Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:32 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un tanar reclama ca a fost batut de un subofiter al Politiei Medgidia

ro

01 Sep, 2003 00:00 3417 Marime text

Purtatorul de cuvant Valentin Burlacu nu a avut curaj sa stea de vorba cu noi

Constantin Ciofu, de 21 de ani, spune ca a fost batut de agentul-sef Gheorghe Becu * Politistul s-a enervat pentru ca Ciofu nu a vrut sa scrie dupa dictare o declaratie in care sa recunoasca fapte pe care nu le comisese * Becu l-a lovit cu pumnii in spate si in cap si a incercat sa il stranga de gat * Seful Politiei, Sabin Nica, spune ca nu stie nimic si nu poate da declaratii pentru ca nu este in localitate * Purtatorul de cuvant Valentin Burlacu a evitat sa se intalneasca cu noi, dupa ce ne-a pus pe drumuri invitandu-ne la Medgidia * Asteptam cu interes rezultatul unei eventuale anchete interne # Cotidianul ZIUA de Constanta a publicat in luna februarie un articol in care politisti si jandarmi din Medgidia au pus umarul la "omorul" unor tineri * Atunci, in ciuda articolului nostru care prezenta probele vinovatiei politistilor, tinerii au fost cei amendati

Un alt scandal scoate la iveala neregulile din cadrul Politiei Medgidia. Cotidianul nostru a publicat, in ziua de 2.04.2003, articolul cu titlul "Scandal cu politisti batausi". In material era vorba de mai multi tineri care fusesera agresati de jandarmi, la indemnul sefului Biroului Politie Judiciara din cadrul Politiei Medgidia, Constantin Radoaca. Incidentul a avut loc intr-un bar din Medgidia, cand doua tinere l-au chemat pe vecinul lor Radoaca sa ii puna la punct pe cativa tineri cu care avusesera un schimb de replici. Desi atunci cand a ajuns Radoaca la bar, dupa declaratiile martorilor, intr-o stare avansata de ebrietate, fetele si baietii se impacasera si se distrau impreuna, politistul a simtit nevoia sa faca pe zmeul si l-a chemat in ajutor pe colegul sau Samir Sali. Acesta a descins in bar insotit de jandarmi, care l-au lovit cu patul pustii peste fata pe unul dintre tineri, pe ceilalti i-au imbrancit si i-au tras de haine. Agresiunile au continuat la sediul politiei unde tinerii au mers sa vada ce s-a intamplat cu colegul batut care fusese luat cu duba. In ciuda faptului ca articolul a prezentat dovezile vinovatiei politistilor, s-a decis amendarea tinerilor, seful Politiei, Sabin Nica, aratand implicit ca e de acord cu aceste practici ale subalternilor.

A calcat pe Bec!

Iata ca dupa acest incident, in care politistii implicati si-au recunoscut o parte din vina, povestea se repeta. Constantin Ciofu, de 21 de ani, din Medgidia, declara ca a fost batut de un lucrator al sectiei de Politie. Povestea a plecat de la o altercatie pe care Ciofu a avut-o cu un alt barbat. Acesta din urma a depus plangere la Politie, spunand ca Ciofu l-ar fi lovit cu o bata. In urma reclamatiei, Ciofu a primit acasa citatia cu numarul 400827 din 25.08.2003, care ii aducea la cunostinta ca trebuie sa se prezinte la Politie, in caz contrar urmand sa plateasca o amenda de 10 milioane lei. Pe 28 august, Ciofu s-a prezentat in biroul sectoristilor unde il astepta agentul-sef Gheorghe Becu. Acesta l-a pus sa scrie o declaratie despre incidentul ce avusese loc cu cateva zile in urma. Ciofu, care neaga faptul ca l-ar fi lovit cu bata pe reclamant, a scris in declaratie versiunea proprie. Atunci, politistul Becu a inceput sa se enerveze. El a incercat sa il oblige pe Ciofu sa scrie ceea ce ii dicta el, marturisind in acest fel fapte pe care nu le comisese. Ciofu a refuzat si atunci Becu a inceput sa il jigneasca, pe el si pe familia lui. "A facut-o pe mama curva si a spus ca provin dintr-o familie de nenorociti". Becu nu s-a oprit insa numai la jigniri si injurii. Pentru ca Ciofu refuza in continuare sa scrie dupa dictare, politistul a inceput sa il loveasca cu pumnii in spate si in cap si s-a repezit sa il stranga de gat, zgariindu-l cu unghiile langa ureche. In acest timp, in birou se aflau alti doi politisti, Valentin Petcuci si Cristian Taranu. "Ei nu au incercat sa-l opreasca pe Becu; nu au intervenit in nici un fel. La un moment dat, tot incercand sa ma feresc, am intrat cu capul in Petcuci", ne-a declarat Ciofu. Tanarul e contrariat de tot ceea ce i s-a intamplat si vrea sa i se faca dreptate. Gravitatea faptei politistului e accentuata de faptul ca Ciofu are certificat de persoana cu handicap de gradul I, fiind bolnav de "epilepsie cu tulburari psihice grave". "Nu stiu cum au putut sa faca una ca asta, mai ales ca el este un om bolnav. Am vorbit cu specialisti care ne-au spus ca operatia pentru boala lui costa 50.000 de euro si trebuie facuta in Israel. Dupa ce ca nu am atatia bani ca sa il fac bine, il mai bat si politistii", ne-a declarat tatal lui Ciofu.

Nica s-a spalat pe maini

Am incercat sa aflam si punctul de vedere al partii celeilalte si l-am contactat telefonic pe seful Politiei Medgidia, Sabin Nica. Acesta nu stia nimic despre incident si s-a aratat foarte contrariat. Nica s-a spalat pe maini, spunand ca nu e in localitate si mi-a recomandat sa vorbesc cu comisarul sef adjunct Adrian Besliu. "Cine, hotul de Ciofu? Parca am auzit eu ceva", a fost raspunsul lui. Mai multe insa nu a vrut sa discute si ne-a pasat purtatorului de cuvant al Politiei Medgidia, Valentin Burlacu. Acesta din urma a acceptat sa stam de vorba si am stabilit o intalnire pentru duminica, 31 august, la ora 12.00, la biroul sau de la Politia Medgidia. Dupa ce ne-am anuntat din nou vizita si Burlacu a confirmat ca ne va astepta, la Politia Medgidia nici urma de purtator de cuvant. "A fost ieri de serviciu si a plecat tarziu. Astazi nu mai vine", ne-a spus ofiterul de serviciu. Contrariati, l-am sunat din nou pe mobil. In ciuda insistentelor noastre, nu am reusit sa vorbim cu Burlacu pentru ca el ne-a refuzat toate apelurile, sugerandu-ne in acest mod ca nu vrea sa discute cu noi. Ne intrebam daca a fost decizia lui sau urmarea unui telefon de la vreun sef. Indiferent de raspuns, gestul lui Burlacu ne face sa credem ca Ciofu nu a exagerat cu nimic. Probabil ca, desi face pe purtatorul de cuvant, Burlacu nu a inteles ca noi ii ofeream posibilitatea de a ne comunica punctul de vedere oficial al Politiei Medgidia, care ar fi fost reliefat in articol. Asteptam cu interes sa vedem daca seful Politiei, Nica, va face vreo ancheta interna si ce masuri se vor lua daca agentul-sef Becu va fi gasit vinovat. Pana atunci, ramanem cu speranta ca vorba de duh "Politia e inima tarii care Bate! Bate! Bate!" va deveni cat mai repede anacronica.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii