Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:37 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Denunțătorul, cetățean chinez Șocarici ar fi garantat că îl ajută să nu fie urmărit penal (referat DNA)

ro

28 Aug, 2015 00:00 5416 Marime text
Omul de afaceri Costin Gabriel Șocarici a fost reținut, miercuri, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța, întrucât este acuzat de trafic de influență și spălare a banilor.
  
„DNA - Serviciul Teritorial Constanța a fost sesizată cu denunțul formulat de cetățeanul chinez (...), din care rezultă că inculpatul Șocarici Costin Gabriel a pretins și primit de la el mai multe sume de bani pretinzând că are influență asupra unor funcționari de conducere din cadrul ANAF Ilfov, pe care îi poate determina să își îndeplinească atribuțiile de serviciu într-o manieră care să asigure o situație favorabilă denunțătorului a cărui societate comercială făcea obiectul unor verificări financiar-fiscale, iar ulterior, al unei proceduri judiciare penale“, se arată în referatul DNA.
 
„Denunțătorul (...) a declarat că se află în România din anul 1996 și că administrează SC (...) SRL, care are ca obiect de activitate comerțul cu metale feroase, în special tablă, iar în cadrul activităților desfășurate a colaborat cu SC (...) SRL și SC (...) SRL, ambele reprezentate de inculpatul Șocarici Costin Gabriel, cărora le-a vândut tablă și fibră de sticlă importate din China. Denunțătorul a arătat că, în luna august a anului 2014, firma SC (...) SRL, administrată de numitul (...), partener de afaceri de-al său, precum și SC (...) SRL au făcut obiectul unui control al ANAF. În urma controlului, s-a constituit un dosar penal, înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, în care au fost inculpați atât denunțătorul cât și (...), pentru infracțiuni de evaziune fiscală, cel dintâi fiind arestat preventiv“, precizează procurorii DNA.
 
„În timpul efectuării verificărilor financiar-fiscale, denunțătorul s-a întâlnit de mai multe ori cu inculpatul Șocarici Costin Gabriel și au discutat despre problemele generate de control, context în care cel dintâi i-a comunicat secundului că inspectorii ANAF constataseră un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de lei, pe care intenționau să îl recupereze prin luarea unor măsuri asigurătorii asupra bunurilor firmelor sale.
 
În aceste condiții, inculpatul Șocarici Costin Gabriel s-a oferit să îl ajute pe denunțător cu rezolvarea problemelor sale, spunându-i că are relații foarte mari și că poate face acest lucru. În concret, inculpatul a afirmat că ar avea relații la vârful ANAF și că poate interveni pentru ca verificările financiar-fiscale să nu conducă la declanșarea unei anchete penale împotriva denunțătorului și a solicitat un răgaz de câteva zile pentru a obține informațiile necesare și pentru a stabili strategia de urmat. Ulterior, inculpatul i-a spus denunțătorului că nu poate interveni direct în timpul controlului, dar că sigur va rezolva problema, iar dacă prejudiciul este într-adevăr de 15 milioane de lei, va face în așa fel încât să nu fie sesizată DIICOT, iar pe parcurs, prejudiciul să fie redus la maximum 1.000.000 de lei, prin intermediul unor constatări fiscale și expertize. După circa trei zile, denunțătorul s-a întâlnit din nou cu inculpatul care i-a confirmat că îl poate ajuta și a pretins pentru acest ajutor suma de 400.000 de euro, despre care a afirmat că o va da cu titlu de mită persoanelor care pot, prin funcțiile pe care le dețineau, să oprească verificările la nivel de contravenții și să nu fie sesizat DIICOT sau alt organ de urmărire penală, inculpatul indicând o persoană pe nume (...) cu funcție importantă în cadrul ANAF, o altă persoană al cărei nume denunțătorul nu l-a reținut, dar despre care inculpatul a arătat că este deasupra ANAF, precum și un lucrător din cadrul Serviciului Român de Informații“, se mai arată în referatul DNA.
 
Totodată, potrivit aceluiaşi referat, „inculpatul a garantat că acești oameni, în 5-6 luni de zile, îl vor ajuta să nu ajungă să fie urmărit penal, precizând că, din prudență, ei nu erau de acord să se întâlnească cu denunțătorul. În continuare, inculpatul a precizat că suma de 400.000 de euro ar fi urmat să fie plătită, în trei tranșe, sub acoperirea unor relații comerciale în fapt inexistente. Denunțătorul a precizat că prima tranșă era echivalentul a circa 135.000 de euro și trebuia achitată până în decembrie 2014, iar după ce s-a înțeles cu inculpatul în această privință, cel din urmă l-a sunat de mai multe ori pentru a-l atenționa să facă rost de bani. Pentru a disimula originea ilicită a sumei reprezentând prima tranșă, inculpatul i-a comunicat denunțătorului că o firmă de-a sa îi va vinde o cantitate de marfă, pe care cel din urmă o va achita prin intermediul contului bancar. Ulterior, denunțătorul avea să revândă marfa respectivă unei alte firme controlate de inculpat, care însă nu avea să plătească prețul acesteia și în acest fel denunțătorul urma să dea prima tranșă din cei 400.000 de euro, reprezentând prețul influenței traficate de inculpat“.
 
„Denunțătorul a mai arătat că inculpatul i-a spus că la închiderea dosarului ar fi trebuit să mai plătească 300.000 de euro celor trei funcționari asupra cărora afirmase că avea influență, însă, după negocieri, au stabilit ca suplimentul de plată la închiderea dosarului să fie de 100.000 de euro“, se mai precizează în referatul DNA.
  
„Dincolo de aceste declarații ale denunțătorului, de faptul că marfa cumpărată de la o societate controlată de inculpat a fost revândută aproape imediat unei alte societăți a inculpatului, caracterul pur fictiv al acestei relații comerciale rezultă și din împrejurarea că marfa achiziționată de SC (...) SRL era complet inutilă acesteia. După cum rezultă din probele administrate în cauză, obiectul de activitate al acestei din urmă societăți comerciale îl reprezenta importul de tablă din China, urmat de vânzarea acestui tip de marfă pe piața românească, fiind așadar inexplicabil de ce societatea ar fi cumpărat mari cantități de produse alimentare ori de decorațiuni interioare, în condițiile în care nu comercializa asemenea produse. Cu toate acestea, revânzarea de către SC (...) SRL a mărfurilor cumpărate de la SC (...) SRL nu a fost posibilă în totalitate. Aceasta deoarece, la data de 19.02.2015, lucrătorii de poliție ai IPJ Ialomița s-au prezentat la sediul SC (...) SRL și au indisponibilizat mărfurile deținute în stoc de această societate, în temeiul unei ordonanțe de luare a măsurii asigurătorii a sechestrului emise în dosarul nr.(...)/P/2014 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița“, se arată în referatul propunerii de arestare întocmit de DNA.
 
Referatul complet poate fi citit accesând secţiunea „Documente“.

Cine să fie denunțătorul?

Potrivit independentonline.ro, în luna februarie, mai multe infracțiuni economice au fost reținute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița în sarcina unui patron chinez care controlează mai multe firme în Ialomița, Ilfov și București. Potrivit anchetatorilor, dosarul penal în care sunt suspectate de „spălare de bani“ și „evaziune fiscală“ și alte șase persoane estimează un prejudiciu de peste 10 milioane de dolari. „Cercetările în acest dosar deschis de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița au scos la iveală faptul că, în cursul anului 2014, prin intermediul firmelor controlate de chinezul la care făceam referire mai sus, au fost importate cantități foarte mari de tablă din China. Tabla, ulterior, ar fi fost comercializată în România prin intermediul unor firme-fantomă“, mai scrie independentonline.ro. Pentru a putea proba activitatea infracțională, anchetatorii au desfășurat mai multe percheziții la sedii de firme din Slobozia, Movilița și Urziceni, precum și la sedii din Ilfov, Dolj și București. „Prejudiciul în această cauză, precizează surse judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, se ridică la suma de 10 milioane de dolari“, mai scria în luna februarie independentonline.ro. 
 
„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Li Shenggeng sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: evaziune fiscală, evaziune fiscală în formă continuată (27 de acte materiale), evaziune fiscală în formă continuată (116 acte materiale), folosirea, cu rea-credință, a bunurilor sau a creditului de care se bucura societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect (4 acte materiale), folosirea cu rea-credință a bunurilor sau a creditului de care se bucura societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect (27 de acte materiale) și spălare de bani“, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița. Potrivit portalului instanțelor de judecată, Li Shenggeng este în arest preventiv.
 
În secțiunea „Documente”, puteți vizualiza comunicatele de presă ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, emise pe 19 februarie 2015 și pe 20 februarie 2015.
 
Potrivit Registrului Comerțului, Li Shenggeng apare ca asociat unic și administrator în Hamei Exim SRL, înființată în 1998, cu sediul social în municipiul Slobozia. Firma se află în insolvenţă și este sub incidenţa Legii nr. 85/2014. Capitalul social subscris este de 5.160.000 de lei. Administratorul judiciar provizoriu este Liţcanu & Gheorghiţă SPRL. Firma se ocupă de comerţ cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice. Conform vrajitorul.eu, la sfârșitul anului 2013, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 76.188.179 de lei, un profit de 100.595 de lei și 17 salariați.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii