Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:11 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei sute de milioane de lei pentru "Polaris" si 333 de accidente usoare

ro

10 Jan, 2004 00:00 1271 Marime text

Conditiile meteo ii obliga pe constanteni sa plateasca de doua ori, la "Polaris" si la Service

Una dintre cele mai profitabile afaceri este legata de impins stratul de nea de pe strazi * Desigur, toata actiunea se plateste din banii publici * La Constanta, aceasta activitate este preluata si efectuata de firma "Polaris M Holding", cea care are si serviciul de salubritate * Anul trecut, pentru modestul aport adus comunitatii pe timpul iernii, "Polaris" a incasat aproape doua miliarde de lei * In orasul Arad, firma "Polaris" presteaza aproximativ aceleasi servicii * In opinia managerilor societatii "Polaris", prestatia efectuata pana acum a costat doar 300 de milioane de lei * Operatiunile efectuate in teren nu par a fi ajutat in vreun fel pe participantii la trafic * Actiunea pare o risipa inutila * Calculul tarifelor pentru interventiile de iarna depind de grosimea stratului de zapada * "Polaris" are cu Primaria doua contracte * Daca stratul de zapada nu depaseste 15 centimetri, "Polaris" lucreaza in baza unui contract, iar daca zapada este mai mare, se schimba conditiile de prestare servicii * Eduard Martin, directorul general al firmei, care este in acelasi timp si fiul prefectului, spune ca utilajele firmei sale au degajat zapada de pe toate arterele principale ale municipiului Constanta * Banii au fost, sau vor fi incasati de "Polaris", desigur de la contribuabilii care platesc sa aiba niste strazi fara zapada si, normal, fara pericol de accidentare * Realitatea contrazice situatia din Constanta * De la inceputul acestui an si pana ieri, 9 ianuarie, pe raza municipiului s-au inregistrat nu mai putin de 333 de tamponari si accidente usoare si patru accidente grave

Teroarea alba ne-a afectat pe toti. Gerul, zapada, viscolul, frigul din case sunt fenomenele naturii care pentru constanteni reprezinta si o parte negativa a iernii. Pentru soferi, fie ei amatori sau chiar profesionisti, iarna 2004 a inceput rau. Strazile, soselele si alte cai rutiere au zacut mult timp acoperite de gheata si zapada tasata. Carosabilul acoperit cu gheata nu a crutat pe nimeni. De la inceputul acestui an si pana ieri, pe raza municipiului Constanta s-au inregistrat numeroase evenimente rutiere. Cauza principala au reprezentat-o conditiile de trafic (carosabil acoperit cu gheata). In acest interval s-au inregistrat nu mai putin de 333 de tamponari (accidente usoare) si patru accidente grave care s-au soldat cu cinci persoane ranite grav. Potrivit comisarului Cristian Bratu, seful Serviciului Politiei Rutiere a Politiei Municipiului Constanta, majoritatea acestor evenimente au avut loc in jurul dupa-amiezii, intervalul 15.00-18.00, ore de varf ale traficului rutier. Sutele de tamponari care au avut ca principala cauza alunecusul de pe portiunile carosabile au facut subiectul multor comentarii asupra subiectului denumit "intretinere carosabil". Ca de fiecare data, iarna a sosit gasind nepregatiti cetatenii si autoritatile.

Alba-neagra, cu zapada!

Cum era si normal, cineva trebuia sa caute si sa gaseasca raspunsurile la intrebarile asidue ale cetatenilor Constantei. Cine? Si in ce fel a actionat in vederea contracararii efectelor ninsorii si viscolului din ultimele zile? La nivelul orasului Constanta, firma prestatoare a serviciilor de deszapezire si chiar de salubritate este SC "Polaris M Holding". Directorul general al societatii este Eduard Martin, fiul prefectului Gheorghe Martin. Contactandu-l cu greutate la telefonul mobil, am aflat de la Martin Jr. anumite amanunte legate de activitatea desfasurata de firma condusa de acesta. Astfel, am aflat ca, in opinia domniei sale, starea carosabilului din orasul Constanta, referindu-se cu precadere la strazile principale, este foarte buna. Eforturile depuse de cele patru utilaje ale societatii, la care s-au adaugat alte sase solicitate de la alte firme, au avut, din punctul de vedere al lui Eduard Martin, rezultatul scontat. Intrebat de valoarea cheltuielilor facute pentru aceste operatiuni de deszapezire, Martin Jr. ne-a spus ca acestea s-ar ridica la suma de 300 de milioane de lei. Anul trecut, pe vremea aceasta, urgia de zapada a costat, din punctul de vedere ale concesionarului "Polaris", in jur de 1,8 miliarde lei. Facturarea serviciilor prestate de aceasta firma se face in functie de orele prestate in teren, adica pe strazi sau sosele. Verificarea calitatii executiei lucrarilor in teren este supervizata de inspectori special desemnati de Primaria Constanta, in calitate de client al SC "Polaris M Holding". In timpul ninsorilor abundente de zilele trecute, cu toate ca pe majoritatea cailor rutiere constantene zapada incurca din plin circulatia, in opinia lui Martin Jr. se aflau in lucru nu mai putin de zece utilaje specializate. Povestea a devenit si mai interesanta atunci cand am auzit de existenta a doua contracte de prestari servicii pe timp de iarna, intre Primarie si "Polaris". Cel de-al doilea contract, dar pe alti bani si bineinteles mult mai multi, ar intra in vigoare automat in momentul in care zapada ar depasi grosimea de 15 centimetri. In aceste conditii, firma prestatoare de servicii, in speta "Polaris", poate recurge si la inchirierea de utilaje de la alte societati.

La Arad, "Polaris" nu sufera

Trebuie stiut ca societatea "Polaris M" mai are o filiala si in orasul Arad. Acolo, ca de fapt si in Constanta, societatea se ocupa de salubrizare, dar si de deszapezire. Initial, Martin Jr. a fost intrebat de noi daca si la Arad situatia cu deszapezirea este identica. Acesta ne-a raspuns ca acolo nu se ocupa cu asa ceva, pentru ca doar cateva minute mai tarziu sa ne declare, fara sa-l mai intrebam ceva, ca la Arad nu este zapada ca la Constanta. Citind pe Internet publicatiile aradene, am aflat ca "Polaris de Constanta" efectueaza si serviciile de deszapezire din Arad, asa ca... no comment! Una peste alta, prestatia de pana acum a familiei Martin (prefect si director la "Polaris") lasa de dorit, mai ales ca ochiul critic al cetateanului vede si nu iarta nimic.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii