat pe mare, cat si sub apa si pe uscat * Peste 500 de SPP-isti, agenti ai serviciilor secrete, SRI, jandarmi si Politie Militara au fost infiltrati in multime * Deschiderea ceremoniei a fost facuta de presedintele Ion Iliescu, care a salutat drapele de lupta ale fiecarei natiuni participante * Pe tot timpul ceremonialului, nici unul dintre locatarii blocurilor de pe faleza din apropierea Cazinoului nu a avut voie sa iasa la ferestre

Presedintele Romaniei si numerosi oficiali au participat, ieri dimineata, la ceremonia de predare-primire a Presedintiei Procesului Reuniunilor Ministrilor Apararii din Sud-Estul Europei si a Comenzii SEEBRIG, care a avut loc in fata Cazinoului Constanta. La festivitati au participat ministrii Apararii ai celor noua tari membre ale SEDM (South-Eastern Europe Defense Ministerial). Pregatirile festivitatilor au demarat inca de acum doua saptamani, odata cu repararea falezei Cazinoului, precum si a renovarii partiale a fatadei cladirii Cazinoului. Ieri, pana in momentul aparitiei coloanei cu oficiali, intregul perimetru al falezei Constanta a fost cercetat metru cu metru, de catre specialisti genisti. In rada mica a portului a fost adusa o vedeta militara, iar adancurile zonei din dreptul Cazinoului au fost in permanenta supravegheate de scafandri de lupta. Peste 500 de agenti de securitate au fost mobilizati in vederea asigurarii integritatii corporale atat a presedintelui Ion Iliescu, precum si a celorlalti oficiali romani si straini. SPP-isti, SRI-sti, jandarmi in civil, Politia Militara au fost infiltrati in randul sutelor de civili care priveau festivitatile. Accesul persoanelor acreditate in perimetrul unde s-au sustinut discursurile a fost posibil doar dupa verificari stricte cu detectoare de metale.

Instrument de lupta impotriva riscurilor asimetrice teroriste

Sosirea presedintelui Ion Iliescu a marcat inceputul festivitatilor. Cele noua natiuni membre ale SEDM au fost reprezentate pe faleza Cazinoului prin plutoane militare reprezentative. Dupa ce a salutat, conform etichetei, fiecare drapel de lupta, Iliescu a tinut un discurs oficial. Acesta a fost urmat de speech-urile lui Ovidiu Dranga, presedintele SEDM si PMSC, Ugur Ergun, viitorul presedinte al SEDM, generalul Andreas Kouzelis, fostul comandant al SEEBRIG, si generalul Giovani Sulis, actualul comandant al SEEBRIG. Ion Iliescu a specificat, printre altele, in discursul sau faptul ca SEEBRIG este pentru Romania un instrument de lupta impotriva riscurilor asimetrice teroriste, acesta fiind in prezent principalul pericol mondial. Totodata, presedintele statului a definit clar pozitia geografica a tarii noastre, ca fiind de centru-sud al Europei, adevaratul spatiu sud-est european fiind de fapt in zona Caucazului, cuprinsa intre Marea Caspica si Marea Neagra. Presedintele a mentionat ca sud-estul Europei se afla in fata unei optiuni cruciale, numeroasele progrese n-ar fi fost posibile fara implicarea activa a comunitatii internationale, care a impulsionat regiunea noastra sa actioneze in propriul beneficiu. SEDM si SEEBRIG respecta viziunea NATO referitoare la securitatea euro-atlantica, aducand contributii la dezvoltarea cooperarii regionale. Dupa discursurile oficialilor, a urmat ceremonialul de predare-primire a Presedintiei Procesului Reuniunilor Ministrilor Apararii din Sud-Estul Europei si a comenzii SEEBRIG. In ritmul muzicii imnurilor celor noua natiuni au fost arborate steagurile nationale si pavilionul SEEBRIG. Generalul Andreas Kouzelis a predat generalului Giovani Sulis steagul SEEBRIG si emblema de comandant. Cele noua plutoane reprezentative ale tarilor partenere la SEEBRIG au desfasurat o parada militara prin fata oficialitatilor. Ceremonia a luat sfarsit prin organizarea unei conferinte de presa la care au participat ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, precum si ceilalti ministri ai Apararii ai statelor membre SEBRIG. Ca observatori permanenti ai misiunii SEEBRIG au fost prezenti comandantul Fortelor Aliate din Sud-Estul Europei, americanul Gregory G. Johnson, si din partea Armatei SUA in Europa USECOM, Richard D. Jaskot.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii