Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 08 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unda de soc a verificarilor de la IPJ

ro

22 Feb, 2005 00:00 788 Marime text

Controlul anuntat de ministrul Vasile Blaga la IPJ Constanta a demarat ieri, punand capat operatiunii de spalare a dosarelor, initiata subteran de politistii cu naravuri pe gustul infractorilor * Tensiunea care domneste in aceste zile in randul politistilor s-a transmis si asupra reprezentantilor lumii interlope din Constanta * Unda de soc a lovit nu doar activitatile subterane, ci si pe cele efectuate cu acte in regula de capii lumii interlope, generand blocaje in domeniul constructiilor si cresteri in sectorul vanzarilor de imobile * Teama sechestrului functioneaza fara cusur * Cei cativa mafioti braileni aciuati prin partile locului in ultimii doi ani si-au lichidat afacerile si au spalat putina * In urma lor au ramas dosarele penale intocmite pe numele unor ospatarite naive puse sa semneze contractele de imprumut cu garantie imobiliara, a notarilor si executorilor care au batut palma la castig#

Echipa de control trimisa de Ministerul Administratiei si Internelor pentru a verifica modul in care politistii constanteni au instrumentat marile infractiuni care au cazut in responsabilitatea lor in decursul ultimilor doi ani si-a intrat, ieri, in paine. Surse din IPJ au declarat pentru reporterii ZIUA ca acest control nu vizeaza doar activitatea chestorului Traian Jipa si a celorlalti 5 politisti cu functii de conducere nominalizati la un moment dat in presa locala. Motive de ingrijorare au chiar si simplii inspectori care au instrumentat dosare de urmarire penala. Politistii constanteni au motive mari de ingrijorare, din moment ce se anunta o curatenie fara precedent in randurile purtatorilor de uniforma. In perioada scursa de la momentul in care ministrul Vasile Blaga a anuntat oboseala subita a chestorului Jipa si declansarea efectiva a controlului, mai multi politisti cu naravuri pe gustul infractorilor au demarat o actiune subterana de spalare a dosarelor. Zeci de dosare inregistrate la diverse, la infractiuni comune sau pe care au fost trecute cu buna stiinta doar prenumele unor personaje cunoscute, tocmai pentru a nu fi raportate in informarile catre presa si minister, au fost completate corespunzator, in intervalul mentionat. Pe de alta parte, pentru a justifica oarecum intarzierile imense in solutionarea unor dosare, au fost anexate noi declaratii si probe fabricate pe genunchi. Indiferent cum a decurs aceasta operatiune, neregulile flagrante nu au putut fi acoperite in intregime, astfel incat la inceputul lunii martie se asteapta o cadere in serie a principalilor capi din politia constanteana. Probleme imense sunt la Serviciul de Investigare a Fraudelor Economice, condus de Traian Manzala, in arhiva caruia ar putea fi descoperite probe interesante despre modul in care a fost fabricat dosarul Flota. Pe de alta parte, prietenii generalului Bogdan, cati au mai ramas la Constanta, sunt si ei vizati in mod special de acest control. Tensiunea care domneste in aceste zile in randul politistilor s-a transmis si asupra reprezentantilor lumii interlope din Constanta. Unda de soc a lovit nu doar activitatile subterane, ci si pe cele efectuate cu acte in regula de capii lumii interlope. Banii care se spalau in domeniul constructiilor, de pilda, au disparut subit. Criza isi arata coltii, pentru simplul motiv ca rotatia banilor a fost blocata de potentatii care simt ca ii asteapta soarta Iacubovilor. Blocajul afecteaza insa si firmele corecte, care interveneau accidental in acest circuit, pe baza exclusiva a criteriilor comerciale. Pe de alta parte, aparent accidental a crescut volumul ofertelor de vanzare a imobilelor, ca o confirmare a ipotezei ca teama sechestrului loveste din plin.

Mafia braileana si-a lichidat "afacerile" din Constanta

Modelul sefului de politie care joaca joi seara tenis de picior cu oficialitatile administrative a devenit desuet. Cel putin asta se intelege din politica adoptata la nivel central de Vasile Blaga. Demiterea lui Jipa va antrena insa, conform surselor noastre, si o modificare a raporturilor de putere din lumea interlopa. Titi Cracanatu si Didina Macuta, braileni aciuati prin partile locului la scurt timp dupa numirea lui Jipa, si-au lichidat afacerile de camatarie si au spalat putina. In dosarele IPJ-ului insa afacerile mafiotilor braileni raman in picioare si antreneaza responsabilitatea penala a unor notari si executori judecatoresti care au batut palma la castig, dar si a unor nevinovati ca Mihaela Dragut, o ospatarita care semna imprumuturile cu garantie imobiliara pe care le ofereau cei doi. Unda de soc a lovit deopotriva mafia combustibililor si a TVA-ului, care s-a vazut lipsita de spatele politic si politienesc de care uza pentru a realiza furturi de zeci de milioane de dolari, in dauna bugetului public. Dosarele grele tinute la blat in fisetele unor factori de decizie din IPJ Constanta vor ajunge zilele acestea sub ochii "controlorilor" veniti de la Bucuresti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii