Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:42 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ucraina intinde coarda, iar romanii isi testeaza rachetele

ro

27 Sep, 2003 00:00 1326 Marime text

Ieri, la Mamaia, a avut loc o noua runda de negocieri intre ucraineni si romani

Intentia ucrainenilor de a construi un canal navigabil in nordul Deltei Dunarii se adauga la pretentiile asupra rezervelor de petrol din apele teritoriale romanesti si a zonei economice exclusive din jurul Insulei Serpilor * Ucraina insista ca Insula Serpilor sa fie declarata teritoriu cu viata economica proprie * Pentru ca Ucraina sa-si poata justifica demersurile diplomatice de extindere a intereselor pentru zona platformei continentale a Marii Negre, a fost "inventat" si un plan de populare fortata a insulei * Ieri, la Constanta, a avut loc o intalnire discreta la nivelul expertilor din ministerele Afacerilor Externe din Romania si Ucraina * Tot ieri, la Sfantu Gheorghe, Marina Militara a definitivat si un exercitiu real cu rachete de tip nava-nava

In numarul de ieri al cotidianului nostru am exemplificat pe larg motivele pentru care vecinii nostri ucraineni sunt acum priviti de majoritatea opiniei publice din Romania cu oarecare retinere sau chiar teama. Recentele interventii ale autoritatilor ucrainene, care vizeaza, de fapt, expansiunea teritoriala si controlul asupra resurselor economice ale Marii Negre, sunt chestiuni care nu fac altceva decat sa puna Romania intr-o situatie cel putin delicata. Actiunile concertate ale ucrainenilor par sa aiba efecte pe termen lung. Doua dintre actiunile de la gurile Dunarii par sa intareasca ideea ca Ucraina nu se poate impaca cu gandul ca Insula Serpilor nu poate fi considerata decat o stanca fara viata. Pentru a se putea prevala de conventia internationala de la Montego Bay Ucraina continua demersurile de a popula insula. Pentru a pune bomboana pe coliva Ucraina incearca sa faca si un canal navigabil. Noi pretentii noi discutii sterile. Reamintim de episodul "Rostock", din 1991, cand cargoul cu acest nume, sub pavilion sovietic, a blocat canalul Sulina, punandu-se travers intr-unul din cele mai inguste locuri de pe senalul navigabil, dupa care s-a scufundat. Acesta a fost, de fapt, preludiul a ceea ce se intampla astazi, si anume materializarea visului ucrainean de a construi un alt canal navigabil in nordul Deltei Dunarii. Dovada sta faptul ca in presa de la Kiev, din perioada accidentului lui "Rostock", a aparut urmatoarea intrebare: Ce se intampla cu porturile noastre fluvio-maritime, Izmail si Reni, daca bratul Sulina este blocat? Romanii au o solutie de evitare prin canalul Dunare - Marea Neagra, dar Ucraina ce face? Trebuie sa cream propria noastra iesire la Marea Neagra! Si acum ucrainenii vor sa o puna in practica.

De la Dunare la Marea Neagra

Evenimentul naval in care a fost implicat cargoul "Slavutich VII" a lasat din nou loc de speculatii. Incidentul aduce un avertisment serios vizavi de securitatea traseelor conductelor petroliere romanesti si a platformelor de foraj. Sa fi fost vorba de un fel de avertisment sau un accident? Cine poate spune daca acest incident nu a fost produs pentru a influenta cursul negocierilor cu privire la zona contigua si cea economica exclusiva din jurul Insulei Serpilor? Ultima vizita a presedintelui ucrainean Kucima pe Insula Serpilor ar putea sa aiba efecte acum la negocierile in desfasurare. Buletinele de identitate inmanate chiar de presedinte locuitorilor insulei, militari si civili detasati pe insula, este o actiune prin care se doreste crearea iluziei ca insula ar fi locuita si ca are propria viata economica.

Marina Militara nu doarme

Ieri, la Mamaia a avut loc o intalnire la nivelul expertilor ministerelor de Externe ale Ucrainei si Romaniei. Deocamdata, nimeni nu stie cu certitudine daca cele doua parti au cazut la vreo intelegere. Problemele sunt insa foarte delicate. Se pare ca ucrainenii insista in declararea Insulei Serpilor teritoriu locuit, asta atragand dupa sine pretentia ca in jurul insulei, pe o raza de 36 de mile marine, sa fie fixata, conform legislatiei internationale, limita economica a apelor nationale ucrainene cuprinzand ulterior si platforma continentala a Marii Negre, unde in prezent se afla platformele de foraj romanesti si, implicit, rezervele de titei. Marina Militara Romana a desfasurat intr-un perimetru din apropierea Insulei Serpilor o lansare reala de rachete. In timp ce se faceau preparativele pentru actuala runda de negocieri, care sunt in curs de desfasurare loc discutiile la Mamaia, in perioada 22-26 septembrie, navele militare de tip NPR au efectuat trageri reale, in zona Sfantu Gheorghe, folosind rachete speciale cu sisteme de ghidaj silentios de tipul P-21 si P-22. Acest gen de rachete nava-nava sunt folosite pentru lupte intre fortele navale. Aplicatia a fost un succes total. Tot in aceasta perioada urma sa aiba loc o alta aplicatie organizata de Statul Major al Fortelor Navale de la Bucuresti, care ar fi reunit aproximativ 30 de nave militare fluviale si maritime si forte de infanterie marina. Din cauza unui protest lansat de reprezentantii Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii si Primaria Sfantu Gheorghe, aplicatia a fost anulata. In timp ce Marina Militara respecta mediul, interesele economice ale Ucrainei incalca orice avertismente ale ecologistilor. Este vorba de consecintele ecologice generate de construirea Canalului Bastrai.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii