Singurul supravieţuitor al tragediei navei „Struma“ The New York Times, necrolog pentru David Stoliar
Singurul supravieţuitor al tragediei navei „Struma“: The New York Times, necrolog pentru David Stoliar
02 Feb, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2854
Marime text
Pe 24 februarie 1942, s-a scufundat, la nord de Bosfor, nava „Struma“, având la bord 767 de emigranţi evrei şi zece membri ai echipajului. În valurile reci ale mării au pierit aproape toţi. A fost un singur supravieţuitor.
Ofensiva Germaniei naziste spre Est a determinat evreii din Polonia, Ungaria şi Romania să îşi caute salvarea, refugiindu-se spre Palestina. O cale de refugiu era prin România, al cărei guvern îngăduia acest lucru. Evreii au găsit ca variantă de fugă calea maritimă. Portul Constanţa era punctul de plecare, dar exista şi un impediment. Marea Britanie nu permitea sosirea în Palestina a unor nave pornite dintr-o ţară inamică. Turcia nu putea admite trecerea navelor spre Palestina, pentru a nu supăra Anglia.
Este şi cazul navei „Struma“, care a fost întoarsă din Bosfor spre Constanţa. Nu a mai ajuns nicăieri echipajul, refugiaţii evrei găsindu-şi sfârşitul tragic după ce nava a explodat şi s-a scufundat. Cauza exploziei este şi astăzi o enigmă. Este posibil ca „Struma“ să fi lovit o mină sau să fi fost atacată cu torpila de un submarin sovietic.
Bilanţ tragic
Au pierit înghiţiţi de mare 777 de oameni. Au fost şi doi copii (de cinci şi opt luni), 18 între un an şi cinci ani, 29 între şase şi zece ani şi 21 între 11 şi 15 ani. Şi-au găsit sfârşitul în acea friguroasă zi de iarnă 161 de oameni cu vârste între 16 şi 21 de ani, 230 de 22-30 de ani, 180 de 31-40 de ani, 71 de 41-50 de ani, 30 de 51-59 de ani, patru de 60 de ani, şase de 57-71 de ani şi cinci fără vârstă indicată.Au murit pe mare aceste suflete nevinovate, dintre care foarte mulţi tineri. Această statistică a intrat in paginile negre ale istoriei: război, emigrări forţate, moarte şi groază.
Necrolog The New York Times
David Stoliar, singurul supravieţuitor român al celui mai mare dezastru maritim civil din cel de-al Doilea Război Mondial, a murit la data de 1 mai 2014, iar decesul acestuia a primit puţină atenţie. Astfel, publicaţia The New York Times, care a aflat abia recent despre decesul românului David Stoliar, a pregătit un necrolog.„Pentru mai mult de o jumătate de secol, David Stoliar a rămas un martor tăcut la cel mai mare dezastru maritim civil din al Doilea Război Mondial, singurul supravieţuitor dintre aproape 800 de evrei care au fugit de Holocaustul din România la bordul unei nave de refugiaţi excluşi din Palestina, internaţi de Turcia luni bune, prinşi în derivă fără putere şi torpilaţi de un submarin sovietic în Marea Neagră în 1942“, spun cei de la The New York Times.
„Domnul Stoliar a murit la data de 1 mai 2014, la casa sa din Bend, Ore. (n.r. Oregon, SUA), la vârsta de 91 de ani, potrivit spuselor soției sale, Marda. Ştiri legate de moartea sa nu au fost relatate pe larg, însă un material scurt a apărut în The Oregonian. Pierderea «Struma» şi supravieţuirea domnul Stoliar au fost în mare parte necunoscute, până la începutul secolului, când el a vorbit cu un reporter al The New York Times“, mai spun jurnaliştii.
Stoliar avea 19 ani atunci şi trăia cu tatăl său în România, după ce mama sa, locuind la Paris, l-a trimis în Bucureşti, în ideea că va fi în siguranţă acolo. Intuiţia femeii a fost corectă, ea fiind arestată după câteva luni şi găsindu-şi sfârşitul în camerele de gazare de la Auschwitz.
„«M-am numărat printre cei norocoşi care au fost aruncaţi în aer şi au căzut în mare. Când am ajuns la suprafaţă, nu era nimic, cu excepţia unei cantităţi imense de resturi şi mulți, mulți oameni care înotau în apă. A fost foarte, foarte rece şi a fost foarte greu să ne mişcăm picioarele şi mâinile»“, mai amintesc cei de la The New York Times.
„Domnul Frantz şi Catherine Collins au povestit mai târziu despre scufundare într-o carte lansată în 2003, «Moartea de la Marea Neagră». Domnul Stoliar le-a spus că a văzut oameni ţipând şi zbătându-se în valuri. Mulţi s-au agăţat de o parte scufundată a punţii, de care erau ataşate cabluri şi metal contorsionat din balustrada navei“, au mai precizat jurnaliştii.
„Domnul Stoliar a vorbit cu ziare şi reviste şi a apărut într-un documentar în anul 2001, «Struma», regizat de canadianul Simcha Jacobovici. «De 58 de ani, nimeni nu m-a întrebat despre Struma», a spus el, «și am simțit că nimănui nu-i păsa. Am derulat amintirile în capul meu, ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri»“
Sursa: nytimes.com
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii