Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:19 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spargatorul de greva de la "Ovidius"

ro

24 Oct, 2003 00:00 1020 Marime text

Studentii de la UMC Constanta protesteaza impotriva degradarii vietii universitare

Studentii au intrat in greva pentru conditii mai bune * La Constanta, numai UMC se va alia colegilor din tara, la inceputul saptamanii viitoare * Conform unei "traditii" incetatenite de Mosnianu, seful Ligii Studentilor de la "Ovidius", aceasta organizatie nu participa la greva * Se zvoneste ca Mosnianu ar fi promis mai demult unor persoane influente din conducerea universitatii ca nu vor avea parte de nici o greva * Liderul studentilor de la UMC, Liviu Diacon, ne-a declarat ca nu a putut sa comunice niciodata cu Mosnianu, pentru ca e arogant si sarcastic, iar acum nu ii raspunde la telefon * Nici Mosnianu si nici purtatorul de cuvant, Marius Cojocaru, nu au fost de gasit pentru noi * Probabil ca studentii de la "Ovidius" vor privi greva colegilor din tara la televizor si vor citi amanuntele in ziare

In mediul universitar, toamna e sezonul grevelor. Satui de statutul pe care l-a capatat studentul in Romania contemporana, reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) au elaborat o lista de revendicari pe care au trimis-o Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, fara a primi vreun rezultat. In consecinta, mai multe organizatii studentesti afiliate la ANOSR au decis sa intre in greva. Pe 22 octombrie, 2.000 de studenti la Iasi si aproximativ 500 de Galati au protestat impotriva degradarii vietii universitare. In cursul zilei de ieri, a avut loc la Bucuresti un mars funebru pentru comemorarea invatamantului universitar "care s-a dus pe apa Sambetei". La inceputul saptamanii viitoare, mai multe centre universitare din Romania vor intra in greva generala.

Numai marinarii

In Constanta, singura organizatie studenteasca ce s-a decis sa participe la greva nationala este Liga Studentilor din Universitatea Maritima Civila Constanta. Seful Ligii de la "Ovidius" se pare ca va fi din nou spargator de greva. Lista revendicarilor studentilor incepe cu respectarea Raportului de tara de la Berlin, in care se mentioneaza faptul ca in Romania studentii isi pot acoperi toate cheltuielile de cazare si masa din bursa. Presedintele organizatiei studentesti de la UMC, Liviu Diacon, ne-a declarat ca o bursa medie trece putin de un milion de lei, bani cu totul insuficienti pentru cele mai elementare necesitati. De aceea, solicita cresterea bursei studentesti pana la patru milioane de lei. LSUMC mai cere marirea subventiei pentru studentii bugetari cu 50 la suta fata de anul precedent, pentru a se ajunge astfel la 570.000 lei. O alta problema a studentilor o reprezinta reducerea efectiva cu 50 de procente a pretului calatoriei pe calea ferata si pe transportul in comun, precum si aceeasi reducere la spectacolele si expozitiile gazduite de institutiile statului. Si cum toate acestea ar putea fi acoperite dintr-un procent de cinci la suta din PIB, ANOSR solicita garantarea acestui nivel bugetar. Liderii studentilor de la UMC nu i-au uitat nici pe asistentii si preparatorii universitari, pentru care solicita salarii mai mari, aratand ca numai cadrelor didactice de rang superior li s-au marit salariile, cei mai tineri avand o retributie de mizerie. Studentii vor sa contribuie la deciziile care ii privesc direct, ca parteneri ai altor factori de decizie, un prim exemplu fiind includerea a doi reprezentanti in Comisia de lucru pentru elaborarea proiectului de lege a invatamantului superior. Toate aceste revendicari reprezinta decizia ANOSR la nivel national. Pana acum, la UMC cursurile s-au desfasurat normal, dar presedintele Ligii Studentilor de la Constanta, Liviu Diacon, ne-a declarat ca la inceputul saptamanii viitoare va declansa greva generala, ce va debuta cu un miting de protest.

Seful ligii de la "Ovidius" nu vrea sa fie deranjat

Liviu Diacon e dezamagit de "colaborarea" cu presedintele Ligii Studentilor din Universitatea "Ovidius" Constanta (LSUOC), Cristian Mosnianu. M-am intalnit de doua-trei ori cu el, dar nu am reusit sa legam nimic. E mult prea arogant si sarcastic. Acum i-am telefonat sa ii spun de greva, dar nu am reusit sa il gasesc. Am auzit ca nu vrea sa fie deranjat". Cu toate acestea, Diacon e decis sa faca un tur prin caminele Universitatii "Ovidius", pentru a-i scoate pe studenti la greva. La "Ovidius", studentii au auzit de greva numai din mass-media. Cei mai multi dintre cei cu care am stat de vorba pe holurile universitatii si in camine sunt de acord cu revendicarile sustinute de colegii lor din tara sau de la UMC, dar nu au nici o putere. Ei isi amintesc de scandalul provocat de un grup de studenti care a indraznit sa organizeze, in primavara, o miscare de protest, trecand peste amenintarile sefilor Ligii Studentilor, care nu au fost de acord. Senatul Universitatii a tunat si fulgerat atunci impotriva grevistilor si a luat o decizie prin care a interzis grevele "spontane".

Mosnianu si Cojocaru se dau la fund

Se zvoneste ca Mosnianu si cei din jurul lui au facut o intelegere cu cativa reprezentanti de frunte din conducerea universitatii, prin care liga nu organizeaza miscari de protest si nu se solidarizeaza cu actiunile colegilor din organizatiile similare din Constanta sau din tara. Se vorbeste ca intelegerea satisface interesul ambelor parti: sefilor ligii le sunt tolerate o serie de "excentricitati", iar conducerea universitatii are liniste. Pentru a afla punctul de vedere al sefilor LSUOC, am incercat sa ii contactam, in ciuda declaratiilor razboinice pe care le-am primit de la ei in ultimul timp. Seful ligii, Cristian Mosnianu, avea telefonul inchis, iar purtatorul de cuvant al organizatiei, Marius Cojocaru, ne-a raspuns, dar, dupa ce a aflat cine suntem, telefonul i s-a inchis definitiv, ca din intamplare! Cam acelasi a fost rezultatul si cand am incercat sa vorbim cu prorectorul Victor Ciupina, care ne-a spus intr-o doara ca nu stie nimic de nici o greva, ca nu poate sa isi dea cu presupusul, ca e pe drum si... cam atat. Probabil ca, in aceste conditii, si in acest an, studentii Universitatii "Ovidius" vor privi greva la televizor si vor citi amanunte in ziare!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii