Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:17 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Setea de sânge a mass-media, potolită cu demiterea prefectului și a șefului ISU Cum caută Parchetul Militar vinovații pentru moartea salvatorilor pe lacul Siutghiol

ro

20 Dec, 2014 00:00 3253 Marime text


Cinci zile au trecut deja de la tragedia de pe lacul Siutghiol, iar ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este în plină desfășurare. Chiar dacă nu s-a găsit încă niciun vinovat propriu-zis, în primă fază, setea de sânge a mass-media și, mai ales, a oamenilor revoltați de catastrofă a fost potolită: demiterea inspectorului-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, colonel Viorel Jianu, dar și a prefectului județului Constanța, Radu Volcinschi, au părut o slabă consolare pentru pierderea celor patru vieți.

 
Amintim că în urma accidentului aviatic de pe lacul Siutghiol, când elicopterul SMURD s-a prăbușit sub văzul a zeci de martori, au pierit patru oameni de valoare. Petre Corneliu Cătuneanu, în vârstă de 47 de ani, era pilotul aeronavei. Era căsătorit și avea un copil. La cârma elicopterului, era secondat de căpitanul comandor Ginel Claudiu Crăcănel, în vârstă de 42 de ani, și el căsătorit și tatăl unui copil minor. Acesta devenise cetățean de onoare al orașului său natal Mioveni pentru meritele sale în salvarea vieților. Echipajul medical era format din năvodăreanca Gabriela Camelia Harton, în vârstă de 38 de ani, de profesie asistentă. Cu puțin înainte de tragedie, Gabriela aflase că purta în pântece cel de-al doilea copil, iar în urma sa a rămas orfan un alt copil, minor. Nu în ultimul rând, medicul Laura Vizireanu, care întregea echipajul de urgență, avea 39 de ani și deși a fost prima persoană salvată din apele înghețate ale lacului, inima ei a încetat să mai bată pe patul Spitalulul Județean de Urgență Constanța, unde fusese transportată de colegii ei. Revenind la ancheta desfășurată de procurorii din cadrul Secției Parchetelor Militare a Parchetului General, redăm în continuare, pas cu pas, progresele făcute în cauză și măsurile dispuse, așa cum au fost ele anunțate, pe cale oficială, de reprezentanții instituției.
 
Pe data de 16 decembrie, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a adus la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
 
La data de 15 decembrie, procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu (constituindu-se pe rolul acestei unităţi un dosar penal) cu privire la faptul că, în aceeaşi zi, un elicopter aparţinând SMURD Constanţa s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, situat pe raza municipiului Constanţa, rezultând decesul celor patru persoane aflate la bord. La locul evenimentului s-au deplasat imediat doi procurori militari, din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, în vederea efectuării cercetării la faţa locului şi dispunerii măsurilor procedurale necesare.
În cursul zilei de 16 decembrie, la faţa locului au continat cercetările efectuate de procurori cu sprijinul unor specialişti criminalişti din cadrul Poliţiei
 
Pe data de 17 decembrie, Parchetul General a anunțat începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 349 alin. 1 şi 2 Cod penal) şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 350 alin. 1 şi 3 Cod penal). „În continuarea cercetărilor, procurorii au dispus, extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă (prevăzute de art. 192 alin 1, 2, 3 Cod penal), având în vedere faptul că toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului au decedat“, conform datelor oficiale. În aceeași zi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus preluarea de către Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a cauzei privind accidentul aviatic de pe lacul Siutghiol.
Considerentele care au stat la baza preluării au vizat caracterul complex al cauzei, determinat de împrejurările în care s-a produs accidentul, de urmările grave ale acestuia, precum şi de volumul şi dificultatea administrării mijloacelor de probă.
 
Pe data de 19 decembrie, Biroul de informare publică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat că în prezenta cauză s-au dispus măsuri necesare pentru asigurarea conservării epavei elicopterului prăbuşit. De asemenea, au mai fost dispuse măsuri pentru căutarea şi recuperarea din lacul Siutghiol a tuturor pieselor şi subansamblelor desprinse din epava elicopterului, au fost luate măsuri pentru obţinerea şi interpretarea datelor referitoare la evoluţia în zbor a elicopterului, înainte de momentul prăbuşirii și s-a ridicat obiecte şi înscrisuri ce pot servi ca mijloace de probă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii