Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:14 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seful ANOSR continua greva studenteasca si dupa semnarea protocolului cu MECT

ro

10 Nov, 2003 00:00 998 Marime text

Presedintele ANOSR, Cristian Dumitru, se dezice de protocolul semnat cu ministerul, acuzandu-si colegii de la filialele din tara * El a decis sa continue greva * La Constanta, nici sefii studentilor de la IMC si cu atat mai putin cei de la "Ovidius" nu stiu nimic de acest lucru

Protestul studentesc inceput in urma cu doua saptamani a ramas in coada de peste. La acest moment, principalele organizatii studentesti din Romania sunt semnatare ale protocolului semnat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, dar unele dintre ele l-au denuntat, pentru ca si-au dat seama ca au obtinut numai promisiuni. De aceea, pentru Asociatia Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania greva nu s-a incheiat. Presedintele asociatiei ii acuza chiar pe unii sefi de filiale din tara pentru semnarea protocolului.

Greva dupa patru ani

In urma cu doua saptamani, reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) au elaborat o lista de revendicari pe care au trimis-o Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, fara a primi vreun rezultat. In consecinta, mai multe organizatii studentesti afiliate la ANOSR au decis sa intre in greva. Pe 22 octombrie, 2000 de studenti la Iasi si aproximativ 500 de Galati au protestat impotriva degradarii vietii universitare. Dupa numai o zi, in campusul universitar Regie din Bucuresti a avut loc un mars funebru pentru comemorarea invatamantului universitar "care s-a dus pe apa sambetei". La inceputul saptamanii viitoare, mai multe centre universitare din Romania vor intra in greva generala. Dupa alte doua zile, miscarile de protest s-au amplificat, studentii din mai multe centre universitare iesind in strada pentru conditii mai bune de viata, recordul de participanti inregistrandu-se la Iasi, unde 15.000 de studenti au participat la un miting de protest. Si la Constanta a fost organizat un astfel de miting, cu numai 200 de participanti - toti de la Universitatea Maritima Constanta, caci seful Ligii Studentilor de la "Ovidius", Cristian Mosnianu, a boicotat greva.

Ce sperau sa obtina studentii

Studentii cereau respectarea Raportului de tara de la Berlin, in care se mentioneaza faptul ca, in Romania, studentii isi pot acoperi toate cheltuielile de cazare si masa din bursa. ANOSR a solicitat cresterea bursei studentesti pana la patru milioane de lei, considerand ca aceasta este suma ce ar putea acoperi toate aceste cheltuieli. Studentii mai cereau marirea subventiei pentru studentii bugetari cu 50 la suta fata de anul precedent, pentru a se ajunge astfel la 570.000 lei per student, reducerea efectiva cu 50 de procente a pretului calatoriei pe calea ferata (accelerat si rapid) si pe transportul in comun, precum si aceeasi reducere la spectacolele si expozitiile gazduite de institutiile statului. Si cum toate acestea ar putea fi acoperite dintr-un procent de cinci la suta din PIB, ANOSR solicita garantarea acestui nivel bugetar. Liderii studentilor nu i-au uitat nici pe asistentii si preparatorii universitari, pentru care solicitau salarii mai mari, aratand ca numai cadrelor didactice de rang superior li s-au marit salariile, cei mai tineri avand o retributie de mizerie. Studentii mai solicitau sa contribuie la deciziile care ii privesc direct, ca parteneri ai altor factori de decizie, un prim exemplu fiind includerea a doi reprezentanti in Comisia de lucru pentru elaborarea proiectului de lege a invatamantului superior.

Promisiuni guvernamentale

In plina greva, liderii Uniunii Studentilor din Romania (USR), care nu participasera la greva, s-au grabit sa incheie un armistitiu cu conducerea MECT, pe 30 octombrie. Prin acest acord, studentii primeau firimituri fata de revendicarile lor. Dupa numai o zi, reprezentantii ANOSR - initiatorii grevei - au acceptat sa negocieze, la randul lor, cu ministerul, la aceste discutii participand si reprezentantii USR. Dupa o discutie care a durat toata noaptea, studentilor li s-a promis ca, din ianuarie 2004, subventia pentru camine sa fie calculata in functie de consum, astfel incat in lunile de iarna sa fie mai mare decat in cele de vara; reprezentantii ministerului au mai fagaduit ca, impreuna cu liderii studentilor, se vor adresa Parlamentului pentru ca bugetul aprobat sa asigure o finantare corespunzatoare pentru invatamantul superior, fara insa a se preciza nivelul acesteia. Studentilor li s-a mai promis ca sumele destinate investitiilor vor fi suplimentate cu 200 miliarde lei si ca se va constitui un fond de 30 de milioane de dolari pentru garantarea unor credite destinate investitiilor in spatii de invatamant si camine. MECT s-a mai laudat ca va asigura indexarea cu 12 procente a alocatiilor pentru burse, incepand cu ianuarie 2004. Conform acordului din noaptea de miercuri spre joi, MECT promitea ca va aloca esalonat (inclusiv din imprumuturile externe contractate cu BEI, BDCE si BERD), incepand cu primul trimestru al anului 2004, 30 de milioane de euro pentru caminele studentesti. Liderii studentilor au negociat separat, vineri, cu Ministerul Transporturilor si cu Ministerul Finantelor Publice, reducerea cu 50 la suta pe transportul feroviar. Ei vor beneficia, incepand cu anul viitor, de 24 de calatorii pe trenurile accelerat, la jumatate de pret, fara ca aceasta facilitate sa se aplice si la rapide. Pentru realizarea acestui obiectiv, urmeaza sa fie alocate 200 de miliarde lei de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, restul sumei urmand sa fie suportata din rezerva bugetara a statului.

Seful ANOSR acuza PSD-ul de implicare in miscarea studenteasca

Dupa semnarea acestui protocol, presedintele ANOSR, Cristian Dumitru, s-a razgandit si s-a dezis de armistitiul abia incheiat. "Conflictul nu s-a incheiat si miscarile de protest vor continua. E posibil sa iesim in strada chiar incepand de maine (n.r. - de azi), in functie de vreme, caci s-au anuntat ninsori si, in aceste conditii, e greu de crezut ca studentii vor participa la miting", ne-a declarat el. Dumitru ii acuza pentru semnarea protocolului pagubos cu MECT pe cativa colegi de la organizatiile din tara, fara insa a spune concret despre cine este vorba. Presedintele ANOSR acuza USR ca face jocuri politice. "Consider ca ei sunt manipulati de PSD", ne-a declarat el. Mentionam ca USR este condusa de Nicolae Banicioiu, despre care se spune ca ar fi omul lui Gabriel Ispas, el insusi fost sef al acestei organizatii, actualmente consilier al premierului Adrian Nastase. Presedintele Ligii de la Universitatea Maritima Constanta nu stie nimic de decizia sefului sau de la ANOSR de a continua greva si spune ca el e in stand-by, asteptand sa vada ce se va intampla. Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al Ligii Studentilor de la "Ovidius", Marius Cojocaru, a fost evaziv, asa cum ne asteptam de altfel, si ne-a declarat ca vor participa la greva "daca se hotaraste o miscare de la Bucuresti si daca solicitarile sunt pertinente. Ce sa mai inteleaga studentii din toate aceste incoerente ale liderilor si ce pot ei sa mai spere de la viitor?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii