Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:01 04 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sute de mii de persoane vor fi afectate Regulile obţinerii şi reînnoirii permisului se schimbă!

ro

23 Oct, 2015 00:00 3108 Marime text

Conform unui ordin al ministrului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial în data de 20 octombrie, candidaţii sau şoferii care au sindrom de apnee în somn ar putea obţine permisul auto numai după ce primesc şi un aviz medical. Apneea este una dintre cauzele cele mai întâlnite ale somnolenţei la volan şi reprezintă un risc crescut de accidente rutiere.
 
„Candidaţii sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultaţii medicale, pentru obţinerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceştia pot fi sfătuiţi să nu conducă până la confirmarea diagnosticului“, se arată în ordinul ministrului.
 
„Permisele de conducere pot fi eliberate candidaţilor sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat“, se mai arată în ordinul citat.
 
În continuare, în ordinul ministrului Sănătăţii se precizează: „Candidaţii sau conducătorii auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care urmează un tratament trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, la intervale care să nu depăşească trei ani pentru conducătorii auto din grupa I şi un an pentru conducătorii auto din grupa II, pentru a se stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul şi menţinerea unei vigilenţe adecvate“.
 
Conform ultimelor statistici, România se situează printre primele zece locuri din Uniunea Europeană privind numărul persoanelor care suferă de apnee. Promotor.ro arată faptul că, în România, din şase milioane de şoferi, 270.000 suferă de apnee. Astfel, ţara noastră e pe locul cinci în clasamentul european al adormirii la volan.
 
O statistică europeană mai arată că aproximativ 20% dintre accidentele rutiere sunt produse din cauză că şoferii adorm la volan.

Ce reprezintă apneea

Termenul de apnee de somn a fost prima dată folosit de Broadbent în 1877, iar în 1965, Burwell şi colaboratorii propun termenul de Sindrom Pickwick, aluzie la personajul lui Charles Dickens, potrivit romedic.ro. Apneea a fost definită ca fenomen de oprire a fluxului aerian naso-bucal cu durată mai mare de zece secunde, iar hipopneea reprezintă reducerea cu minimum 50% a ventilaţiei, însoţită de scăderea saturaţiei oxigenului cu minimum 4%.
 
Cele mai întâlnite semnale ale apneei în somn sunt: sforăitul, somnolenţa, oboseala, iritabilitatea, dar şi migrenele.
 
Conform promotor.ro, specialiştii au explicat că orice persoană ar trebui să se adreseze medicului dacă în timpul nopţii sforăie zgomotos, i se opreşte respiraţia în timpul somnului, are senzaţie de sufocare, merge frecvent la baie şi somnul nu este odihnitor şi dacă în timpul zilei are dureri de cap matinale, somnolenţă, capacitate redusă de concentrare, iritabilitate sau dacă adoarme în timpul unor activităţi de rutină.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii