Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:12 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vacanțe distruse! Accidente în lanț pe autostrada București - Constanța. S-au activat Planurile alb și roșu. Ce presupune asta (video)

ro

17 Jul, 2021 00:00 4006 Marime text
 
  • Planul alb reprezintă planul de răspuns al unităților sanitare cu paturi în cazul unui aflux masiv de pacienți în urma unui accident colectiv, a unei calamități, epidemii sau pandemii.
 
  • Planul alb permite gestionarea situațiilor de urgență produse în afara Spitalului și care necesită resurse umane, logistice, financiare suplimentare precum și o pregătire adecvată.
 
Patru accidente rutiere au fost înregistrate vineri, 16 iulie 2021, pe autostrada A2 București - Constanța, evenimente în care au fost implicate, în total, aproximativ 55 de automobile și peste 60 de persoane. Aproximativ 15 persoane au fost transportate la spital, din care șapte copii (cu vârste cuprinse între zece și 17 ani) și nouă adulti. De asemenea, alte câteva zeci de persoane au fost asistate la fața locului, din care aproape 20 au primit îngrijiri medicale.
 
În contextul evenimentelor rutiere, la nivelul județului Constanța a fost activat atât Planul roşu, cât și Planul alb. 
 
Potrivit datelor oficiale puse la dispoziție de Poliția Română, vineri dimineața, au fost înregistrate trei evenimente rutiere distincte pe autostrada A2 București-Constanța, astfel:
 
1) km. 181, la limita dintre localitățile Peștera și Medgidia, pe sensul către Constanța.
 
2) km. 181+500 de metri, sensul către Constanța.
 
3) km. 183, municipiul Medgidia, sensul către Constanța,  a avut loc un carambol în care au fost implicate aproximativ 40 de autovehicule.
 
Imediat, la nivelul județului Constanța a fost declanșat Planul roşu şi Plan alb, după a susținut și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
 

„Ca urmare a declanșării Planului roşu, către zona accidentelor au fost trimise un număr mai mare de echipaje de prim-ajutor de terapie intensivă mobilă, iar din judeţele limitrofe - din Ialomiţa, s-au trimis echipaje de descarcerare de prim ajutor şi de pompieri de stingere şi s-au trimis şi de la Călăraşi maşini de descarcerare şi de multiple victime, iar de la Bucureşti s-au trimis zece maşini de tip B, două maşini de terapie intensivă de tip C, un post medical avansat, o maşină de multiple victime şi o maşină de descarcerare”, a mai Raed Arafat.
 
Traficul rutier a fost deviat pe la nodul rutier de la kilometrul 160, loc. Cernavodă – DN 22C Cernavodă-Murfatlar.
 
De asemenea, pentru a evita aglomerația produsă pe autostrada A2 București-Constanța, Poliția a recomandat șoferilor și ruta alternativa București - DN3 – Constanța.
 
La ora 12:00, toate forțele de intervenție s-au retras de la locul accidentului.
 
Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea au declarat că, în total, 16 persoane au fost transportate la spital, din care șapte copii (cu vârste cuprinse în zece și 17 ani) și nouă adulti. De asemenea, 41 de persoane au fost asistate la fața locului, din care 16 au primit îngrijiri medicale.

 
De precizat că vineri dimineață, aproape de ora 07.00, Poliția Română a anunțat că este ceață pe întreaga autostradă A2 București-Constanța, vizibilitatea fiind redusă sub 200 de metri, izolat chiar sub 50 de metri.
 
 
Ulterior, un accident rutier a avut loc pe A2, la kilomentrul 181-183, sensul spre Bucuresti între trei autoturisme, cu 11 victime anunțate inițial, constiente, neîncarcerate.
 
În cauză au fost deschise dosare penale pentru vătămare corporală din culpă, cercetările fiind derulate de polițiștii din Biroul de Poliţie Autostrada A2 Bucureşti - Constanţa, sub coordonarea unui procuror.
 
Ce este Planul alb
 
 Potrivit medicinadeurgenta.ro, Planul alb reprezintă planul de răspuns al unităților sanitare cu paturi în cazul unui aflux masiv de pacienți în urma unui accident colectiv, a unei calamități, epidemii sau pandemii.
 
Conform sursei mai sus citate, Planul Alb permite gestionarea situațiilor de urgență produse în afara Spitalului și care necesită resurse umane, logistice, financiare suplimentare precum și o pregătire adecvată.
 
„Obiective - să asigure asistența medicală pentru un număr cât mai mare de bolnavi (în general urgențe) ce depășește capacitatea cotidiană de primire a spitalului. Să permită comanda, controlul și coordonarea secțiilor / compartimentelor / serviciilor din interiorul spitalului dar în relație cu celelate servicii de urgență implicate în soluționarea situației de criză. Să asigure servicii medicale, medico-sociale și psihologice standard de calitate adaptate necesităților personalului, rudelor victimelor și mass-media“, conform medicinadeurgenta.ro. 

Sursa foto: DRDP Constanta - Facebook 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:  
 
VIDEO. Au fost activate Planul Roşu de intervenţie și Planul Alb
Carambol rutier pe A2, pe sensul București- Constanța. Mai multe victime, printre care și copii. Circulație blocată (galerie foto)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii