Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:04 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Suspecti de trafic de uraniu, cer achitarea

ro

30 Oct, 2009 01:32 1153 Marime text
Doi indivizi trimişi în judecată de procurorii DIICOT Constanţa pentru trafic de droguri de mare risc şi suspectaţi că ar fi pus la cale traficarea inclusiv a uraniului au solicitat instanţei achitarea, argumentând că sunt nevinovaţi şi că ar fi fost provocaţi de agentul sub acoperire. De menţionat că judecătorii Tribunalului Constanţa i-au găsit vinovaţi pe Iurie Goncearenco şi pe Ionel Valentin Badea de trafic de droguri şi i-au condamnat la câte trei ani de închisoare, în cazul lui Goncearenco pedeapsa fiind suspendată sub supraveghere.

În prezent, Badea şi Goncearenco s-au aruncat la mila Curţii de Apel, cerând achitarea. Badea şi Goncearenco au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Constanţa în luna septembrie 2008. Conform anchetatorilor, în urma investigaţiilor, s-a stabilit că Badea era cunoscut ca având legături cu diverse persoane din mediul infracţional, „cu preocupări în traficul de droguri, dar şi al materialelor nucleare ori radioactive". De altfel, spun procurorii, încă de la prima întâlnire cu colaboratorul investigatorului sub acoperire, Badea a susţinut că ar putea intermedia cumpărarea a două kilograme de uraniu, preţul fiind de 1.000.000 de dolari pe kilogram, substanţa radioactivă provenind din ţările membre ale fostei URSS. În plus, Badea ar fi afirmat că poate obţine şi o cantitate mare de heroină, din Republica Moldova, drogurile fiind introduse în România de un cetăţean moldovean numit „Iura". Ulterior, Iura a fost identificat drept Iurie Goncearenco. În cele din urmă, tranzacţia cu uraniul nu a mai fost perfectată. În schimb, Valentin Badea este acuzat că, pe 28 septembrie 2005, a introdus în România, din Republica Moldova, 6,75 grame de amfetamină sulfat, cu scopul de a i le înmâna colaboratorului investigatorului sub acoperire. În plus, lui Badea i se impută şi faptul că, în aceeaşi zi, i-a dat cele 6,75 grame colaboratorului, iar pe 5 octombrie 2005, împreună cu Goncearenco, i-a dat aceluiaşi colaborator 20 de grame de cristale incolore despre care au afirmat că este cocaină sintetică. Totodată, pe 18 octombrie 2005, tot împreună cu Goncearenco, Badea i-ar fi dat 0,26 grame metamfetamină sulfat aceluiaşi colaborator. Procurorii au afirmat că toate acestea reprezentau probe în scopul realizării unei tranzacţii finale cu o cantitate de aproximativ 50 kg de asemenea droguri.

Pregăteau o livrare mai mare

La rândul său, Goncearenco este acuzat că l-a determinat şi l-a sprijinit pe Badea să introducă drogurile în România şi apoi să i le furnizeze colaboratorului. „Nerealizarea tranzacţiei finale (n.r. de droguri) nu lipseşte în totalitate de periculozitate rezoluţia delictuală ce fusese luată de făptuitori (n.r. Goncearenco şi Badea), care s-a şi materializat, însă în acţiuni de mai mică amploare, dar erau menite să pregătească o vânzare de aproximativ 50 kg de droguri". După analizarea probelor, judecătorii Tribunalului Constanţa au ajuns la concluzia că Badea şi Goncearenco sunt vinovaţi şi i-au condamnat la câte trei ani de închisoare, în cazul lui Goncearenco pedeapsa fiind suspendată sub supraveghere. În susţinerea apelului, Sorin Calaigii, avocatul lui Badea, a declarat că, deşi în rechizitoriu se vorbeşte despre trafic de uraniu şi de droguri, nu se indică nicio persoană către care să fi fost traficate substanţele, în afară de agentul sub acoperire. „Vă cerem achitarea, pentru că fapta nu există şi pentru că nu s-a respectat dreptul la un proces echitabil pentru clientul meu", a afirmat avocatul, amintind totodată şi despre faptul că CEDO vorbeşte despre rolul agenţilor provocatori. „N-au fost traficanţi de droguri înainte să fie provocaţi de agent", a afirmat apărătorul lui Goncearenco. Judecătorii Curţii de Apel au amânat pronunţarea pentru data de 5 noiembrie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii