Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:20 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teapa "Singer"

ro

02 Aug, 2004 00:00 2416 Marime text

Escrocheria cu masinile de cusut de colectie a ajuns si la Constanta

Mai multi escroci profita de pe urma valvei create in Romania in jurul masinilor de cusut "Singer" pentru a castiga bani * Se cunoaste faptul ca, la mijlocul anilor `90, se crease o adevarata nebunie cu aceste obiecte, pentru care se ofereau sume astronomice * Se vorbea atunci de piese din platina care s-ar afla in interior si chiar de coduri ale unor conturi bancare din Elvetia inscriptionate de evrei pe masinile de cusut, cautate in prezent de Mosad * Doua anunturi la mica publicitate dintr-un cotidian constantean promit pana la 40.000 de euro pentru cateva marci de masini * Celui care telefoneaza - intotdeauna la un numar de mobil - i se spune ca seria masinii lui este buna, poate sa isi ia banii, dar e nevoie de inca o masina-pereche * Cumparatorul ii ofera vanzatorului chiar si numarul de telefon al posesorului masinii de cusut-pereche * Acesta din urma se ofera sa isi vanda obiectul cu cateva mii de euro si omul nostru crede ca a facut o afacere din care ii vor iesi cateva zeci de mii de euro * Niciodata nu se intampla insa asa, caci la numarul de telefon nu va mai raspunde nimeni * Reporterii nostri au incercat sa sune de mai multe ori, in zile diferite, la cele trei numere de telefon, dar toate sunt inchise, cu mesageria activata

Exista in Romania zilelor noastre oameni care se pricep sa profite, cu inteligenta, de naivitatea celor din jur si, slava Domnului, foarte multi naivi. Un caz devenit tipic este escrocheria cu masini de cusut. "Intreprinzatorii" despre care vorbeam s-au priceput sa profite de pe urma valvei create in Romania in jurul acestor obiecte de colectie. Ca in orice escrocherie, ti se promit foarte multi bani, si chiar siguranta ca ii vei castiga, iar atunci cand iti dai seama ca ai fost inselat, este prea tarziu.Reamintim ca masinile de cusut marca "Singer" au creat o adevarata furie in Romania pe la mijlocul anilor `90. Atunci se zvonea ca exista cumparatori dispusi sa plateasca sume astronomice pentru un astfel de obiect. Legenda a capatat atata amploare incat toata lumea alerga atunci innebunita dupa o astfel de masina. Nepotii sunau la bunici, bisnitarii incepusera sa isi viziteze vecinii mai in varsta, aparuse o adevarata retea de intermediari. Cum masini de cusut marca "Singer" existau destule in Romania, multi posesori au inceput deja sa viseze cum isi vor cheltui zecile de mii de dolari. Si pentru ca era nevoie de o explicatie care sa ii robeasca si mai mult pe romanii excitati la maximum de perspectiva castigului, au aparut doua teorii. Prima spunea ca unele masini "Singer" au in componenta piese din platina, in greutate de opt kilograme, si asta le face valoroase. A doua varianta, mult mai utopica, deliranta chiar, spune ca, in timpul persecutiilor naziste, evreii au depus sume uriase in banci din Elvetia si au notat numerele conturilor pe mai multe astfel de masini "Singer", care s-au raspandit apoi in intreaga Europa. Astfel, in momentul de fata, cel care incearca sa obtina acum aceste masini de cusut este chiar Mosadul!

45.000 de euro pentru o masina de cusut

Profitand de aceasta poveste, care intre timp a mai pierdut din anvergura - o fi gasit Mosadul toate masinile din Europa (?!) -, cineva s-a gandit sa castige ceva bani. Respectivul a dat doua anunturi in suplimentul de mica publicitate al unui cotidian local: "Wiena-Austria, cumpar masini de cusut vechi, originale de toate tipurile: Naumann, Singer, Grizner, Zinger, Kaizer. Se ofera 24.000-45.000 euro. Program 09-19. Telefon 0740923906; 0741375091" si "Kol-Essen, cumpara masini de cusut dupa catalog din marca Singer, Naumann, Grizner, Kaizer. Se ofera 21.000-45.000 euro. Telefon 0741460138". Nici o adresa, nici un numar de telefon fix. Cele doua anunturi au corp mare de litera pentru a sari in ochi si sunt asezate, unul dupa altul, primele doua de la rubrica publicitara "Cumparari diverse" din ziar. Am incercat si noi sa sunam de nenumarate ori, in zile diferite. In zadar. Nici unul dintre cele trei numere de telefon nu era deschis. De fiecare data am fost intampinati cu mesajul: "Ati accesat casuta vocala a abonatului 074... Dupa semnalul sonor, inregistrati mesajul. Pentru a incheia, inchideti telefonul". Pe unul dintre numere nici macar nu mai era spatiu pentru mesaje, ceea ce inseamna ca posesorul cartelei nu a mai accesat-o in ultima vreme. Robotul ne-a raspuns: "Ati accesat mesageria vocala a abonatului... Ne pare rau, dar nu exista spatiu disponibil pentru a inregistra mesaje noi. La revedere". Intrebandu-ne care este spilul, am reusit sa gasim doua posibile raspunsuri. Trebuie spus ca Orange are un sistem de recompensare financiara a posesorilor de cartele pre-pay care primesc un anumit numar de apeluri. In acest fel oamenii nostri ar putea castiga sume bunicele pastrand cele trei sim-uri intr-un sertar oarecare si lasand activata mesageria vocala.

Masinile de cusut-pereche

Dincolo de aceasta explicatie stau mai multe plangeri depuse la politie, impotriva unor escroci care practica ceea ce oamenii legii numesc "inselaciune prin metoda masinii de cusut". Procedura e simpla, ingenioasa si are sanse mari de reusita. Totul porneste de la un anunt de genul celui citat de noi, in ziar, la mica publicitate. Posesorii de masini de cusut telefoneaza si sunt rugati sa citeasca seria inscrisa pe carcasa obiectului. Li se confirma imediat ca seria masinii este OK si ca sunt asteptati sa primeasca 40.000 de euro. Numai ca... exista o mica problema. Li se spune ca mai e nevoie de o alta masina de cusut pe care se afla inscris restul codului de care cumparatorii au nevoie. Acestia stiu chiar si la cine se afla, ba au chiar si numarul de telefon al proprietarului masinii-pereche. Contactat, acest al doilea proprietar se arata foarte sceptic in legatura cu astfel de povesti, dar e dispus sa isi vanda masina cu 2000-3.000 de euro. Un pret convenabil, din perspectiva castigului de 40.000 de euro, nu-i asa? Cei care cad in plasa si platesc cateva mii de euro pentru masina de cusut-pereche se grabesc apoi sa ii telefoneze cumparatorului, frecandu-si deja mainile cu satisfactie. Cumparatorul nu le va mai raspunde insa niciodata, caci el a fost inteles inca de la inceput cu cel de-al doilea vanzator, "scepticul", cu care, de fapt, imparte banii. Plangerile la politie ale pagubitilor nu au prea mari sanse de izbanda, caci e aproape imposibil sa gasesti pe cineva dupa numarul unei cartele pe care o poate cumpara de la orice chiosc si e foarte greu de demonstrat intelegerea prealabila a celor doi escroci. S-ar putea ca si in cazul celor doua anunturi din ziarul constantean sa fie vorba de escroci care deja si-au luat banii si au scapat, intre timp, de cartele.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii