Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:32 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tentaculele MISA

ro

31 Mar, 2004 00:00 7568 Marime text

In Constanta exista mai multe secte ce au legaturi cu MISA sau cel putin dogme asemanatoare

Gruparea patronata spiritual de Gregorian Bivolaru are mai multe prelungiri in Romania, in diverse secte si grupari asa-zis religioase * In Constanta exista mai multe astfel de grupari care promoveaza sincretismul religios, "vindecari supranaturale", alimentatie restrictiva, folosirea energiilor cosmice * "Elta Universitate" e o secta ce a luat nastere la Constanta, in care adeptii mananca numai alimente netratate termic si folosesc energiile astrelor, pe care le capteaza cu ajutorul unor bratari si a unor amulete * Adeptii "Elta" frecventeaza forumurile on line de pe site-urile MISA * Secta "Ingerului Fritzman" propovaduieste sfarsitul lumii si foloseste acatiste pe care adeptii trebuie sa le citeasca pana la epuizare, de pana la un milion de ori * Fata sefului sectei, Diana Lepadatu, a fost acuzata de fostul sot ca si-a sechestrat propria fiica, de numai patru ani, pe care a dus-o intr-un spatiu insalubru si a obligat-o sa se roage in asteptarea sfarsitului lumii * Unul dintre adeptii sectei lui Lepadatu, Mircea Iani, si-a format propria secta care practica Qi Gong, exercitii spirituale de vindecare * Adeptii executa figuri asemanatoare celor folosite de MISA si propovaduiesc vindecarea de orice boala * Din informatiile pe care le avem, Mircea Iani a fost, in anii 1990-1992, un fervent practicant de yoga si unul dintre apropiatii lui Gregorian Bivolaru

Dupa cum se cunoaste, Miscarea pentru Integrare Spirituala in Absolut (MISA) si liderul ei spiritual, Gregorian Bivolaru, se confrunta cu o ancheta fara precedent declansata de autoritatile romane. In acest moment, este destul de greu sa facem o previziune cu privire la rezultatul acestei anchete si la viitorul gruparii. In schimb, un lucru este sigur: MISA are mai multe prelungiri in Romania, prin intermediul unor secte cu care colaboreaza sau care, cel putin, se revendica de la aceleasi principii "religioase". In alte cazuri, fosti lideri locali ai MISA si-au fondat propriile grupari, care promoveaza acelasi sincretism religios, vindecari supranaturale, energii cosmice. Va prezentam in continuare, in exclusivitate, cateva astfel de grupari ce actioneaza in Constanta.

Prietenii astrelor ceresti

Pe un site al adeptilor Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA) am gasit un forum de discutii in care mai multi yoghini vorbeau despre gruparea "Elta Universitate". Din discutia in care aparea chiar si un membru din Constanta reiesea ca este "Elta" este un satelit al gruparii patronate spiritual de Bivolaru. Pe 22 februarie 2002, adeptii "Elta Universitate" au sarbatorit trecerea din Era Pestelui in cea a Varsatorului. Cu ocazia acestui eveniment, membrii asociatiei "Elta Universitate" au organizat o conferinta la Cercul Militar din Constanta, la care au fost prezenti si reporteri de la "ZIUA de Constanta". Organizatia "Elta Universitate" a fost infiintata, la Constanta, de catre un brasovean, pe vremea cand acesta era student. El nu recunoaste ca ar avea vreo legatura cu liderul contestat al yoghinilor, spunand ca a infiintat "Elta" in urma unei revelatii. Cu toate acestea, "dogmele" gruparii si modul de viata al membrilor ii apropie foarte mult de MISA.

Mancare nesanatoasa

Adeptii "Elta" consuma numai hrana netratata termic. Pentru o ciorba, de exemplu, ei pun intr-o oala de pamant apa rece si lasa ingredientele (patrunjel, sfecla, morcov) sa se macereze la rece, timp de cel putin sapte ore, deoarece atat dureaza ciclul de energizare. Alimentele sunt alese in functie de astrul ce guverneaza o anumita perioada. Alimentul de baza este "azima", pe care o prepara, spun ei, din "tarate, zer si multa dragoste". Adeptii gruparii poarta la incheietura mainii un soi de bratara energetica, ce ii ajuta sa capteze protectia fortelor ceresti, se imbraca in haine de o anumita culoare, in functie de ascendentul astral - caci asa le cer planetele - si poarta la gat o piatra semipretioasa. Toti cei de la "Elta Universitate" fumeaza tigari "Carpati", pentru ca doar acest sortiment te ajuta sa capeti o aura energetica. Ca si adeptii MISA, ei asculta numai muzica "spirituala", care ii ajuta sa intre in transa. "Iluminatii" de la "Elta" scriu si carti, cea mai importanta fiind "Manualul Ingerului", si se pricep sa citeasca viitorul. Membrii sectei "Elta Universitate" propovaduiesc un stil de viata simplu si formeaza o celula inchisa. Ei se intalnesc in casa adeptei Rodica, o femeie in varsta, care se imbraca numai in alb si locuieste intr-o casa din zona ICIL. Acolo este amenajat si un "laborator" in care se prepara hrana specifica. Racolarea adeptilor se face foarte discret. Cel mai mult, prin vanzarea de carti "doctrinare", pe standuri mobile, in magazine din centrul orasului si uneori la Universitatea "Ovidius", unde sectantii vand si pliculete cu azima si incearca sa racoleze studenti. Un fost adept al sectei ne-a povestit ca s-a retras pentru ca a avut probleme cu sanatatea, din cauza alimentatiei nesanatoase. "Aveam caderi repetate de calciu. Am fost la medic si am aflat ca sunt subponderal si am fost sfatuit sa renunt la acest regim, pentru ca nu este sanatos pentru organism", ne-a declarat acesta, sub protectia anonimatului. O buna perioada de timp, dupa ce a renuntat la aceasta alimentatie si a revenit la cea normala, a avut mari probleme cu digestia. La fel ca si la MISA, liderul gruparii le interzice adeptilor sa stea de vorba cu presa, iar cei noi in secta sunt initiati treptat in "secretele" dogmatice.

Secta apocaliptica a "Ingerului Fritzman"

In zona Far, pe strada Caraiman nr. 1-3, la parterul unui bloc aveau loc intalnirile unei secte bizare. Adeptii citesc tot soiul de acatiste inventate de ei, care nu se regasesc in canonul ortodox. La finalul fiecarui acatist, ei raman nemiscati, cu mainile ridicate, ca in transa, pret de minute bune. Sectantii fac rugaciuni pentru izgonirea demonilor pe care ii descopera peste tot, cu ajutorul unui "comunicator", care face legatura intre ingeri si membrii sectei. Intr-una din rugaciuni, Ingerul Fritzman era chemat sa actioneze cu puterea lui de "1000 de unitati antidrac" pentru a scoate demonii din casa unei adepte. Am aflat ca secta este condusa de Constantin Dogaru din Tecuci, iar la Constanta lider e Gheorghe Lepadatu. "Secta Ingerilor" a fost implicata, in vara anului 2002, intr-un scandal in care fata sefului, Diana Lepadatu, a fost acuzata ca si-a sechestrat propria fiica, de numai patru ani, in spatiul in care aveau loc intalnirile sectei, in asteptarea sfarsitului lumii. La sfarsitul lunii iulie, Lepadatu si-a anuntat adeptii ca ingerii i-au revelat ca, pe data de 11 august, va veni sfarsitul lumii. El i-a sfatuit pe cei din cercul lui sa isi paraseasca locuintele si sa mearga in locuri protejate de duh, pentru a se mantui. Familia Lepadatu a ales locul cel mai "sfant", adica spatiul din strada Caraiman, acolo unde aveau loc intalnirile sectei. Vecinii au observat ca Lepadatu si-a carat acolo saltele, haine, un aragaz cu butelie si alimente, iar apoi a mascat geamurile cu hartie. In acest buncar amenajat pentru sfarsitul lumii s-au mutat Gheorghe Lepadatu, sotia Olga, fiica lor, Diana, si nepotica, in varsta de numai patru ani, Maria. Tatal copilului isi acuza fosta sotie ca a tinut-o pe micuta Maria cu forta in buncarul amenajat de familia Lepadatu, obligand-o sa se roage in asteptarea sfarsitului lumii. In prezent, secta lui Lepadatu si-a amenajat in aceeasi locatie "Cabinetul de sanatate Arhanghelii Uriil si Rafaell". Sefii sectei pretind ca stau de vorba cu Dumnezeu si cu alte "personalitati ceresti", carora le cer sa ii vindece pe oameni. In realitate, ei ii pun pe "pacienti" sa se roage pana la epuizare - un acatist de zeci de pagini trebuie citit de 999.000 de ori - la ingerii "Fritzman", "Haris Bradd" si altii asemenea.

"Vindecari miraculoase"

Intre cei care frecventau secta lui Lepadatu se numara si Mircea Iani, patronul unui magazin de incaltaminte din piata Unirii. In acea perioada, Iani a impartit sectantilor pliante de promovare a unui centru de vindecare prin bioenergie, care functioneaza chiar in incinta magazinului sau. Se pare ca Mircea Iani a incercat sa studieze o tehnica orientala de vindecare, numita Qi Gong. In acest demers, el l-a avut ca maestru pe Song Yong din China, care a infiintat in Bucuresti, impreuna cu omul de afaceri Nineta Mahmoud, o clinica de vindecare prin bioenergie, numita "Long Life Clinic". Clinica organizeaza cursuri de reflexoterapie si masaj terapeutic chinezesc, sustinute chiar de catre Yong. Acesta a ajuns la cunoasterea unor tehnici ezoterice in urma unei... boli de stomac: "Deoarece era extrem de studios, in 1987 a ajuns sa se imbolnaveasca de stomac. Avea si mari dureri de cap, zgomote in urechi". Dorind sa se vindece, Yong a stat de vorba cu cativa prieteni care i-au vorbit despre tehnica Qi Gong. Asa a devenit el maestru. Au urmat infiintarea clinicii de la Bucuresti si extinderea in Constanta, Timisoara si in alte orase. La Constanta, Yong l-a cunoscut pe Mircea Iani, patronul magazinului de incaltaminte, cu care a inceput sa colaboreze.

Yoga in varianta Qi Gong

In vara 2003, Yong a fost prezent la Constanta, unde a condus cateva sedinte spirituale la care am luat parte si noi, sub acoperire. Adeptii executau, sub indrumarea chinezului, intr-un luminis din apropierea plajei "Modern", exercitii spirituale foarte asemanatoare celor pe care le vazusem la MISA, printre care pozitia "Lotus", cu picioarele incrucisate si palmele ridicate spre cer. Momentele de meditatie durau 10-20 de minute, timp in care toti cei prezenti pareau rupti total de realitate. Meditatia era intrerupta de exercitii de purificare a sufletului. Dupa cele sapte exercitii zilnice, chinezul facea programarile pentru a doua zi, la magazin, unde aveau loc sedinte de vindecare. Referitor la vindecare, Yong a incercat sa ne convinga ca, daca vom practica aceste tehnici, vom reusi sa devenim, la randul nostru, vindecatori, chiar daca e vorba de cancer. Am luat legatura telefonic cu Nineta Mahmoud, asociatul lui Yong la clinica din Bucuresti, si am intrebat-o despre prezenta "maestrului" la Constanta. Femeia s-a panicat la inceput, intrebandu-ne de unde stim, ca apoi sa spuna ca el se afla aici neoficial, in vacanta, si ca a venit mai ales pentru nunta fiicei colaboratorului sau, Iani. Afland despre implicarea lui Iani in secta lui Lepadatu, Nineta Mahmoud a negat vehement vreo relatie mai apropiata intre Iani si "Long Life Clinic". "Mircea Iani a fost ucenicul maestrului Yong si ne-a ajutat punandu-ne la dispozitie spatiul de la magazin. Sa stiti ca maestrul nu are nici o legatura cu vreo secta sau vreo religie si ca este doar terapeut prin metoda Qi Gong". Femeia a recunoscut ca i s-a parut ceva ciudat atunci cand a vazut in subsolul magazinului lui Iani o mare cantitate de lumanari si tamaie. Atunci cand l-a intrebat, Iani a pretins ca sunt pentru improspatarea aerului, caci in subsol e miros inchis. Contactat telefonic, Iani a acceptat sa ne faca o programare la cabinetul improvizat. Atunci cand ne-a intrebat de unde il cunoastem, am pretins ca ne-am intalnit la secta lui Lepadatu si a crezut intr-adevar ca facem parte din cercul celor care frecventeaza aceste medii. El ne-a spus sa il sunam intr-o dimineata, intre 11 si 13, pentru o programare. "Trebuie sa ii fac mai intai un test, sa intreb apoi divinitatea, ca sa nu fie o boala karmika, deoarece exista riscul sa o iau asupra mea", ne-a spus Iani atunci cand a auzit ca e vorba de o persoana suspecta de cancer. Si tot atunci vom discuta si despre pretul pe care il vom plati pentru vindecare, caci nimic nu e gratis pe lume, nici macar energia, fie ea si astrala! La toate acestea se adauga informatii conform carora, prin anii 1990-1992, Mircea Iani a fost unul dintre cei mai ferventi practicanti de yoga si apropiat al lui Gregorian Bivolaru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii