Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 19 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tovarăşul de la Revoluţie Mihai Marina, ultimul prim-secretar al Comitetului Judeţean al PCR Constanţa, va fi înmormântat azi

ro

17 Sep, 2012 01:42 5477 Marime text
Mihai_Marina_Foto_CONTRAST.jpgMihai Marina, ultimul prim-secretar al Comitetului Judeţean al PCR Constanţa, a decedat vineri, la Cluj, unde se retrăsese cu familia după Revoluţie. El va fi înmormântat astăzi, la ora 11.00, la Cimitirul Central din Cluj.

Aşa cum ne-a povestit Doina Marina, soţia sa, el a decedat după ce a urmat un tratament de vindecare de cancer. Din păcate, citostaticele i-au afectat foarte tare ficatul. Fostul cadru de partid împlinise 73 de ani.

„Am plecat de bună-voie din Constanţa, dar am lăsat în urmă mulţi prieteni. Dar şi sufletul", a mărturisit Doina Marina, soţia sa. La Cluj, Mihai Marina s-a angajat ca economist principal la o firmă, după care şi-a deschis propria afacere. La 63 de ani s-a pensionat. Cei doi au împreună un băiat în vârstă de 40 de ani şi trei nepoţi.

A locuit patru ani la Constanţa

Mihai Marina s-a născut la Sighetu Marmaţiei. După ce a absolvit Facultatea ASE din Bucureşti, a lucrat la Comitetul Judeţean Maramureş, după care a fost transferat la Cluj şi apoi la Bistriţa. În anul 1985 a ajuns la Constanţa, unde a locuit împreună cu soţia, un reputat profesor de matematică, timp de patru ani, până la Revoluţie.

„Tovarăşul" de la Revoluţie

Din cartea „Preţul libertăţii la Constanţa", scrisă de Ioan Maliciuc, putem retrăi ultimele zile ale lui Mihai Marina în oraşul de la malul mării, din funcţia de prim-secretar al Comitetului Judeţean Constanţa al PCR. În momentul în care s-a anunţat la televizor fuga Ceauşeştilor, povesteşte autorul, Mihai Marina a apărut la balcon şi a încercat, cu cuvinte mieroase, să aplaneze spiritele, adresându-se cu formula „Stimaţi tovarăşi". Mulţimea a început să vocifereze, iar când i s-a cerut cheia de la intrare, a spus că nu se poate, din motive de siguranţă.

Era să fie aruncat de la balcon

După ce revoluţionarii au intrat în Casa Albă, câţiva s-au repezit la Marina, care a fost speriat de moarte. După ce l-au tras de cravată, i-au cerut să dea jos de pe perete tabloul dictatorului. După ce Marina s-a scuzat spunând că nu ajunge la el, revoluţionarii s-au înfierbântat şi mai tare şi l-au dus pe balcon, cu intenţia de a-i da brânci, pentru a fi pedepsit de către mulţime. Câţiva au reuşit să-i tempereze pe furioşi, spunându-le că nu trebuie să înceapă ziua cu o crimă. Marina a fost dus într-o altă încăpere, unde i s-a făcut rău şi a căzut. I s-a dat un pahar de apă şi o pastilă şi după ce şi-a revenit a fost transportat într-o încăpere sigură, la adăpost de revoluţionari.

După ce l-a bruscat pe Mihai Marina, Lazăr Cercel a ieşit la balcon şi a strigat: „De acum, eu sunt primul-secretar şi vă cer să mă ascultaţi!". Apoi a dat ordine de înlocuire a directorilor de instituţii, creând o adevărată dezordine, povestesc martorii acelor zile.

Fotografiile-document fac parte din arhiva personală a jurnalistului Constantin Cumpănă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii