Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:48 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tata de sezon

ro

28 Jan, 2003 00:00 1065 Marime text

Afaceristii straini profita de naivitatea romancelor

Dupa o aventura de sezon, un englez este cautat pentru a-si recunoaste prezumtiva fiica * Mama copilului a intentat un proces de paternitate * Paratul este om de afaceri si se pare ca nu este de gasit pe nicaieri * Mai multe citatii au fost trimise pe o adresa din Anglia, dar fara nici un rezultat * Mama fetitei acuza instantele de judecata constantene ca incearca sa tergiverseze procesul * Dovada ca englezul ar fi tatal copilului se poate face doar printr-un test de paternitate

Saracia in care traieste mai bine de 40 la suta din populatia tarii transforma radical mentalitatile oamenilor. Iesirea din aceasta stare de pauperitate este posibila, pentru unii, doar prin punerea in practica a unor planuri care de multe ori implica sacrificiul propriilor copii. Acestia sunt educati in asa fel incat sa nu tina cont de nimic si de nimeni atunci cand este vorba de propriul viitor. Moralitatea este un atribut care si-a pierdut definitiv valoarea in randul acestor oameni. Mentalitatea naiva a multor astfel de persoane care doresc cu orice pret sa "se ajunga" determina, in cele mai multe cazuri, aparitia altor probleme care nu fac altceva decat sa complice si mai mult viata acestora. Relevante sunt cazurile tinerelor care au incercat "combinatii" cu diferiti cetateni straini, sigure fiind ca, in urma relatiilor efemere cu acestia, vor putea sa profite din plin. In unele cazuri, aceasta practica a tinut, dar in altele treaba s-a complicat in dezavantajul tinerelor care, din naivitate, si-au incercat norocul in acest mod. Cu adevarat grav este faptul ca, in urma acestor relatii, sufera, in primul rand, copiii rezultati din astfel de combinatii.

Englezul calare pe un cal alb

Povestea Anisoarei Constantin, din Constanta, se incadreaza perfect sablonului exemplificat mai sus. Prin 1993, Anisoara Constantin, care avea pe atunci 22 de ani, a venit pe litoral. De loc era din comuna Facaieni, judetul Ialomita. Aici l-a cunoscut intamplator pe cetateanul britanic John Barton, in varsta de 53 de ani. Englezul avea in derulare pe litoral mai multe afaceri, in cadrul unor societati comerciale. Dupa afirmatiile Anisoarei, Barton ar fi fost managerul unor societati cum ar fi: SC Satisfaction SRL, SC Planet SRL, SC Garden Inns SRL, restaurantul "Le club" din campusul canadian din Cernavoda. Situatia financiara a englezului, precum si pozitia acestuia in lumea oamenilor de afaceri din Constanta au aprins in mintea tinerei ideea "momentului oportun". Nu a fost nevoie de prea mult efort din partea englezului de a o seduce pe tanara, sau, mai bine zis, aceasta s-a lasat sedusa, gandindu-se la un viitor roz alaturi de englez. Astfel, timp de cinci ani, adica din 1993 si pana in 1998, cei doi au convietuit fara probleme. Curios este faptul ca, in paralel cu Anisoara Constantin, englezul ar fi trait in concubinaj cu o alta femeie, chestiune binecunoscuta si acceptata de tanara. Dar, din pacate, soarta a facut ca planul tinerei sa esueze. La inceputul anului 1998, cei doi au plecat in localitatea Codlea, din judetul Brasov, unde si-au consumat ultimele momente ale relatiei lor. In noiembrie 1998, englezul avea sa se intoarca in Marea Britanie pentru un tratament medical, trebuind sa revina in Romania dupa o saptamana. Intre timp, Anisoara Constantin aflase ca era insarcinata. Aceasta l-a anuntat telefonic pe Barton ca va deveni tata. A trecut apoi o saptamana, au trecut doua, trei, dar englezul nu a mai revenit in tara si nici nu a mai dat vreun semn de viata. Din informatii primite de pe la prieteni, Anisoara aflase ca femeia cu care englezul traise in concubinaj in Romania plecase in Anglia, fiind chemata de acesta. Acest lucru a daramat-o pe viitoarea mama. La 31 iulie 1999, Anisoara o naste pe Diana-Maria intr-un spital din orasul Slobozia, judetul Ialomita. Cu o saptamana inainte de a naste, englezul o suna la spital pentru a se interesa de starea acesteia, iar dupa cateva zile i-a trimis suma de 1,4 milioane de lei pentru "cheltuieli ocazionate de nasterea copilului". Dupa acest ultim gest, Barton a disparut.

Tata cu de-a sila

In iulie 2000, Anisoara a deschis o actiune judecatoreasca pentru stabilirea paternitatii copilului. Din declaratia acesteia am aflat ca, de atunci si pana in prezent, nu s-a putut rezolva nimic in acest dosar din cauza faptului ca englezul este de negasit, cu toate ca la dosar exista doua adrese unde acesta putea fi contactat in Londra. In conformitate cu prevederile Decretului nr. 432/1978 din Conventia dintre Romania si Regatul Unit al Marii Britanii privind asistenta juridica, administrarea de probe in strainatate se face pe calea unei comisii rogatorii, la cererea instantei rogante. In dosarul 7133/2000 exista emise pe numele lui John Barton mai multe documente prin care i se solicita efectuarea unor teste de paternitate care sa inlesneasca recunoasterea copilului, un interogatoriu prin care i se cere sa raspunda la mai multe intrebari legate de aspecte referitoare la relatia lui cu Anisoara. Din aceste documente am aflat ca englezul ar mai avea un copil din alta relatie, copil pe care, ca si in acest caz, nu l-a recunoscut. Asta ar insemna ca englezul nu este la prima abatere in acest sens.

Tevatura pentru o pensie alimentara

In ciuda eforturilor depuse de tanara pentru lamurirea acestei probleme, se pare ca instrumentarea cazului nu este efectuata cum ar trebui. In acest sens, Anisoara Constantin ne-a declarat ca este convinsa de faptul ca cei care se ocupa de caz nu vor sa-l gaseasca pe John Barton. Dupa amanari repetate, din sase in sase luni, dosarul 7133 a fost suspendat. Dupa mai multe interventii, dosarul a fost repus pe rol la data de 22 martie 2002. Tanara ne-a argumentat ca citatiile i-au fost trimise englezului timp de doi ani pe o adresa la care nu este de gasit (28 Halton Road London 12 Eu). Cu toate ca aceasta a specificat in dosar si cea de-a doua adresa la care se pare ca locuieste John Barton (34 Redchurch street London E 27 DT), instanta din Constanta a ezitat sa o foloseasca. Desi la ultimul apel din 29.04.2002, s-a hotarat ca interogatoriul lui John Barton sa fie tradus in limba engleza impreuna cu cererea pentru comisia rogatorie, acestea au fost trimise, pana la urma, tot pe vechea adresa, in ciuda faptului ca Anisoara Constantin a specificat ca aceste documente trebuiau sa ajunga la noua adresa a englezului. Plimbata de la un avocat la altul, de la un grefier la altul, de la Ana la Caiafa, nici pana in prezent nu a fost rezolvat intr-un fel acest dosar. Desi greseala numita John Barton nu se stie ce sanse de indreptare va avea, Anisoara Constantin, renuntand la alte vise si la povesti cu printi calare pe cai albi, nu vrea acum decat sa poata beneficia de o pensie alimentara, cu care sa-si poata intretine copilul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii