Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:35 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sute de focare de infectie

ro

19 Jul, 2002 00:00 1246 Marime text

Blocuri lacustre in toate cartierele

In municipiul Constanta exista nenumarate subsoluri inundate din cauza instalatiilor sanitare defecte * Acestea constituie un real pericol pentru sanatatea populatiei, pentru ca aici gasesc mediul propice de dezvoltare gandacii, sobolanii, tantarii * In ciuda faptului ca sunt atatea astfel de situatii in Constanta, nimeni nu misca un deget * Directia de Sanatate Publica se arata neputincioasa in fata acestor pericole care cresc mai ales pe o asemenea canicula * Cele mai multe blocuri de acest gen sunt in Navodari, unde aproape nu exista subsol neinundat

Cele mai multe din blocurile municipiului Constanta sunt construite in urma cu 30-40 de ani si au deja instalatiile tehnico-sanitare aproape in totalitate distruse. In prezent, aproape ca nu exista bloc care sa nu aiba in subsoluri apa amestecata cu fecale si resturi de mancare provenite din WC-urile, respectiv bucatariile apartamentelor, din cauza conductelor de scurgere sparte. In felul acesta, la majoritatea blocurilor care se afla in aceasta situatie, apa depaseste cu mult o jumatate de metru. La blocurile cu astfel de instalatii, mirosurile sunt aproape insuportabile si te izbesc chiar de la intrarea pe scara, daca nu de mai departe. In aceste subsoluri, colcaie tot felul de animale si insecte, care mai de care mai periculoase, prin modul de transmitere a bolilor. Aici gasesti soareci, sobolani, tantari, gandaci, carcalaci de toate formele si toate marimile. Cele mai frecvente cazuri cu subsoluri insalubre se gasesc la periferia orasului, dar nu lipsesc nici in centru. Si toate acestea administratorii asociatiilor de locatari si de proprietari le pun pe seama lipsei de bani a celor care locuiesc in apartamente, care cu greu isi pot plati intretinerea, nicidecum sa mai participe la reparatiile subsolurilor blocurilor. Necazul cel mai mare este ca, din cauza caniculei, aceasta mizerie a inceput deja sa fiarba in subsoluri si sa creeze o stare de disconfort, ca sa nu mai spunem ca in jurul unor blocuri este deja duhoare, care duce la gandul ca pe aici ar fi nenumarate starvuri. Din informatiile pe care le avem, cele mai multe blocuri cu subsoluri inundate sunt in Navodari, unde aproape nu exista nici un bloc unde sa fie uscat la subsol.

Sanatatea noastra, neimportanta pentru nimeni

Pentru ca de aceste cazuri de crasa neglijenta in asigurarea starii de sanatate a populatiei trebuie sa se ocupe totusi cineva, am intrebat, cat am putut, pe la unele dintre regiile care am crezut noi ca ar putea rezolva cazul. RAJA nu are nici un fel de atributiuni, RADET si Asociatia Judeteana a Asociatiilor de Proprietari, la fel. In acest sens, ne-am adresat Directiei de Sanatate Publica a judetului Constanta, unde Mihaela Denisov, directorul institutiei, ne-a declarat ca pe aceasta linie a avut multiple colaborari cu asociatiile de locatari, cu primariile, insa rezolvarea ei treneaza pentru ca vina pentru nerepararea instalatiilor sanitare apartine numai si numai proprietarilor. "In aceste subsoluri se inmultesc tot felul de vectori, printre care gandaci, tantari, sobolani, care duc mai departe o serie de boli, de natura digestiva, transmise de gandaci, care ajung pe instalatiile sanitare, pe alimente, in camari, in bucatarii, dar mai vin si de la platformele de gunoi, insa pericolul cel mare vine tot din subsoluri, care sunt mai aproape de locuinte". De aici pot aparea leptospirozele, bolile diareice de tot felul, meningitele. Cei mai afectati de aceste situatii dezastruoase sunt muncitorii care coboara prin subsoluri pentru interventii. Directia de Sanatate Publica nu poate interveni pentru sanctionarea asociatiilor care se afla in astfel de situatii decat daca exista intr-adevar focare, pentru ca legea nu le permite acest lucru, ne-a mai spus Denisov, indrumandu-ne catre Inspectia Sanitara de Stat. Deci, ca sa scurtam putin vorba, Directia de Sanatate Publica asteapta sa se intample ceva si dupa aceea intervine. Deci, intervine doar daca faptul este deja consumat si focarul de infectie a explodat sau, si mai bine-zis, cand se sparge buba. De la Inspectia Sanitara de Stat, doctorul Mihai Bezman ne-a spus ca ei pot interveni numai daca sunt reclamatii in acest sens si, daca se poate, in scris, in urma careia angajatii institutiei se deplaseaza si amendeaza administratorul, care se face vinovat de felul in care se afla instalatia sanitara din subsolul blocului in cauza. Si in acest caz, desigur, amenda se imparte din nou tot la locatarii care nu au bani sa-si repare instalatiile din subsol. Si, totusi, intrebarea noastra este: cine face ordine in sanatatea noastra?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii