Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:40 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Testele ADN nu dau nici o sansa infractorilor

ro

26 Apr, 2004 00:00 3134 Marime text

Laborator ultramodern la IPJ Constanta

In cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta functioneaza de aproape sapte luni un laborator de biologie judiciara, care dispune de aparatura necesara prelevarii ADN * Dotarea tehnica este una de exceptie, valoarea aparaturii ridicandu-se la zeci de mii de dolari * Probele biologice sunt recoltate, iar in unele cazuri sunt trimise la Laboratorul de Genetica Judiciara Bucuresti, unde in numai cateva zile este efectuata profilarea codului ADN * Testarea ADN se face doar in cazul infractiunilor deosebit de grave, cum este cazul omuciderilor, violurilor sau talhariilor * De la infiintarea sa, laboratorul constantean a avut un rol decisiv in rezolvarea a zeci de cazuri * Proba ADN este recoltata pe o placa de gel micro-fonetica marginita de o scala, astfel ca urma cuprinde 16 secvente care nu pot fi niciodata aceleasi pentru doi indivizi * Pentru descoperirea unui criminal, sub microscop sunt asezate urme de tesutul uman, mostre de sange sau diverse secretii * Din nefericire, nu exista inca o baza solida de date, astfel ca cel care a lasat urma poate scapa in cazul in care nu face parte din cercul de suspecti

Acidul dezoxiribonucleic - sau, pe scurt, ADN - reprezinta un termen arhicunoscut, aprofundat teoretic in timpul cursurilor de chimie din scoala generala sau liceu, dar despre a carui aplicabilitate in viata reala se cunosc destul de putine lucruri. Se stie de mai mult timp faptul ca fiecare individ poseda un cod ADN unic, acidul respectiv gasindu-se in toate celulele umane (exceptie fac globulele rosii), in nucleele acestora si in organitele transmise pe linie materna, care sunt cunoscute sub numele de mitocondrii. Toate aceste detalii nu par a avea insa relevanta si tin, la prima vedere, doar de manualele de specialitate, greu de "digerat" de un om obisnuit. Constienti de faptul ca unicitatea codului ADN reprezinta o descoperire epocala, oamenii de stiinta din intreaga lume au incercat in ultimele doua decenii sa foloseasca in practica toate datele abstracte detinute. Asa s-a ajuns ca, de la inceputul anilor `80, testarea AND sa fie uzitata in doua dintre stiintele moderne: criminalistica si medicina legala. Biologii si tehnicienii nord-americani au fost primii care au prelevat probe biologice de la locul unor infractiuni si le-au testat in conditii de laborator, tinand cont de unicitatea codului ADN. Rezultatele extraordinare inregistrate care au dus la prinderea unor ucigasi au condus la acceptarea in intreaga lume a acestei noi proceduri.

Laborator de profilare ADN la Constanta

Din cauza costurilor foarte ridicate pe care le implica un laborator de prelevare a codului unic, testarea ADN nu a inceput sa fie folosita in criminalistica romaneasca decat in ultimii ani. Profilarea urmelor biologice se facea prin Institutul de Medicina Legala, iar rezultatele veneau dupa multe luni de asteptare, ceea ce ingreuna foarte mult bunul mers al unei anchete penale. Testarea ADN se facea doar in cazuri deosebite, in restul anchetelor folosindu-se metodele traditionale. Din fericire, situatia s-a schimbat la sfarsitul anului trecut, cand la Bucuresti a fost infiintat un laborator de genetica judiciara care dispune de toata aparatura necesara profilarii ADN-ului si care activeaza in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. In aceeasi perioada, Inspectoratul de Politie al Judetului Constanta a avut o initiativa extraordinara, decizand infiintarea unui laborator de biologie judiciara. Conducerea institutiei a dat dovada de o receptivitate si deschidere totala fata de inovatiile stiintifice, folosind resurse extrabugetare pentru dotarea laboratorului. In prezent, acesta este dotat si utilat cu aparatura in valoare de mii de dolari, iar in cadrul sau activeaza sub-inspectorul Daniel Popescu, ofiter specializat in prelevarea si testarea preliminara a diverselor probe recoltate din locul comiterii unor infractiuni deosebit de grave. In acest moment, in Romania, exceptand "centrul" din capitala, mai exista doar doua laboratoare, unul la Constanta, iar celalalt la Galati, unde prelevarea ADN se poate face in conditii depline de siguranta. Dupa prelevare, sub-inspectorul Popescu trimite testele la Bucuresti, iar rezultatul vine dupa numai cateva zile. Laboratorul de la Constanta este capabil sa asigure exploatarea rapida a numeroase probe. Potrivit declaratiei lui Popescu, testarea ADN se face doar in cazul infractiunilor deosebit de grave, cum este cazul omuciderilor, violurilor si chiar al talhariilor.

Firul obisnuit al anchetei si tehnica prelevarii

In momentul in care pe raza judetului este savarsita una dintre infractiunile sus-mentionate, la nivelul Inspectoratului de Politie se formeaza o echipa operativa de ancheta. In functie de datele primite de la fata locului, lucratorul laboratorului de biologie judiciara este sau nu cooptat in aceasta echipa. In cazul in care Popescu nu ajunge la fata locului, prelevarea urmelor este facuta de tehnicienii criminalisti. Sub-inspectorul intra insa in joc in momentul in care faptuitorul nu este descoperit imediat, iar urmele gasite la fata locului nu au dat raspunsurile asteptate. Ofiterul efectueaza o serie de teste preliminare pentru a vedea daca urma studiata are vreo relevanta. El are grija ca prelevarea urmelor sa fie facuta in conditii speciale, fara sa existe contaminari suplimentare. Pentru aceasta, ofiterul foloseste instrumentar special si, intotdeauna, manusi chirurgicale. Ce inseamna insa urma biologica? Este vorba in primul rand de resturile de tesut uman (epitelial, sange, secretii, saliva, transpiratie, lichid seminal). Pana la testarea ADN, munca biologului constantean implica insa si alte tehnici de medicina legala in conditii de laborator (microscopie, serologie si analize comparative). Cand si aceste teste nu sunt indeajuns sa faca lumina, apare necesitatea testarii ADN. Dupa ce primesc mostra de la Constanta, specialistii din capitala fac testul ADN, lucrand pe anumite secvente. Proba care contine fragmente celulare este pusa pe o placa de gel micro-fonetica care cuprinde 16 secvente si care este marginita de o scala. Aceste secvente migreaza la anumite lungimi si niciodata nu poate exista ca probele recoltate de la doi indivizi sa fie identice. Din nefericire, in acest moment in Romania nu exista inca o baza de date a testelor ADN, astfel ca identificarea celui care a lasat urma este imposibila daca acesta nu face parte dintr-un cerc de suspecti. Testarea ADN se face in cateva zile, dupa care rezultatul este trimis inapoi la Constanta. Cele cateva zeci de testari efectuate au avut un rol determinant in rezolvarea infractiunii. Valoarea unui test complet se ridica, se pare, la zeci de milioane de lei, dar si rezultatele sunt unele pe masura. Activitatea laboratorului de biologie judiciara s-a dovedit adesea determinanta in anumite cazuri, cel care a comis infractiunea fiind descoperit in urma testelor efectuate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • liliana 10 Jun, 2010 21:18 buna ziua,va rog daca puteti sa-mi spuneti, daca in institutia d-stra se fac si teste de paternitate,sau daca puteti sa-mi spuneti unde anume pot sa ma adresez pt efectuarea acestiu test in consatanta,multumesc mult,