Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:15 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Topul accidentelor rutiere stupide

ro

18 Nov, 2008 02:33 1456 Marime text

politisti.jpgCele mai grave accidente se produc în Mamaia şi la intrările în municipiul Constanţa

Trist, dar cât se poate de real. Lunile octombrie şi martie 2008 deţin, fiecare, un record nedorit. Prima este luna cu cele mai multe accidente rutiere, iar cea de-a doua, cu cele mai grave, soldate cu nu mai puţin de nouă morţi. În topul accidentelor stupide, „premiul" l-a primit cel petrecut în noaptea de 28 spre 29 septembrie, pe DN 3.

Accidentele rutiere reprezintă una dintre cele mai grave probleme ale societăţii în care trăim şi pentru care, din păcate, se întrevăd puţine soluţii. Din statisticile Biroului pentru Siguranţa Circulaţiei în Mediul Urban, care include municipiul Constanţa şi staţiunea Mamaia, reiese că, în topul nenorocirilor, lunile martie şi octombrie deţin un record nedorit. Accidentele rutiere din martie s-au soldat cu cel mai mare număr de morţi, nu mai puţin de nouă. Desigur, în balanţă a atârnat greu accidentul petrecut în Mamaia, în noaptea 22 spre 23 martie, în care patru tineri care locuiau pe strada Eliberării, două fete şi doi băieţi, au murit. Autoturismul în care se aflau, un Peugeot 206, s-a înfipt într-un stâlp de înaltă tensiune. Cei patru au fost efectiv azvârliţi din autoturism şi au murit pe loc. La rândul său, octombrie 2008 deţine un alt record nedorit: este luna cu cele mai multe evenimente rutiere grave, în număr de 17, două dintre ele mortale. Cu excepţia lunii martie, numărul morţilor nu a depăşit cifra doi. La fel de adevărat este însă faptul că nu a existat nicio lună fără morţi în accidente. Mai precis, aşa cum rezultă din statisticile SPR, numărul de morţi este, în medie, de 2,5 pe lună. Contrar aşteptărilor, cele mai multe evenimente rutiere au loc în Mamaia, noaptea, şi nu, cum s-ar putea crede, în plin sezon estival, când staţiunea este supraaglomerată, ci în extrasezon. Explicaţia este simplă. În perioada verii, în staţiune se circulă bară la bară. Prin urmare, şoferii nu au, efectiv, posibilitatea de a ambala motoarele în aşa fel încât să prindă viteză şi să se înfigă în primul pom, ucigând toţi pasagerii pe care îi au în maşină. Situaţia se schimbă însă în extrasezon, când benzile din staţiune sunt aproape necirculate, iar un motor puternic poate prinde o viteză impresionantă. Atunci Mamaia devine locul ideal pentru accidentele grave.

Cei mai indisciplinaţi pietoni sunt... bătrânii

 În ceea ce priveşte Constanţa, contrar aşteptărilor, cele mai multe evenimente rutiere au loc nu în oraş, ci la intrările în municipiu, cu precădere la cea dinspre Valu lui Traian şi Ovidiu. În primul caz, majoritatea sunt cauzate de pietonii care traversează drumuri naţionale cu intenţia de a da o fugă până în benzinărie şi în secunda următoare sunt făcuţi praf de tir-ul pe care nu l-au văzut. Pe timp de zi, probleme creează şi porţiunea de la ieşirea spre Ovidiu, până la reprezentanţa Bavaria, unde mulţi şoferi întorc pe linia continuă, fac stânga şi intră în benzinării sau în complexele rezidenţiale din zonă. În ceea ce priveşte zona centrală, cele mai grave accidente se petrec pe bulevardele Tomis şi Ferdinand şi sunt cauzate de... bătrânii care traversează neregulamentar şi care, în pofida aşteptărilor, se dovedesc a fi cea mai indisciplinată categorie de pietoni. Mişcându-se cu greutate, aceştia sunt surprinşi de autoturismele care nu mai au cum să-i evite. Probleme ridică, de asemenea, şi cartierul situat între bulevardele Tomis, Ferdinand, Mamaia şi strada IG Duca, ce deţine un record nedorit în ceea ce priveşte numărul accidentelor din oraş. Există şi un top al accidentelor „stupide".  Categoric, în anul 2008, premiul l-a primit cel petrecut în noaptea de 28 spre 29 septembrie, pe DN 3. Şoferul unui Opel Astra, care circula cu 100 km/h dinspre localitatea Valu lui Traian către Constanţa, a lovit un pieton care traversa neregulamentar. Bărbatul a fost proiectat pe capotă şi apoi în parbriz. La rândul său, pasagerul de pe locul din dreapta, care nu purta centura de siguranţă, a fost şi el aruncat în parbriz. Practic, cei doi s-au lovit cap în cap şi au murit din cauza fracturilor suferite la coloană. Pe locul doi în topul accidentelor stupide se numără cel produs în luna octombrie, pe o trecere de pietoni din zona Eliberării. Fără a încălca nicio regulă de circulaţie, în momentul în care a pornit de pe loc, şoferul unui camion a omorât o femeie care traversa regulamentar şi pe care nu o văzuse de la înălţimea cabinei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii