Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:33 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tactică la „indigo"? Senatorul Banias face ce fac intermediarii vamali. Şi tot nu-i iese!

ro

08 May, 2012 00:00 2424 Marime text
Banias-MirceaBanias.jpgDeşi senatorul Banias a venit cu avocat ales, iar Sunai Cadîr a fost reprezentat din oficiu, în primă instanţă, judecătorii Curţii Supreme au decis că doar ultimul prezintă suficiente garanţii pentru a i se ridica interdicţia

Politicianul constănţean Mircea Banias s-a prezentat ieri în faţa judecătorilor Curţii Supreme, unde a solicitat să i se ridice interdicţia de a părăsi ţara, dispusă în cazul său de procurorii anticorupţie, care l-au acuzat de trafic de influenţă, iniţiere sau aderare la grup infracţional organizat şi instigare la abuz în serviciu, în mega-anchetă de corupţie „Portul". Foarte interesant, până la acest moment, senatorul constănţean pare să fi adoptat aceeaşi tactică în proces precum co-inculpaţii săi, intermediarul vamal Mihai Ciobanu şi, respectiv, intermediarul vamal de origine chineză Qing Zhang.

Ultimii doi au atacat şi ei decizia instanţei de a prelungi interdicţia de a părăsi ţara luată iniţial de procurori. De menţionat că Banias, Ciobanu şi Zhang sunt singurii care au declarat recurs împotriva deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind prelungirea interdicţiei, în timp ce restul suspecţilor au decis să nu mai atace hotărârea Curţii Supreme, urmând să aştepte desfăşurarea procesului cu interdicţia de a părăsi ţara în vigoare. În ciuda eforturilor senatorului de Constanţa, instanţa supremă a decis ieri, la sfârşitul şedinţei de judecată şi în urma deliberărilor, să respingă recursul său ca nefondat. Cu o tactică ce pare aproape trasă la indigo, cei doi intermediari vamali care au declarat recurs împotriva prelungirii interdicţiei au avut parte de acelaşi tratament mai mult sau mai puţin vitreg din partea instanţei supreme, recursurile lor fiind de asemenea respinse, ca nefondate.

Acuzaţiile lui Ciobanu şi Zhang

De menţionat că, în ceea ce-l priveşte pe Mihai Ciobanu, acesta este acuzat de iniţiere sau aderare la grup infracţional organizat, dare de mită, complicitate la două infracţiuni de dare de mită şi complicitate la două infracţiuni de luare de mită. La rândul lui, cetăţeanul chinez Qing Zhang are reşedinţa în România şi a fost acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de comiterea infracţiunilor de dare de mită şi, respectiv, iniţiere sau sprijinire de grup infracţional organizat. Aşa cum am menţionat, Zhang şi Ciobanu sunt intermediari vamali. Dosarul care îi priveşte pe cei trei suspecţi cu tactică mai mult sau mai puţin identică are numărul 3182/1/2012 şi a fost înregistrat pe rolul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe data de 27 aprilie, la Completul de 5 Judecători. Obiectul dosarului este reprezentat de „iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup", stadiul procesual fiind recurs. Iniţial, recursurile erau programat să se desfăşoare pe data de 11 iunie, însă termenul a fost preschimbat în cele din urmă, fiind ulterior stabilită data de ieri.

Cadîr, cu mai multe garanţii decât Banias?

Cazul a ajuns în atenţia Completului de 5 Judecători după ce magistraţii Curţii Supreme, la sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au decis să prelungească măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara faţă de cei aproape 40 de suspecţi din dosarul Portul, deferiţi instanţei supreme pentru fapte de corupţie. Foarte interesant, singurii care au scăpat de interdicţie au fost Sunai Cadîr, directorul suspendat al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Liviu Bratu, fostul adjunct al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, precum şi inspectorul vamal Valentin Roşculeţ. Poate la fel de interesant este faptul că, deşi senatorul Banias a venit cu avocat ales, iar Sunai Cadîr a fost reprezentat din oficiu, în primă instanţă, judecătorii Curţii Supreme au decis că doar ultimul prezintă suficiente garanţii pentru a i se ridica interdicţia. Ieri, magistraţii Completului de 5 Judecătorii au reconfirmat această decizie, în ciuda argumentelor aduse de Banias prin avocat, potrivit cărora natura meseriei (anume de senator în Parlamentul României) îi impune deplasări în străinătate, pentru care este solicitant să ceară aprobare din partea autorităţilor de fiecare dată când vrea să păşească în afara graniţelor ţării.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii