Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:00 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Percheziții Constanța Procurorul Andrei Bodean instrumentează dosarul în care sunt anchetați trei asistenți de la morgă pentru luare de mită! (VIDEO)

ro

28 May, 2024 10:46 2961 Marime text


Cercetările continuă în cazul celor trei asistenți suspectați de luare de mită pentru manipularea cadavrelor, respectiv îmbălsămare, toaletare, îmbrăcare şi predare către aparţinători a corpurilor persoanelor decedate în spital. Aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore, după ce ieri, 27 mai  au fost efectuate percheziții la domiciliile acestora, la prosectura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa şi la Morga Cimitirului Central Constanța – punct de lucru pentru autopsii medico-legale, de unde au fost ridicate diferite sume de bani.

Dosarul este instrumentat de procurorul Andrei Bodean, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, fost șef al DNA Constanța.


Potrivit unor surse, cei trei asistenți cercetați în acest dosar ar fi Cristea Silvian, Alexiu Emil și Ochiuleț Cristian.

Conform comunicatului emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, prin ordonanţa din data de 27 mai 2024 a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii C.S. şi O.C., cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat, ca stare de fapt prezumtivă, că în perioada aprilie-mai 2024, inculpaţii, asistenţi medicali la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. „Apostol Andrei” Constanţa, Secţia de anatomie patologică sau Serviciul Judeţean de Medicină Legală, ar fi primit de la un investigator sub acoperire, autorizat de procuror în acest sens, diferite sume de bani pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu legate de manipularea cadavrelor (îmbălsămare, toaletare, îmbrăcare şi predare către aparţinători a corpurilor persoanelor decedate în spital, scutite de autopsie sau asupra cărora fuseseră efectuate autopsii anatomo-patologice ori medico-legale), în special pentru urgentarea formalităţilor necesare predării defuncţilor către aparţinători.

Avocatul unuia dintre inculpați a declarat că suma este foarte mică, iar că actul medical nu a fost condiționat de primirea vreunei sume de bani.

Pot să vorbesc numai în nuimele clientului meu, care este acuzat de luare de mită. Valoarea este, din punctul meu de vedere, modică, cred că poate fi catalogată ca și cadou sau donație, însă este foarte important de subliniat faptul că nu s-a condiționat, că nu se reține că s-ar fi condiționat actul medical de primirea vreunei sume de bani. Până la primirea sumei de bani, este și oferirea respectivei sume, care nu este cercetată. Bineînțeles, este începutul anchetei și inclusive clientul meu beneficiază de prezumpția de nevinovăție. (…) În cazul clientului meu este vorba despre suma de 500 de lei.”, a afirmat avocatul Cristian Ion.

Clientul apărătorului Cristian Ion a fost plasat sub control judiciar.

În sarcina inculpatului C.S. s-a reţinut că la datele de 10.04.2024, 12.04.2024, 23.04.2024 și 8.05.2024, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul Serviciului de anatomie patologică – Compartimentul Prosectură, ar fi primit câte 200 de lei în fiecare zi.

În sarcina inculpatului A.E. s-a reţinut că la datele de 15.05.2024 și 16.05.2024, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul Serviciului de Medicină Legală, a primit câte 400 de lei în fiecare zi.

În sarcina inculpatului O.C. s-a reţinut că la datele de 20.05.2024 și 21.05.2024 a primit câte 500 de lei în fiecare zi.

În cursul zilei curente au fost efectuate percheziţii la domiciliile celor trei inculpaţi, la prosectura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa şi la Morga Cimitirului Central Constanța – punct de lucru pentru autopsii medico-legale, de unde au fost ridicate diferite sume de bani.

Procurorul de caz a dispus reţinerea celor trei inculpaţi pentru 24 de ore.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale ori reţinerea reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil. 

Condamnare 2018 

Unul dintre cei treI nu se află pentru prima dată în atenția magistraților. În decembrie 2018, Curtea de Apel Constanţa a decis condamnarea definitivă a lui Emil Alexiu, asistent în cadrul Serviciului de Medicină Legală Constanţa, detaşat ulterior la Serviciul de Anatomie Patologică al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa. Alexiu a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită. Decizia judecătorilor a fost definitivă.

UPDATE

Oficial de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

În cauză a fost luată măsura reținerii față de trei inculpați, față de doi dintre aceștia s-a luat măsura controlului judiciar, iar față de un inculpat a fost formulată propunere de arestare preventivă, fiind sesizat Tribunalul Constanța.

UPDATE 2

Bărbatul pe numele căruia a admisă propunerea de arestare preventivă a contestat această măsură la Curtea de Apel Constanța.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. 

PRECIZĂRI:

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și 

Emil Alexiu, fost asistent în Serviciul de Medicină Legală Constanţa, condamnat definitiv pentru luare de mită




Citește și:
Trei asistenţi medicali, reținuți la Constanța, pentru mită! Ar fi primit bani pentru manipularea cadavrelor (îmbălsămare, toaletare, îmbrăcare şi predare către aparţinători a corpurilor persoanelor decedate în spital)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii