Slujbă cu uși închise, la Catedrala „Sfinții Petru și Pavel” din Constanța! ÎPS Teodosie a rostit Moliftele Sfântului Vasile cel Mare. Ce spune Sfântul Sinod (VIDEO)
Slujbă cu uși închise, la Catedrala „Sfinții Petru și Pavel” din Constanța! ÎPS Teodosie a rostit Moliftele
01 Nov, 2024 10:16
ZIUA de Constanta
3677
Marime text
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie a oficiat astăzi, 1 noiembrie 2024, slujba de Sfințire Mică a Apei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoși Petru și Pavel”.
Ulterior, a rostit Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, însă la vederea jurnaliștilor prezenți la acel moment, ÎPS Teodosie a cerut închiderea bisericii, citirea efectuâdu-se ulterior cu ușile încuiate, spre nemulțumirea enoriașilor veniți la slujbă. De altfel, nici alți preoți nu au avut acces în Catedrală.
O femeie care a avut acces în interiorul Catedralei, spune că ÎPS Teodosie a rostit Slujba Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare.
După aproximativ 20 de minute, ușile Catedralei s-au deschis, înaltul prelat ieșind să binecuvânteze enoriașii de afară cu aghiasmă.
Referitor la Slujba Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare, într-un document al Patriarhiei Române se arată că ÎPS Teodosie ar fi încălcat, în trecut, alte hotărâri sinodale.
Ce a hotărât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la citirea Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare
Hotărârea Sfântului Sinod privind citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în Biserica Ortodoxă Română Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în ședința de lucru din 16-17 februarie 2011, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a luat următoarea hotărâre privind citirea molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în Biserica Ortodoxă Română:
Pentru a se evita excesele străine de duhul credinței și al bunei-cuviințe pastorale, precum și practicile dăunătoare unității liturgice, săvârșite cu ostentație sau din motive pecuniare, Înaltpreasfințiții și Preasfințiții chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală și duhovnicească de a respecta rânduiala citirii molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale și, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduială trebuind să fie însoțită de post și spovedanie, atât din partea clericilor, cât și a credincioșilor. În cadrul îndrumărilor respective se va preciza cu limpezime că citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul țării) neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării și mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori.
Întrucât sărbătoarea bisericească de la 1 ianuarie (Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului și Sf. Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei), care este și începutul anului civil, trebuie primită cu bucurie duhovnicească, la sfârșitul Sfintei Liturghii se va oficia slujba Tedeumului, așa cum se procedează la nivel panortodox și cum prevăd îndrumările tipiconale.
(Hotărârea nr. 630 din 17 februarie 2011)
Reamintim că, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, se află în atenția Sfântului Sinod, după mai multe fapte ce contravin disciplinei canonice și statutare privitoare la hirotonie.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu mai are voie să fie invitat la Sfinte Liturghii organizate în alte eparhii, și nici ierarhii Sfântului Sinod nu mai au voie să accepte invitații în Arhiepiscopia Tomisului.
„Aprobă ca Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să nu mai fie invitat la Sfinte Liturghii organizate în alte eparhii, și nici ierarhii Sfântului Sinod să nu mai accepte invitații în Arhiepiscopia Tomisului, până când Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu va respecta practica euharistică panortodoxe și hotărârea sinodală din 17 februarie 2011 referitoare la citirea moliftelor Sfântului Vasile cel Mare”, se arată în decizia Sfântului Sinod, vezi secțiunea „documente”.
În decizia Sfântului Sinod se amintește de hirotonirea unui cleric în Catedrala eparhială din Constanța de către ÎPS Teodosie.
Este vorba despre Ioan Valentin Damaschin, care avea „calitate de fiu duhovnicesc al Arhiepiscopiei Bucureștiului”.
Sfântul Sinod vorbește despre o „tentativă de fraudare a modalității statutare de transfer a clericilor” pentru care ar fi cerut explicații părintelui Teodosie.
Arhiepiscopul Tomisului, a răspuns la această solicitare, cu următoarele explicații:
„Hirotonia în Arhiepiscopia Tomisului a teologului Ioan Valentin Damaschin s-a făcut pe motivul că acesta a urmat cursurile Facultății de Teologie Constanța și a locuit “vreme îndelungată” în acest oraș. S-a exprimat „sincera părere de rau pentru situația de indispoziție generată de hirotonia misionară care a avut loc fără intenția de a încalca principiul înfierii duhovnicești, cu buna-credință și pe temeiul canonic al locului consfințit de către Sfântul Sinod”, vezi „documente”.
Sfântul Sinod susține că „modul de înțelegere și interpretare a hotărârii sinodale nr. 861 din 9 februarie 2023 de către Arhiepiscopul Tomisului este total eronat, întrucât respectiva hotărâre sinodală face referire exclusiv la situațiile clericilor caterisiți, care doresc să solicite Sfântului Sinod iertarea după o perioadă suficientă de pocăință și îndreptare petrecută după caterisire într-o eparhie, iar pentru situațiile în care un Chiriarh hirotonește un teolog dintr-o altă eparhie, fără încuviințarea ierarhului de la care provine candidatul, hotărârea sinodală nr. 5698 din 21 iulie 2021 a stabilit că respectivul Chiriarh „va fi trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim, iar hirotonia va fi nulă” (punctul 2 lit. e)”.
Doi angajați SRI, hirotoniți preoți de Teodosie și Galaction!
Potrivit Sfântului Sinod, din sesizările primite, pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureștilor sunt mai multe situații în care, clerici hirotoniți în Arhiepiscopia Tomisului sau în Episcopia Alexandriei și Teleormanului, slujesc necanonic, nestatutar și neregulamentar, după cum urmează:
pr. ION DANIEL ȘOOȘ, hirotonit în anul 2019 diacon pe seama Catedralei „Sfinții Petru și Pavel” din Constanța și apoi preot misionar pe seama Parohiei „Viile” din județul Constanța, care de fapt lucrează la Școala Gimnazială „Anton Pann” din orașul Voluntari, județul Ilfov, transferat în anul 2016 fără dreptul de a mai reveni în Arhiepiscopia Bucureștilor;
pr. IONUȚ DUMITRU, hirotonit diacon în 27 aprilie 2024 și preot în 2 mai 2024 pe seama Catedralei „Sfinții Petru și Pavel” din Constanța, angajat laic la Serviciul Român de Informații, Garnizoana București, care a solicitat nestatutar să slujească în capela militară, fără a susține însă examenul de promovare în clerul militar;
pr. EMANUEL-ROBERT BĂRÂNGĂ, hirotonit diacon și preot în anul 2019 pe seama Parohiei Crângu din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, angajat laic la Serviciul Român de Informații, Garnizoana București, care a solicitat nestatutar să slujească în capela militară, fără a susține însă examenul de promovare în clerul militar;
protos Calist Ionescu și fratele său protos. Spiridon Ștefan Ionescu, hirotoniți diaconi și preoți pe seama Catedralei Sf Petru și Pavel din Constanța, locuiesc și își desfășoară activitatea în prezent în localitatea lor natală în orașul natal Breaza, județul Prahova.
(…)
“În concluzie, se poate constata că, deși disciplina canonică, statutară și sinodală privitoare la hirotonie este foarte clar stabilită canonic, statutar și regulamentar, iar Sfântul Sinod a luat mai multe hotărâri în acest sens, există în continuare situații în care Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, și Preasfințitul Părinte GALACTION, Episcopul Alexandriei Teleormanului, nu o respectă, hirotonind în continuare necanonic, nestatutar și neregulamentar teologi din alte eparhii fără acordul Chiriarhului lor sau hirotonind teologi care nu îndeplinesc toate condițiile legale, statutare și sinodale privitoare la hirotonie.
Mulți dintre aceștia nu rămân în eparhiile pentru care au fost hirotoniți, adică în Arhiepiscopia Tomisului sau în Episcopia Alexandriei și Teleormanului, ci își desfășoară activitatea necanonic, nestatutar și neregulamentar pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureștilor”, se mai arată în comunicatul decizia Sfântului Sinod.
Contactat pentru mai multe detalii în legătură cu decizia Sfântului Sinod, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Adrian Agachi, acesta ne-a îndrumat să luăm legătura cu părintele Mircea Cristian Pricop, reprezentantul Biroului de Presa al Arhiepiscopiei Tomisului.
Facem precizarea că preotul Pricop nu a răspuns nici mesajelor și nici apelurilor telefonice.
În măsura în care Biroului de presă al eparhiei Tomisului va avea un punct de vedere pe marginea deciziei Sfântului Sinod, o vom prelua pentru informarea cititorilor ZIUA de Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Hotărârea Sfântului Sinod ÎPS Teodosie nu mai are voie să fie invitat la Sfinte Liturghii organizate în alte eparhii. Angajați SRI, hirotoniți preoți! (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii