Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANPC declară război comercianților ambulanți dar și tarabelor improvizate LIVE TEXT Constanța. ANPC deschide Comandamentul Litoral 2024 (FOTO+VIDEO)

ro

02 Jul, 2024 10:09 297 Marime text
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) Constanța a organizat astăzi 02 iulie 2024 o conferință de presă cu ocazia lansării oficiale a Comandamentului Litoral 2024!
 
Comandamentul Litoral 2024 este o structură special creată a ANPC pentru monitorizarea activității comerciale, în sezonul estival, în această zonă.
 
La conferință participă astăzi Ștefan Radu Oprea – ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului,  Sebastian Hotca – vicepreședinte cu atribuții de președinte ANPC, Mihai Culeafă – vicepreședinte ANPC, Paul Anghel – director general ANPC, Horia Constantinescu – comisar șef adj. CJPC Constanța, precum și reprezentanți ai asociațiilor patronatele din turism.
 
Înainte de începerea activității Comandamentului Litoral 2024, conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a inițiat o sesiune de consiliere online cu mediul de afaceri din domeniul turismului care activează pe litoralul Mării Negre.
 
Reprezentanții ANPC Constanța au subliniat importanța dialogului, a colaborării și deschiderii manifestate de ANPC și de operatorii economici de la malul mării, în sprijinul respectării drepturilor consumatorilor și în beneficiul acestora. Totodată, șeful Autorității a subliniat rolul extrem de important al controlului voluntar, procedură la care pot apela operatorii economici, pentru a fi siguri că prestația lor comercială se supune exigențelor de control ale ANPC și că, astfel, turiștii care vizitează litoralul vor fi din ce în ce mai mulți și mai mulțumiți.
 
”Cred că toți operatorii economici au înțeles, în cadrul sesiunii de consiliere, importanța menținerii condițiilor de comercializare a produselor și serviciilor pe care le oferă consumatorilor la un nivel cât mai ridicat, astfel încât, în principal, să nu fie pusă în pericol sănătatea și viața consumatorilor.
 
Rolul ANPC are, pe lângă acțiunile de control, o componentă importantă în ceea ce privește informarea consumatorilor și consilierea operatorilor economici, astfel încât acest sezon să fie cât mai reușit pentru toți turiștii” – a afirmat Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC, în acest context.

UPDATE 1

Sebastian Hotca ia cuvântul. 

 "Doresc să mulțumesc asociațiilor patronale care au dat curs invitației noastre, deoarece au înțeles că dialogul este benefic. S-au făcut investiții majore în turism și este important ca turiștii să fie multumiți atunci când le trec pragul.

Este important ca și consumatorii să nu cumpere de la tarabe improvizate. 


Ministerul Economiei are aceleași interese cu industria ospitalității. Ne dorim ca turiștii să fie în siguranță. Am început această etapă de prevenție prin consiliere. Este etapa în care verificăm împreuna cu ANPC și îi avertizăm pe comercianți că vom lua măsuri structe. Este și în beneficiul lor, deoarece respectând dreptul consumatorilor, se va putea dezvolta turismul. Anteprenorii trebuie să găsească un echilibru perfect între preț și calitate. Trebuie să avem parte de vacanțe plăcute. Când vom merge în control, vom fi intrasigenți. Sper ca acest sezon estival să fie unul bun. Transmit consumatorilor că noi suntem aici și vom vedea."

Există posibilitatea de a crește turismul adaptiv, nu implică costuri foarte mari. Avem un ghid de comunicare pe care mi-l doresc să existe în toate hotelurile, pentru a ne adresa inclusiv persoanelor cu dizabilități. Sunt aproximativ 900.000 de persoane cu dizabilități, la nivel național. Le mulțumesc tuturor care au fost deschiși la acest proiect." 

UPDATE 2 

La cuvânt este Horia Constantinescu. 

"Nu sunt Grinch, ca să schimb sezonul estival. Nu mi se pare nornal ca tarabele și gheretele să stea în calea investițiilor. Și nu mi se pare corect să privim cu indulgență comercianții care vând produse vare pot pune în pericol sănătatea consumatorilor" - a precizat Horia Constantinescu.

Comisari pe litoral are trei centre de comandă: Mamaia, Neptun, Eforie. 

"În fiecare punct sunt serii de câte 5 comisari ANPC care vor acționa până la finele lui august." - a punctat Sebastian Hotca.

Referitor la vânzătorii ambulanți de pe plajă, Horia Constantinescu a precizat că operatorii de plajă, conform legii, sunt obligați să ia măsuri împotriva acestora.

"Nu putem să-i alergăm. Dar important este ca părinții să nu cumpere copiilor gogoși și porumb de pe plajă, deoarece am făcut controale și am descoperit că toate aceste produse sunt gătite în condiții improprii" - a spus Horia Constantinescu. 

Ministrul și-a exprimat dorința ca ghidurile de comunicare să aibă prioritate în fața măsurilor stricte.

"Aici sunt în dezacord cu domnul Horia Constantinescu, pentru că sunt întrebări foarte simple la care poate nu există raspunsuri. De exemplu, comerciantul se întreabă <>. Sunt întrebări simple și cred că înainte de orice măsură este mai importantă comunicarea. Repet, vom fi intransigenți mereu când legile vor fi încălcate în mod conștient.


"Cred în ideea de cazier comercial, pentru că altfel nu se poate ține o evidență clară asupra comercianților care pun în pericol sănătatea consumatorilor" - a mai adăugat Horia Constantinescu. 

UPDATE 3 

Paul Anghel a luat cuvântul.

"Pe piață sunt scoase multe produse contrafăcute și este nevoie ca și părinții să se uite la ce jucării cumpără copiilor de la comercianți. De asemenea, sunt comercializate inclusiv produse cosmetice și articole de îmbracăminte și încălțăminte contrafăcute. Nu sunt greu de depistat."

"Din fericire, de când activăm cu comandamentul estival, rezultatele s-au îmbunătățit vizibil. Avem bucătării mai curate, dar și unități de cazare mai bine organizate." a mai precizat Paul Anghel.




Citește și:

ANPC consiliază mediul de afaceri înaintea Comandamentului Litoral 2024
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii