Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:51 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unul era din Constanța Au trecut 11 ani de la moartea a doi militari din Forţele Navale căzuţi în Afganistan

ro

22 Sep, 2024 10:37 681 Marime text
Foto: MAPN
  • Eroii nu mor niciodată!

Astăzi vom onora memoria sublocotenentului (pm) Adrian Postelnicu şi a sublocotenentului (pm) Vasile Claudiu Popa, căzuţi la datorie în Afganistan, pe 22 septembrie 2013.

Sublocotenenţii (pm) Adrian Postelnicu şi Vasile Claudiu Popa au căzut la datorie în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de luptă în Afganistan.


Date despre cei doi eroi 

Încă de mic copil, Adrian a iubit armata și țara, urmând un drum plin de realizări și o carieră militară strălucită. În anul 1999, a depus jurământul militar, fiind militar în termen la Clubul Sportiv al Armatei STEAUA, din București, ca sportiv de performanță în disciplina rugby. Om ambițios și luptător, cu abilități sportive deosebite, pătruns de dorința de a deveni militar profesionist, a optat și a fost selecționat pentru a deveni scafandru de luptă la Forțele Speciale, din cadrul Forțelor Navale, în anul 2004.

Eroul nostru a depus toate eforturile pentru perfecționarea pregătirii profesionale, absolvind diferite cursuri specifice forțelor speciale, cum ar fi: scafandri, trăgător de elită, specialist EOD, alpinism, dirijare aeriană, conducători ambarcațiuni speciale, fapt ce a condus la promovarea sa în carieră., mai precizează sursa citată.,informează MApN. 

Într-un timp relativ scurt, a reușit să atingă un nivel înalt de profesionalism, drept pentru care, a fost trecut în corpul subofițerilor în anul 2009.
Sublocotenentul (p.m.) Adrian Postelnicu a plecat din casa părinților pentru totdeauna. Băiatul înalt, de care își amintește cu drag familia, nu va mai trece pragul casei niciodată! La 34 de ani, a intrat în lumea îngerilor, după ce, aici pe pământ, a ales să lupte în numele țării.


Potrivit MApN, Claudiu a fost un adevărat camarad, un foarte bun profesionist, dovadă fiind determinarea şi implicarea în a se instrui şi forma mereu. La absolvirea Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale ,,Amiral Ion Murgescu”, în anul 2006, Claudiu a primit gradul de maistru militar clasa a V-a, în arma artilerie antiaeriană şi navală, iar din 2009, urmându-şi visul, a devenit scafandru militar. Claudiu, fire dârză și luptătoare, om cu excelente calități fizice, psihice și morale a fost selectat pentru a deveni scafandru de luptă de elită al Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale. În vara anului 2011, a participat pentru prima dată la misiune, în Afganistan.

Profesionalismul, motivaţia şi dorinţa de a urca, treaptă cu treaptă, spre o carieră militară reuşită l-au determinat să aleagă o a doua misiune, în teatrul de operaţii Afganistan, unde a îndeplinit atribuţii de instructor militar pentru grupul format din români, americani și afgani. Din păcate, această misiune, a fost, pentru sublocotenentul (p.m.) Popa Vasile-Claudiu, ultima. La data de 22 septembrie 2013, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare, şi-a pierdut viaţa alături de alţi colegi români şi americani, astfel misiunea lui în Armata României a luat sfârşit. Tânărul militar a fost ucis de o bombă, detonată de rebelii afgani.

Un soare călduț, care veghea parcă sufletul lui Claudiu, s-a așternut peste sutele de oameni veniți să-l conducă pe ultimul drum. Înainte ca sicriul să fie coborât în mormânt, soția militarului a primit steagul care îl acoperea. Magda, îl așteptase acasă pentru a îmbrăca rochia de mireasă, însă îndoliată și cu lacrimi în ochi, se îmbărbătează și strânge drapelul la piept.

Pe parcursul carierei sale militare, a fost decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO non-article five şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale. Acesta este înmormântat în cimitirul din comuna Corbu, judeţul Constanţa. 

Pentru faptele lor de eroism au fost decoraţi cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.



Citește și: 

Eroii nu mor niciodată!Au trecut zece ani de la moartea a doi militari din Forţele Navale căzuţi în Afganistan. Unul era din judeţul Constanţa​
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii