Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:17 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teroristi printre romani

ro

16 Sep, 2002 00:00 1434 Marime text

Marinari grevisti in Sicilia

Situatia celor sapte marinari romani de pe vasul pe care au fost depistati cei 15 pakistanezi acuzati de legaturi cu retele teroriste este deosebit de complicata * Echipajul cargoului "Sara", sub pavilion de complezenta Tonga, este format numai din romani, care se afla in greva de mai mult de o luna, pentru neplata salariilor de catre armator # Marinarii nu si-au primit banii de la inceputul anului, datoriile armatorului fata de acestia ajungand la peste 50.000 de dolari * Vasul a apartinut Companiei de Navigatie Maritima "Romline", fusese botezat "Novaci" si are un deplasament de 1.900 tdw * Potrivit declaratiei lui Adrian Mihalcioiu, inspectorul ITF pentru Romania, astazi, cel tarziu maine, echipajul romanesc isi va primi drepturile banesti si va fi repatriat

In numarul de sambata al cotidianului nostru va informam in legatura cu marinarii romani aflati la bordul cargoului "Sara" sub pavilion Tonga, retinut pentru ca la bordul sau urcasera clandestin 15 pakistanezi acuzati ca ar avea legaturi cu retelele teroriste Al-Qaida. Nava de tip cargou a fost construita in anul 1976, se numea "Novaci", are un deplasament de 1.900 tdw si a apartinut pana in anul 1999 Companiei de Navigatie Maritima "Romline", fiind vanduta, in cadrul programului de inchidere operationala a societatii, lui Kokos Dimitrios, cetatean grec, rezident in Constanta. Se pare ca, de la cumpararea de catre Dimitrios, numele navei a fost schimbat de mai multe ori pentru a putea scapa de urmarirea creditorilor. Compania acestuia se numeste "Nova Spirit" si pare a fi un off shore inregistrat in Delaware City, un paradis fiscal american. "Sara" era inmatriculata in registrele Autoritatii Maritime din insula Tonga, un alt paradis fiscal pentru armatorii mai putin prosperi. Dimitrios Kokos mai are si alte activitati in Portul Constanta. El este si angajatul unei alte firme care isi desfasoara activitatea in perimetrul portuar. Se pare ca nava era monitorizata de serviciile de securitate internationale. Dupa cum scriam si in articolul anterior, joi, 12 septembrie, agentiile de presa au anuntat ca vasul sub pavilion Tonga a fost retinut de navele Marinei Nationale Italiene in apropierea coastelor siciliene. Nava parea suspecta pentru ca, desi efectua un voiaj intre porturile Casablanca - Maroc si un port din Libia, s-a apropiat nejustificat de coasta italiana. Un alt indiciu a fost ca ofiterul de cart de pe "Sara" a anuntat un alt indicativ si un alt nume de nava atunci cand a fost contactat prin radio de autoritatile maritime din Sicilia. Agentia France Press a anuntat ca, la doua saptamani de la retinerea cargoului in portul sicilian Gela, au fost arestati 15 pakistanezi care faceau parte din echipaj, dar care detineau pasapoarte false. Anchetatorii italieni au mai stabilit ca pakistanezii detineau mesaje criptate si aveau numere de telefon ale unor presupuse persoane de contact din Franta si Spania. Procurorii anchetatori din Caltanissetta - Sicilia au dat agentiei de presa citate destule indicii care conduc la concluzia ca cei 15 pakistanezi au legaturi cu organizatia lui Ben Laden, Al-Qaida, si i-au acuzat pe pseudo-marinari pentru asociere in vederea comiterii de acte teroriste si de activitati indreptate impotriva ordinii democratice. Serviciul Roman de Informatii a dat un comunicat in care se specifica faptul ca din luna martie a monitorizat, in cooperare cu alte servicii omologe din state partenere, actiunile derulate de o retea de migratie ilegala, care utiliza cargoul "Sara". In acelasi comunicat se mai preciza ca reteaua urmarea preluarea din nordul Africii si introducerea clandestina pe teritoriile unor state europene a unor persoane din Pakistan si Afganistan, care au legaturi cu Al-Qaida.

Grevisti, cu teroristi pe vas

Asa cum spuneam, la bordul vasului se aflau si sapte romani ambarcati din Portul Constanta, chiar comandantul acestuia, Sorin Adrian Pop, fiind roman. Potrivit declaratiei lui Adrian Mihalcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor din Marina Comerciala, si inspector ITF pentru Romania, acesta a luat legatura prin telefon cu romanii de pe nava "Sara" inca din data de 8 august, cand navigatorii au reclamat ca nu fusesera platiti de la inceputul anului, datoriile salariale ale armatorului ridicandu-se la peste 50.000 de dolari. Din acest motiv, cei sapte marinari au intrat in greva inca din data de 12 august, o data cu ancorarea vasului in portul sicilian Gela, procedand si la darea in judecata, prin inspectorul ITF din Italia, a armatorului, pentru neplata echipajului, dar si pentru neasigurarea hranei si a apei potabile necesare oamenilor aflati la bord. Pe parcursul grevei, echipajul a participat numai la operatiuni care vizau siguranta cargoului si a traficului naval din zona. Potrivit lui Mihalcioiu, comandantul vasului il informase de existenta celor 15 pakistanezi la bord, pe care ii luase din Maroc, din ordinul armatorului, si pe care trebuia sa-i debarce in Malta, dar le-a fost interzisa intrarea in port. In timpul marsului se pare ca au existat si niste mici altercatii intre echipaj si pasagerii pakistanezi. Conform Ministerului Afacerilor Externe, marinarii romani au cooperat cu anchetatorii italieni si au semnalat comportamentul suspect al pakistanezilor aflati la bord. Mihalcioiu ne-a mai declarat ca este posibil ca, astazi sau cel tarziu maine, marinarii sa fie platiti de armator si repatriati.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii