Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:53 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Libertatea.ro Șocant în Lipnița! Copiii cu râie, spălați de mamă cu soluție antiparazitară de oi - au ajuns la Spitalul Județean Constanța. Vezi cuvintele mamei

ro

14 Jun, 2024 10:20 633 Marime text


Şapte copii au ajuns, luna trecută, la spitalul din Constanţa, cu frisoane, delir şi halucinaţii, după ce au fost spălaţi cu o soluţie de uz veterinar. Protecţia Copilului face acum o anchetă socială, iar poliţia a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. După ce s-au vindecat, copiii s-au întors acasă, în aceeaşi sărăcie incurabilă în care au trăit dintotdeauna. Reporterii ziarului Libertatea au mers la Lipniţa, pentru a vă spune povestea.  

Pe Asia o doare în gât. Nu mai poate nici să înghită de durere şi, pentru că peste noapte a făcut şi febră, mama ei s-a speriat şi a dus-o la medic. La dispensarul din comună nu e nimeni joia, aşa că mama, Ghiulgian Amet, şi-a luat în braţe fetiţa bolnavă şi a urcat cu ea în microbuzul care, după un drum de două ore, a lăsat-o în Constanţa. Acolo a mers la spital, unde un medic a consultat-o pe Asia şi i-a zis mamei că nu-i pojar, cum bănuia ea, ci o pneumonie acută, ce trebuie tratată cu antibiotic.

După alte două ore pe microbuz, Ghiulgian a adus-o pe Asia acasă, în casa din chirpici cocoţată pe deal. Din bătătura ei, o palmă de pământ neîngrădită, se văd curţile oamenilor din Lipniţa. Iar acolo unde ar trebui să fie poarta, e un tomberon pentru gunoi, pe care scrie, cu litere mari, „refuzuri”.  Lângă „refuzuri”, e „bucătăria de vară” unde copiii rămaşi acasă au mâncat, la prânz, câte-o farfurie de ciorbă. Chicineta e compusă, ca într-un puzzle 3D, din patru pari între care sunt prinse două placaje şi-un cearceaf. Anexa aceasta şi antena satelit prinsă de-un lemn, lângă geam, sunt singurele acareturi din gospodărie.

Ghiulgian s-a aşezat pe treptele de piatră de la intrarea în casă şi se uită lung la hârtiile cu care a plecat din spital, încercând să priceapă ce-a vrut să spună medicul.

Şase copii, trei nepoţi şi nicio zi de şcoală

Ghiulgian Amet face parte din comunitatea de romi-turci (horahai) care trăiesc în Dobrogea. La 38 de ani, ea are şase copii, trei nepoţi şi nicio zi de şcoală. Asia are o soră mai mare, pe care o cheamă Atena, dar singura legătură a lui Ghiulgian cu ştiinţa ce studiază continentele şi capitalele e tenul ei smead şi privirea albastră şi pătrunzătoare, care o fac să semene cu fata afgană de pe coperta revistei „National Geographic”. „Dar eu nu am 38 de ani”, ne corectează femeia, când o întrebăm de vârstă. „Sunt născută în 1986, luna trecută a fost ziua mea. Deci, am 39 de ani, merg pe 40”, încheie ea calculul, convinsă de rezultat. Spune că n-a mers la şcoală, „pentru că nu s-a putut”. Mai întâi, povesteşte ea, a rămas orfană de mamă, iar tatăl s-a recăsătorit, apoi el a murit, şi ea a fost crescută de mama vitregă. La 15 ani s-a măritat, iar un an mai târziu, a rămas însărcinată. 

Citește continuarea articolului pe Libertatea.ro

Citește și:
UPDATE. Copii intoxicați cu o substanță periculoasă! Au ajuns în stare gravă la Spitalul Județean Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii