Valentin Leauta, 12 ani de puscarie
Valentin Leauta, 12 ani de puscarieAfaceristul Valentin Leaută, patronul SC Dominus Rei, a fost încarcerat pe 14 mai 2009 în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă, în vederea executării sentinţei de 12 ani de detenţie, la care a fost osândit de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru înşelăciune. Decizia de condamnare are numărul 1052/24.03.2009 şi vine să răstoarne alte două hotărâri date de instanţă anterior în acest caz, potrivit cărora Leaută este nevinovat.
În prezent, afaceristul, prin avocatul său, Apostol Armeanu, a formulat o cerere de revizuire, care se află în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Pentru a pronunţa decizia de condamnare, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis recursurile promovate de procurori şi de Compania Industrială Griviţa SA, care au susţinut că instanţele care se pronunţaseră anterior ar fi comis o gravă eroare de fapt, ce a avut drept consecinţă greşita achitare a suspectului. Astfel, cum-necum, după ce Tribunalul şi Curtea de Apel Constanţa au zis că este nevinovat, Valentin Leaută a ajuns să fie condamnat la ani grei de detenţie, pentru înşelăciune, chiar de către instanţa care a pronunţat decizia definitivă în dosar. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, şi prin care Leaută a fost trimis în judecată pe 28 aprilie 2006, acuzaţia care i se aduce este de înşelăciune. Concret, anchetatorii au susţinut că, în iunie 2001, Valentin Leaută, în calitate de administrator al SC Dominus Rei SRL Constanţa, s-a deplasat la sediul Companiei Industriale Griviţa SA Bucureşti, „unde a încheiat contractul nr. 4016/2001, având ca obiect vânzarea-cumpărarea unui număr de zece autobuze Grivbus 71, destinate transportului interurban de persoane, contract ce a fost ulterior modificat prin actele adiţionale nr. 1 şi 2". Autobuzele respective trebuiau să fie livrate în 120 de zile de la data semnării contractului şi a achitării avansului de 25% din valoarea totală de 295.000 de dolari, fără TVA, preţul unui autobuz fiind în sumă de 29.500 de dolari, fără TVA. Toate bune şi frumoase, însă procurorii spun că Leaută ar fi indus în eroare Compania Industrială Griviţa SA Bucureşti, dat fiind că, „la data de 25 februarie 2002, a emis un număr de opt bilete la ordin inapte să producă efecte juridice datorită lipsei de mandat a semnatarului, cauzând astfel părţii vătămate un prejudiciu total în valoare de 6.722.534.145 ROL". Astfel, procurorii l-au trimis în judecată pe Valentin Leaută, apreciind că această faptă ar exista şi că ar întruni elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Totuşi, ar putea părea ciudat faptul că unitatea bancară nu s-a sesizat de la bun început cu privire la faptul că semnătura de pe biletele la ordin nu ar fi validă, aceasta acceptând mai multe din cele opt bilete care purtau semnătura lui Valentin Leaută.
S-a împrumutat să plătească
De altfel, trebuie menţionat că, pe 12 iulie 2001, Leaută a încheiat o convenţie de credit, prin care Demirbank SA Constanţa a împrumutat Dominus Rei cu 90.000 de dolari. Tot atunci, administratorul societăţii a virat către Griviţa peste două miliarde şi jumătate de lei vechi, iar pe 23 iulie 2001, 1 august 2001, 9 august 2001 şi 28 septembrie 2001 a virat suma totală de 600 de milioane de lei vechi către aceeaşi companie. Pe 25 februarie 2002, Leaută a semnat şi înmânat reprezentanţilor Companiei Griviţa Bucureşti cele opt bilete la ordin scadente la sfârşitul fiecărei luni din perioada mai - decembrie 2003, acestea fiind cele care l-au băgat în bucluc. Apreciind că partea civilă, Compania Industrială Griviţa SA Bucureşti, nu ştia că „instrumentele de plată emise de inculpat (n.r. biletele la ordin) erau inapte de a produce efecte juridice", magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au casat hotărârile de achitare a lui Valentin Leaută şi au dispus condamnarea acestuia la 12 ani de detenţie. „Se conchide că mijloacele de probă administrate în cauză denotă intenţia frauduloasă a inculpatului Leaută Valentin, care s-a prezentat ca fiind abilitat să angajeze în relaţii contractuale singur societatea SC Dominus Rei SRL, a efectuat plăţi în avans cu ordine de plată transmise electronic şi ulterior a emis bilete la ordin semnate numai de el, deşi ştia că vor fi refuzate la plată, şi crearea unei stări de insolvabilitate în detrimentul Companiei Industriale Griviţa SA Bucureşti, prin înstrăinarea bunurilor", au arătat judecătorii. Totuşi, cuantumul pedepsei apare mai degrabă disproporţionat în legătură cu fapta, dat fiind că o asemenea hotărâre se pronunţă cu greu chiar şi în cazurile de omor sau în marile cazuri de corupţie. Valentin Leaută a fost încarcerat pe 14 mai 2009, după pronunţarea deciziei de condamnare. În prezent, acesta aşteaptă în Penitenciarul Poarta Albă ca procurorii să finalizeze cercetările în legătură cu cererea sa de revizuire a cazului, pentru ca aceasta să poată ajunge în instanţă.
{mos_ri:Valentin Leauta,puscarie}Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- gallius 10 Aug, 2009 23:00 pacat de leauta, era baiat cumsecade. probabil ca de la jegul de Fratila i se trage. nevasta-sa da, e un gunoi
- julia 08 Aug, 2009 08:45 madam leauta ti-a cazut nasul?nu mai ai arogante?nu-ti mai chinuiesti secretarele care aveau de 6 ori scoala ta ca nu ti-au pus suficienta lamaie in apa?acum vei servi lamuie imbecilo fudula