Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:14 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Vaduva neagra" ataca din nou

ro

07 Aug, 2004 00:00 2205 Marime text

Numarul victimelor muscaturilor de paianjen creste in mod ingrijorator

In anul 2003 au existat nu mai putin de 20 de cazuri de persoane muscate de paianjeni * Pana acum, in acest sezon au fost deja inregistrate patru raportari si trei cazuri de persoane internate deoarece au fost muscate de paianjeni veninosi * Ieri, un alt cetatean din Constanta a fost internat in stare grava din cauza muscaturii unui asemenea paianjen * In urma cu trei zile, o femeie in varsta de 34 de ani, cu domiciliul in comuna Cumpana, a ajuns si ea in stare grava la spital, din acelasi motiv * Aceasta perioada a anului coincide cu aceeasi perioada a anului 2003 * Veninosul paianjen din specia "Vaduva neagra" si cel apartinand categoriei "Paianjenul gras" sunt speciile care predomina pe litoral

In cursul anului trecut, exact in aceeasi perioada, in Constanta au fost inregistrate nu mai putin de 20 de cazuri de persoane care suferisera muscaturi de paianjen si care din cauza gravitatii situatiei au ajuns sa suporte multe zile de spitalizare. Simptomatologia intoxicatiei cu veninul inoculat prin muscaturile de paianjen era la fel in toate cele 20 de cazuri, toate victimele acuzand paralizarea muschilor corpului, dureri abdominale insuportabile, frisoane, arsuri la stomac. Atacurile acestor arahnide au incetat, in anul 2003, o data cu schimbarea vremii si sosirea anotimpului ploios. Anul acesta, situatia pare sa se repete, vremea fiind foarte calduroasa si secetoasa. Pana in prezent, la Sectia de Urgenta a Spitalului Judetean Constanta au fost inregistrate patru raportari si au fost internate trei victime ale muscaturilor de paianjeni veninosi. Ultimul caz a fost inregistrat in cursul zilei de ieri, cand Marcel Diaconescu, un constantean in varsta de 51 de ani, a ajuns in stare grava la Spitalul Judetean de Urgenta, dupa ce a fost muscat de un paianjen de culoare neagra. Simptomele acestuia au fost identice cu cele ale victimelor inregistrate in sezonul 2003. In urma cu patru zile, Eugenia Calin, in varsta de 34 de ani, in timp ce se afla in curtea casei sale, unde se ocupa cu diverse treburi gospodaresti, a simtit o usturime la picior, observand ca fusese muscata de un paianjen. Pentru moment, ea nu a acordat atentie incidentului. In cursul noptii i s-a facut rau, iar a doua zi se afla internata de urgenta in spital.

Paianjenii veninosi sunt superactivi

In urma valului de victime ale muscaturilor de paianjeni veninosi de anul trecut, conducerea Directiei de Sanatate Publica a Judetului Constanta a dispus efectuarea unor analize de laborator de catre specialisti din cadrul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, sectia Medicina Mediului. Din analiza a doar doua probe materiale depuse spre investigare, una dintre acestea fiind colectata din zona Mamaia III, de pe plaja, paianjenul care a facut si face in continuare atatea victime a fost clasificat ca apartinand familiei Theridiidae, Steatoda bipunctata, cunoscut si sub denumirea populara de "paianjenul gras". Aceasta este o specie comuna si traieste in zone locuite si foarte uscate, pe sub pietre, banci din parcuri, iarba uscata sau resturi de lemn. A doua proba verificata de specialistii entomologi a constat intr-un paianjen colectat la o diferenta de sapte zile de la colectarea primului exemplar, fiind depistat in gradina unui cetatean din localitatea Navodari. Entomologii de la ISPBMM au concluzionat ca acest din urma paianjen face parte din familia Theridiidae, Steatoda sestimopunctata, fiind o specie foarte asemanatoare cu temutul paianjen veninos denumit "Vaduva neagra". Specialistii au recunoscut faptul ca in Romania traieste specia amintita si care se numeste Latrodectus tredecimpunctata (femela matura prezinta un numar de 13 pete rosii sau albe pe abdomen, dispuse in trei randuri). Daca totusi anul trecut acesti oameni de stiinta romani au concluzionat ca specia veninoasa este extrem de rara, nemaifiind observata de mai bine de 30 de ani, iata ca de fapt situatia se pare ca este alta. Posibil este ca acea perioada de "amorteala" a speciei veninoase sa se fi terminat, in prezent fiind vorba de o adevarata revenire in forta a paianjenilor din clasa de arahnide respectiva. In Europa, desi nu exista ser antiveninos pentru combaterea efectului veninului de paianjen, tratamentul victimelor intoxicate de venin se face in functie de simptomele vizibile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii