Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:44 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Vama" pentru Vama Veche

ro

26 Jan, 2004 00:00 1537 Marime text

Grupurile de presiune au reusit sa ii convinga pe "greii" PSD sa le dea toata comuna Limanu

Grupul de lobby "Salvati Vama Veche" l-a convins pe ministrul Blanculescu sa blocheze Planul Urbanistic General al comunei Limanu * Primarul PNL Nicolae Urdea s-a trezit cu un control de la Inspectoratul de Stat in Constructii, care a suspendat PUG-ul ce a costat Primaria Limanu un miliard de lei si un an de asteptare * Primarul Urdea a contestat in instanta aceasta decizie pentru ca o considera abuziva * El crede ca ministrul Blanculescu nu cunoaste exact situatia din teren si ca a fost indus in eroare de liderii grupului de presiune "Salvati Vama Veche" * "Gurile rele" spun ca sefii organizatiei au interese financiare deosebite, mai ales dupa ce zona va fi declarata rezervatie bioculturala

Disputa privind viitorul zonei Vama Veche-2 Mai a luat o intorsatura bizara. Mai intai, ministrul Blanculescu a contestat Planul Urbanistic General al primarului PNL Nicolae Urdea. Blanculescu a declarat ca este nevoie de un nou PUG ce va fi realizat de catre organizatia "Salvati Vama Veche". Miron Mitrea a intrat si el in acest dialog, sustinandu-si colegul de partid si oferind intreaga comuna Limanu grupului "Salvati Vama Veche" si altor cateva ONG-uri. Primarul Urdea arata ca toate contestatiile Inspectoratului de Stat in Constructii sunt nejustificate.Reamintim ca miscarea "Salvati Vama Veche" a luat nastere in primavara acestui an din dorinta turistilor ca locul sa isi pastreze farmecul salbatic. E binecunoscut faptul ca Vama Veche-2 Mai a fost dintotdeauna plaja de nudisti, unde amatorii de rustic campau in fiecare vara. Astfel, de-a lungul timpului, s-a format un adevarat spirit "Vama Veche". In ultimii ani insa, in Vama s-au ridicat numeroase vile si hoteluri care au facut ca specificul acestui loc sa se schimbe. Protestul "vamaiotilor" a imbracat diverse forme, iar in vara anului 2003 actiunea lor a capatat o forma coerenta, prin crearea grupului de presiune "Salvati Vama Veche". Acesta a organizat la sfarsitul verii un megaconcert intitulat "Stufstock", aluzie la dorintele vamaiotilor ca la constructiile din Vama sa se foloseasca stuf si piatra in loc de sticla si metal. Concertul si mai multe luari de pozitie in media au avut ca scop promovarea unui proiect mai amplu al grupului "Salvati Vama Veche". E vorba de declararea zonei drept rezervatie bioculturala. In acest context, liderii miscarii au purtat mai multe discutii primarul Urdea. Acesta a apreciat ideea gruparii si i-a invitat pe reprezentantii ei in sedinta Consiliului Local in care urma sa se discute regulamentul de constructie. "Am considerat ca isi pot spune punctul de vedere, pentru ca scopul e ca zona sa arate cat mai bine, cu constructii de bun-gust", a afirmat primarul in acea perioada.

Control la comanda

Liderii gruparii "Salvati Vama Veche" nu au mai asteptat insa sedinta Consiliului Local in care urma sa se discute regulamentul de constructie. Nu se stie pe ce cai, ei au reusit sa il convinga pe ministrul Controlului, Ionel Blanculescu, ca trebuie sa se opuna PUG-ului Primariei Limanu. Dupa intalnirea cu liderii vamaiotilor, Blanculescu a declarat public ca va anula PUG-ul. Nu s-a intamplat chiar asa, dar ministrul a trimis o echipa de inspectori de la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) la Primaria Limanu. Dupa o ancheta sumara, inspectorii au decis suspendarea PUG-ului pana la rezolvarea obiectiilor formulate de ei. "Consider ca actul intocmit de inspectorii de la Inspectia de Stat in Constructii este un abuz, pentru ca nici una dintre obiectiile care ni s-au adus nu este justificata. De aceea, am actionat in instanta aceasta decizie", ne-a declarat primarul Urdea. In replica, liderii gruparii "Salvati Vama Veche" au declarat orgolios intr-un ziar central ca au castigat dreptul de a elabora ei PUG-ul zonei - si i-au invitat pe toti cei care iubesc Vama Veche sa le trimita propuneri si sugestii prin posta electronica, de parca o organizatie neguvernamentala poate elabora un astfel de act!

Nod in papura

Obiectiile aduse de ISC se refera mai ales la protejarea unor rezervatii naturale si a unor situri arheologice: acvatoriul marin Vama Veche-2 Mai, padurea de la Hagieni, pestera Limanu, o necropola neolitica, o asezare romana si mai multe morminte antice de tip tumul. In ceea ce priveste siturile arheologice, ele nu figureaza in actele primariei si de aceea nu pot fi delimitate. "Daca totusi monumente precum mormantul elenistic, pe care nu a reusit sa il gaseasca nimeni pana acum, ar exista, ele sunt oricum in extravilanul comunei. Or, Planul Urbanistic General se refera la zona de intravilan si atunci toate aceste obiectii nu isi au rostul!", este de parere primarul comunei Limanu. In ceea ce priveste rezervatia acvatica, lucrurile sunt la fel de clare. Ea a fost infiintata prin Legea 5/2000, care ar fi trebuit sa fie urmata, la 60 de zile, de norme metodologice de aplicare. "Au trecut 60 de zile, au trecut chiar sase sute si normele nu au mai aparut. De aceea, nu putem sa delimitam zona. Mai mult decat atat, specialistii de la Institutul Roman de Cercetari Marine "Grigore Antipa" spun ca zona in care traiesc calutii de mare - motivul pentru care a fost infiintata rezervatia - incepe la o distanta de un kilometru de tarm, in largul marii", argumenteaza primarul Urdea. In fine, rezervatia de la Hagieni este situata pe teritoriul comunei Albesti, si nu in zona Limanu. Alte obiectii sunt legate de obtinerea unor avize, pe care primaria deja le-a obtinut (!), de la Administratia Drumurilor, Electrica si Romtelecom. Concluzia rezultatului controlului: incetarea utilizarii PUG-ului si suspendarea dreptului de a elibera autorizatii de constructie in comuna Limanu. Primarul Urdea considera ca aceasta decizie e un nonsens. Primaria Limanu a trebuit sa astepte cinci ani pana a obtinut toate avizele si a fost nevoita sa cheltuiasca aproximativ un miliard de lei.

Plaja din Vama - mina de aur

Primarul Urdea nu intelege de ce grupul "Salvati Vama Veche" a procedat in acest mod si care sunt interesele celor implicati. De asemenea, desi recunoaste ca i s-a propus de mai multe ori sa treaca la PSD, primarul Urdea nu crede ca e vorba de un santaj politic al partidului de guvernamant. El considera numai ca ministrul Blanculescu nu a inteles exact despre ce e vorba si e convins ca, dupa ce va sta de vorba cu el, lucrurile vor reintra in normal. De altfel, Blanculescu l-a si chemat pe Urdea la o intalnire, care ar fi trebuit sa aiba loc la inceputul lunii decembrie a anului trecut, dar care a fost amanata. Dincolo de parerile primarului, nu putem sa nu observam modul in care sustinatorii miscarii "Salvati Vama Veche" s-au implicat intr-un conflict care a durat intreaga vara pe plaja din Vama Veche. E vorba de scandaluri repetate intre "vamaioti" si asa-zisii "manelisti". In spatele acestei deosebiri de principii se ascundeau insa motive economice foarte clare: batalia pentru o felie cat mai mare din plaja din Vama Veche, o mina de aur pentru orice investitor. In vara anului 2003, plaja a fost concesionata catre mai multe societati comerciale, spre deosebire de anii trecuti, in care monopolul il detinea o singura firma. De aici au aparut invidiile si conflictele, in care cei mai multi "vamaioti" au fost amestecati fara sa isi dea seama. "Gurile rele" vorbesc si de proiecte de finantare externe, pe care liderii grupului "Salvati Vama Veche" le viseaza daca reusesc sa declare zona rezervatie bioculturala. Nu stim cum se va termina acest conflict, insa situatia din acest moment este de neconceput: o organizatie neguvernamentala este chemata sa elaboreze un Plan Urbanistic General, dupa ce Primaria Limanu a asteptat cinci ani si a cheltuit un miliard pentru acest proiect.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii