Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:48 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Urmăriţi internaţional Lista completă a constănţenilor vânaţi de Interpol

ro

07 May, 2016 00:00 20832 Marime text

Sute de români au reuşit să scape, de-a lungul timpului, printre degetele autorităţilor. Pe lângă infractorii de negăsit din listele negre ale inspectoratelor de poliţie judeţene, alţi conaţionali sunt căutaţi în toată lumea de către Interpol.
 
Pe site-ul Interpol apar zece nume de persoane din judeţul Constanţa, şi anume: Amalia OpriţescuSali ArhanMarcel IordacheIon MihailoviciIusein GivanVasile TibaRomeo UrsuDumitru Iosif AlupoaieMihai Ghiaţă şi Hana Haim Shlain.

Unde este Amalia Opriţescu? 

Amalia Opriţescu şi presupusul complice Vasile Condurache au fost condamnaţi la câte 12 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals material, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals în formă continuată, fiind indicaţi drept lideri ai unei vaste reţele de falsificatori.
 
Din rechizitoriul întocmit de procurori reiese faptul că cei doi ar fi pus bazele unei reţele de falsificatori care ar fi prejudiciat, în perioada iunie 2005 - septembrie 2006, mai multe societăţi comerciale şi bănci din Constanţa cu peste 900.000 de lei. Conform procurorilor, cei doi ar fi racolat 34 de persoane, pe numele cărora ar fi falsificat contracte de muncă şi adeverinţe de venit emise de ITM Constanţa, din care reieşea că acestea ar fi angajate la diferite societăţi comerciale. Folosindu-se de falsuri, ceilalţi membri ai grupului ar fi obţinut mai multe credite de consum de la sucursale constănţene aparţinând unor bănci comerciale.
 
Procurorii mai susţin şi faptul că, în perioada 25 august - 30 septembrie 2005, Amalia Opriţescu şi Vasile Condurache, în calitate de administratori ai firmei Mex Construct Industry SRL Constanţa, ar fi achiziţionat cereale de la mai multe societăţi agricole din ţară, pe care le-au plătit cu file cec fără acoperire.

Sali Arhan, condamnat pentru trafic cu metamfetamină 

Sali Arhan, din Medgidia, a fost condamnat în lipsă, în 2014, la 15 ani de închisoare cu executare, pentru trafic cu metamfetamină. Acesta este acuzat că împreună cu Ştefan Grumăzescu ar fi organizat transportarea de metamfetamină, prin cărăuşi, pe relaţia Turcia - Malaezia. Astfel, Sali Arhan a fost condamnat la 15 ani pentru „organizare, conducere şi finanţare a introducerii în ţară a drogurilor de mare risc“ şi la alţi 12 ani pentru „organizare, conducere şi finanţare a transportului drogurilor de mare risc“. După contopirea celor două pedepse, s-a decis ca Sali Arhan să execute pedeapsa cea mai grea, de 15 ani de închisoare.

Marcel Iordachefratele lui Don Pedro

În atenţia Interpol se află şi Marcel Iordache, fratele fostului om de afaceri Petrică Iordache, zis Don Pedro. Familia Iordache a „domnit“ peste Constanţa ani la rând. Marcel Iordache a intrat în atenţia oamenilor legii în urmă cu peste zece ani, când numele său a fost asociat unui transport-record de narcotice. Captura implica un nume de cod, „Rodriguez“, ofiţeri sub acoperire, dar şi o dispariţie a circa şase kilograme de cocaină. Cazul lui Marcel Iordache a fost înregistrat, la data de 10 decembrie 2003, pe rolul Secţiei Penale a Tribunalului Constanţa, obiectul dosarului fiind infracţiuni la Legea 143/2000 privind combaterea traficului de stupefiante.
 
Inculpaţi în cauză erau Karoly BaloghZoltan KerteszPetre Dumitrescu şi Marcel Iordache. După circa trei ani de proces, instanţa bucureşteană pronunţă verdictul „vinovat“: „condamnă pe inculpatul Dumitrescu Petre la 12 ani de închisoare, pe inculpatul Balogh Karoly şi pe inculpatul Kertesz Zoltan la 11 ani de închisoare, iar pe inculpatul Iordache Marcel la 12 ani de închisoare“. Ulterior, cazul a fost înregistrat pe rolul Secţiei Penale a Curţii de Apel Bucureşti. Fratele lui Don Pedro alături de celălalt român, dar şi de cei doi unguri au declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului, cerând îndurare Curţii de Apel. În scurt timp, însă, apelurile le-au fost respinse ca nefondate, iar cazul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde indivizii au fost judecaţi din nou pentru trafic de narcotice de mare risc. După un an şi ceva de proces, într-un final, Curtea Supremă a pronunţat hotărârea definitivă, iar recursurile lui Iordache, Dumitrescu, Kertesz şi Balogh au fost respinse, instanţa considerându-le nefondate.

Ion Mihailovici, condamnat pentru evaziune fiscală

Ion Mihailovici este dat în urmărire internaţională, el fiind condamnat la cinci ani de închisoare în 2013 pentru evaziune fiscală. Se pare că Mihailovici nu ar fi înregistrat, cu intenţie, în actele contabile ori în alte documente legale operaţiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate în activitatea de comerţ ce a fost efectiv exercitată, ar fi folosit cu rea-credinţă creditul de care se bucura societatea în interesul propriu, cu însuşirea sumelor obţinute din activităţile efectuate, dar neînregistrate şi s-ar fi sustras de la efectuarea verificărilor financiar/fiscale cu privire la sediul principal al societăţii pe care o administra.

Iusein Givan, urmărit pentru crimă

Iusein Givan, zis Coco, este urmărit din 1995 pentru crimă. Din datele deţinute Interpol rezultă că ar fi fugit în Canada, unde a reuşit să obţină cetăţenie. În 1992, a fost condamnat la 18 ani de închisoare, după ce, împreună cu alte două persoane, l-ar fi ucis pe un tânăr cu mai multe lovituri de cuţit. După doi ani, în anul 1994, instanţa i-a aprobat să întrerupă pedeapsa pe motive medicale, după care nu s-ar mai fi prezentat pentru reîncarcerare.
 
În februarie 2013, ziarul The Star publica faptul că bărbatul ar fi fost arestat pe baza mandatului de arestare emis de autorităţile române. Tratativele pentru extrădarea lui nu s-au concretizat însă, aşa că, şi la această oră, Iusein Givan se află în capul listei celor mai căutaţi indivizi din Constanţa.
 

Vasile Tiba ar avea legături cu transportul de cocaină din America Latină către Australia 

Pe data de 4 ianuarie 2012, Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe Vasile Tiba la pedeapsa de 13 ani de închisoare pentru organizare de trafic de droguri de mare risc. Se pare că bărbatul ar fi făcut parte dintr-o presupusă grupare infracţională care acţiona din anul 1995, timp în care ar fi organizat cel puţin 18 transporturi de cocaină din America Latină către Australia.
 

Romeo Ursu, condamnat pentru fraude imobiliare

Romeo Ursu mai este cunoscut drept Genică Boenică. De ani buni, este urmărit internaţional, după ce a fost condamnat pentru fraude imobiliare. Se pare că ar fi făcut afaceri ilegale cu terenuri şi ar fi condus o grupare care ar fi furat două milioane de euro de pe carduri bancare.
 

Dumitru Iosif Alupoaie, un individ ascuns la vedere

Căutat de poliţiştii din Constanţa pentru infracţiuni economice este Dumitru Iosif Alupoaie. Acesta este acuzat de fals şi complicitate la fraudă, iar potrivit oamenilor legii, există indicii că s-ar afla în Africa de Sud, întrucât ar fi lăsat pe pagina de Facebook adresa de acasă, numerele de telefon şi e-mailul.

Mihai Ghiaţă, căutat pentru infracţiuni informatice

Mihai Ghiaţă, zis şi Ice, este căutat internaţional pentru infracţiuni informatice. Se pare că, până la 28 de ani, acesta, împreună cu alte persoane, ar fi reuşit să comită mai multe infracţiuni informatice prin care ar fi prejudiciat cetăţeni din America şi din Europa cu aproximativ 14 milioane de dolari. Cu toate acestea, cea mai recentă condamnare a sa, din octombrie 2013, este pentru altceva. Se pare că Ghiaţă, împreună cu încă o persoană „au pretins şi primit de la o persoană denunţătoare suma de 20.000 de euro, pentru a interveni pe lângă magistraţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, faţă de care au lăsat să se creadă că au influenţă, în scopul de a-i determina să dispună punerea în libertate a unui alt denunţător, arestat preventiv pentru fraude informatice“.
 


În primul dosar întocmit pe numele lui, Ice a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Ar fi continuat însă să comită acelaşi gen de infracţiuni, iar în primăvara lui 2013 a fost condamnat definitiv la zece ani de închisoare cu executare.

Hana Haim Shlain 

Lista constănţenilor căutaţi prin Interpol se încheie cu Hana Haim Shlain, care a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru trafic de minori. Potrivit organelor de anchetă, „în perioada 2012 - 2013, inculpaţii ar fi îndemnat o tânără în vârstă de 25 de ani, din Constanţa, să practice prostituţia, înlesnindu-i această activitate prin găzduirea la domiciliul lor, obţinând astfel foloase materiale din respectiva îndeletnicire“.
 
Totodată, „în perioada lunilor iulie - octombrie 2013, au îndemnat o minoră de 17 ani, din Năvodari, iar în luna noiembrie, pe o alta, în vârstă de 15 ani, din comuna Adamclisi, să practice prostituţia prin acelaşi mod de operare“, potrivit anchetatorilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii