Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:18 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​Tragedie la Eforie Procurorii din Constanța fac noi precizări în cazul scafandrilor Ștefan-Adrian Strungaru și Matei Emil Marian

ro

28 Jul, 2021 11:56 21352 Marime text

 
Procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Constanța fac noi precizări în dosarul penal deschis după moartea scafandrilor Ștefan-Adrian Strungaru, de 32 de ani, din Iași, biolog marin, cercetător în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași România, și Matei Emil Marian, 54 de ani, din Mangalia.
 
Cei doi au decedat în zona localităților Eforie Nord respectiv Eforie Sud, la aproximativ 500 metri în largul Mării Negre.
 
Azi, Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța a informat:

„Prin ordonanța nr. 93/P/2021 din 29 iunie 2021 s-a dispus continuarea urmăririi penale față de suspecții P.T., P.T.R. și respectiv S.C.B.I.M.A. S.R.L. pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, prev. și pedep. de art. 192 al. 1,2 și 3 Cod penal și neluarea măsurilor legale de protecție a muncii, prev. și pedep. de art. 349 Cod penal, cu aplic. art. 38 Cod penal“.
 
„S-a reținut în sarcina suspecților că prin neluarea măsurilor legale de securitate în muncă necesare în cadrul executării lucrărilor servicii de monitorizare a diversității și calității apei pentru proiectul de reducere a eroziunii costiere – faza II – 2014 – 2020 au generat condițiile ce au determinat accidentul de muncă soldat cu decesul scafandrilor S.S.A. și M.M.E. În cauză au fost luate măsuri asigurătorii. Precizăm că suspecții au fost audiați cu respectarea drepturilor procedurale. După administrarea probatoriului ancheta va fi finalizată și se va dispune soluție în cauză“, se mai arată în comunicatul procurorilor.

 
Amintim că Ștefan-Adrian Strungaru și Matei Emil Marian se ocupau de monitorizarea biodiversității în cadrul proiectului Reducerea Eroziunii Costiere, Faza II, 2014-2020. De altfel, în zona Eforie, societatea Vann Oord urmează să înceapă lucrările la construcțiile hidrotehnice (diguri) și lucrările de înnisipare a plajelor din Eforie Sud, cordon Eforie Nord - Eforie Sud. 
 
Așa cum reiese din primele cercetări efectuate la fața locului, cele două victime efectuau scufundări în zona localităților Eforie Nord, respectiv Eforie Sud, la cca 500 metri în largul Mării Negre având ca scop cercetarea biodiversității sectorului respectiv, întrucât în acea zonă urma să se efectueze un proces de deznisipare.
 
Cei doi scafandri erau asistați pe durata scufundării de o ambarcatiune. În jurul orei 13:45 cei din ambarcațiune au sesizat ca unul din scafandri a iesit la suprafata (Matei Marian Emil), dar s-a scufundat din nou și ulterior niciunul din cei doi scafandri nu au mai ieșit la suprafață.
 

În aceste condiții a fost declanșată prin nr. unic de urgență 112 alarma de către cei din barca de supraveghere.
 
Elicopterul SMURD a survolat marea în zona respectivă și au fost văzute corpurile celor doi scafandri pe fundul mării.
 
S-a procedat la recuperarea imediată a acestora, însă deși au fost efectuate manevre de resuscitare a fost declarat decesul acestora.
 
 
 
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii