Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:25 12 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri România Fii atent! Înșelătorii online sunt din ce în ce mai activi. Cazul unui bărbat păcălit

ro

12 Jan, 2025 08:37 252 Marime text
sursa foto: Freepick.com
  • Un bărbat din Suceava a fost victima unei înșelăciuni online, pierzând 600 de lei în urma unei tranzacții ețuate.

Un nou caz de înșelăciune online a fost raportat la Poliția Municipiului Suceava. Un bărbat a devenit victimă după ce a cumpărat online o pereche de încălțăminte și nu a mai primit produsul.

Potrivit IPJ Suceava, valoarea prejudiciului a fost estimată la suma de 600 lei.

În cauză sunt efectuate cercetări de către polițiști sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”înșelăciune”, faptă prev. şi ped. de art. 244, alin. 1 din Codul penal urmând a se dispune procedural prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.

Pentru a vă bucura în siguranță de produsul dorit, polițiștii suceveni vă transmit o serie de recomandări:
  • Printre cele mai întâlnite fraude online sunt vânzările fictive, adică postarea de anunțuri de vânzare online. În acest mod, ulterior convingerii cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai ajung la destinație, nefiind livrate. Astfel, dacă efectuați cumpărături online, este recomandat să nu trimiteți banii în avans.
  • Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului).
  • Înainte de a face achiziții online, verificați cu atenție sursa de comercializare.
  • Cumpărați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenziile comerciantului, înainte de a achiziționa produsul.
  • De asemenea, păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online.
  • Totodată, cumpărătorii pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de societăți sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime.
  • Mare atenție la mail-urile care conțin link/link-uri. În conținutul email-urilor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username și parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic). Atunci când navigați pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.
  • Evitați să transmiteți prin telefon sau alte dispozitive informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.), precum și date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate.
  • Evitaţi operatorii economici care nu afișează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.
  • Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conține greșeli gramaticale. În momentul în care cumpărați bunuri de la persoane fizice, cereți documentele de proveniență ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanție emis de producător.
  • Pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu, salvați sau tipăriți comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării.

Date oficiale 

La data de 10.01.2025, orele 17:30, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către un bărbat cu privire la faptul că a fost înșelat de persoane necunoscute.

Având în vedere sesizarea, la nivelul Poliției mun. Suceava s-a constituit o echipă operativă care a constatat că la data de 04.01.2025, partea vătămată a vizionat pe o platformă de vânzări on-line, o ofertă de vânzare încălțăminte pentru suma de 600 lei. Bărbatul, fiind interesat de achizițioanrea unei perechi de încăltăminte a contactat vânzătorul iar în data de 05.01.2025 a trimis prin transfer bancar, într-un cont, suma de 600 lei. Ulterior nu a mai primit niciun colet, iar vânzătorul nu i-a mai răspuns la mesajele scrise.

Valoarea prejudiciului a fost estimată la suma de 600 lei.


În cauză sunt efectuate cercetări de către polițiști sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”înșelăciune”, faptă prev. şi ped. de art. 244, alin. 1 din Codul penal urmând a se dispune procedural prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.



Citește și:

Ordonanța "trenuleț" lovește în buzunarele românilor. Primele alimente care vor avea prețuri mai mari în 2025
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii