Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:18 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sotia directorului de la Navlomar, "aliata" cu Metin Cerchez

ro

27 Feb, 2004 00:00 1574 Marime text

Prefectul, in opozitie cu dispozitiile Guvernului

Mostenitorii de drept ai imobilului situat pe bulevardul Tomis, numarul 58, sunt obstructionati sa intre in posesia bunului * Desi Primaria Constanta a emis in luna septembrie a anului trecut dispozitia de restituire, in care se prevede ca mostenitorii Stavro Dimitriu si Olga Iolanda Hanculov sunt proprietarii de drept ai casei, doua persoane despre care se spune ca au influenta prin oras nu le permit acest lucru * Una dintre acestea este deputatul Metin Cerchez, iar cea de-a doua este sotia directorului de la "Navlomar", Virgil Dragan * Cei doi impart pe din doua imobilul cu pricina, iar pentru a evita evacuarea au recurs la tot felul de tertipuri prin instanta * Mai rau este ca jocul lor este facut chiar de catre prefectul judetului, Gheorghe Martin * El a initiat o actiune si a atacat in contencios administrativ actiunea primarului prin care s-a dispus restituirea in natura a imobilului proprietarilor de drept * Demersul lui Martin este contrar instructiunilor primite in urma cu o saptamana de la Guvern, prin care se solicita ca cetatenii sa nu mai fie plimbati prin instante pentru dreptul lor

Gabriel Oprea, ministru delegat pentru Administratia Publica, a abordat, in urma cu o saptamana, la videoconferinta, subiectul referitor la stadiul aplicarii legilor privind retrocedarea imobilelor si terenurilor. Acesta a reprosat autoritatilor locale lentoarea cu care sunt aplicate actele normative in domeniu. Printre altele, Oprea a precizat ca la Guvern sunt cunoscute aspectele legate de modul in care cetatenii sunt purtati prin instante pentru dreptul lor. Cu toate ca, la timpul respectiv, Gabriel Oprea a atras atentia autoritatilor locale sa abandoneze practicile de taraganare a punerilor in posesie, prefectul judetului, Gheorghe Martin, nu a inteles mesajul. In baza Legii 10/2001, in luna septembrie a anului trecut, Primaria municipiului Constanta a emis o dispozitie de restituire a imobilului de la numarul 58 de pe bulevardul Tomis proprietarilor de drept, Stavro Dimitriu si Olga Iolanda Hanculov. Cel imputernicit de catre urmasi sa se ocupe de retrocedarea casei a fost nepotul Alexandru Hanculov. In momentul in care urmasii au devenit beneficiarii dispozitiei de restituire, casa cu numarul 58 era impartita in trei spatii distincte. Locatarii avusesera pana atunci contracte de inchiriere cu RAEDPP, dar, potrivit Legii 10, acestea urmau sa se rezilieze odata ce proprietarii intrau in posesie. Unul dintre aceste spatii, cel aflat la etaj, era destinat exclusiv locuitului, motiv pentru care nu a existat nici un fel de probleme. In schimb, situatia este cu totul alta in ceea ce priveste cele doua spatii de la parterul imobilului, destinate exclusiv comertului. In acest caz, legea nu prevedea continuarea contractelor de inchiriere, acestea urmand sa fie reziliate. Unul dintre chiriasi este deputatul Metin Cerchez, iar cel de-al doilea este sotia directorului de la "Navlomar", Virgil Dragan, persoana care reprezinta SC "Naty" SRL Tulcea. Cei doi nu vor sa paraseasca de bunavoie imobilul cu pricina. Initial, mandatarul proprietarilor de drept, Alexandru Hanculov, a incercat sa rezolve problema pe cale amiabila, insa nu a reusit acest lucru, motiv pentru care i-a actionat in judecata pentru a fi evacuati, proces care se afla pe rol.

Zestre pentru smecherasi

Pe data de 6 noiembrie 2003, parlamentarul Metin Cerchez a facut o notificare catre Prefectura, prin care cerea ca dispozitia Primariei de acordare a restituirii imobilului sa fie atacata in contencios administrativ. Cu toate ca autoritatile locale ar fi trebuit sa le acorde spijin pentru punerea in posesie proprietarilor de drept, acest lucru nu s-a intamplat. Prefectura a luat de bune toate argumentele prezentate de Metin Cerchez si a atacat in contencios administrativ decizia Primariei, fara sa se documenteze suficient. In acelasi timp, Cerchez a facut cerere de interventie in procesul respectiv, prin care solicita anularea dispozitiei Primariei de restituire in natura. In cursul zilei de ieri, la Tribunalul din Constanta, sectia contencios administrativ, a avut loc primul termen in acest proces. Probabil, incurajati de tertipurile deputatului de a tergiversa parasirea imobilului, in cadrul sedintei de judecata, reprezentanta SC "Naty" SRL a formulat si ea cerere de interventie prin care solicita anularea dispozitiei emise de catre Primaria Constanta. Asa cum au decurs pana acum lucrurile, se pare ca aceste "manevre" au fost premeditate, mai ales daca tinem cont si de faptul ca avocatul lui Cerchez se tot conversa cu cel al familiei Dragan (care reprezinta SC "Naty" SRL) in sala de judecata, dar si pe holul Tribunalului. In alta ordine de idei, si Alexandru Hanculov a formulat cerere de interventie in interes propriu. Ramane de vazut ce se va intampla la urmatorul termen de judecata, ce va avea loc pe data de 1 aprilie, atunci cand judecatorul va hotari daca cererile sunt admisibile sau nu. Pana atunci, un lucru este cert: sotia directorului de la "Navlomar" crede ca si in acest caz este valabil sloganul "Impreuna suntem mai puternici", din moment ce, in loc sa paraseasca imobilul unde nu are nici un drept, urmeaza exemplul lui Metin Cerchez si continua sa stea, practic, in casa altora pe gratis.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii