Solicitare uimitoare a procurorilor Anticorupție în Dosarul Retrocedărilor din Constanța (rechizitoriu)
Solicitare uimitoare a procurorilor Anticorupție în Dosarul Retrocedărilor din Constanța (rechizitoriu)
19 Dec, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
2242
Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au formulat o solicitare uimitoare în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, cauză în care aproape 40 de persoane sunt judecate, din octombrie 2008, în legătură cu restituirea şi atribuirea aparent nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Concret, procurorii Anticorupție au cerut renunţarea la efectuarea expertizei geologică-geotehnică în prezenta cauză. Solicitarea a fost depusă pe masa judecătoarei Corina Cornelia Dăescu, din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, investită cu soluționarea dosarului. Ulterior analizării documentelor specifice, Corina Cornelia Dăescu a respins cererea DNA. Următorul termen al dosarului Retrocedărilor din Constanța a fost stabilit pentru data de 13 ianuarie 2015.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie spun că în prezenta cauză a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).
Conform rechizitoriului întocmit, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 (printre care se aflau Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, și Nicuşor Daniel Constantinescu, președintele CJC), „în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul“.
În Dosarul Retrocedărilor din Constanța trebuie efectuate trei expertize, respectiv expertiza topo-cadastrală, geologică-geotehnică și tehnică şi contabilă. Până în prezent a fost finalizată doar cea topo-cadastrală, iar pentru realizarea ei experții au avut nevoie de aproape un an de zile.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii