Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:20 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vedetele Garzii de Coasta au recuperat o baliza

ro

20 Jul, 2002 00:00 1116 Marime text

Un dispozitiv care se foloseste in loc de submarin plutea in deriva

Masinaria a fost dusa la baza Garzii de Coasta de la Mangalia * Specialistii Directiei Hidrografice, unitate din cadrul Statului Major al Fortelor Navale, vor cerceta mecanismul si provenienta acestuia * Lucratorii Politiei de Frontiera au fost sesizati de seful pescariei din 23 August * Acesta a observat in apropierea malului o posibila geamandura de proportii * Baliza cantareste aproximativ 500 de kilograme si este dotata cu flotoare si cu o antena

Vineri dimineata, in apropiere de localitatea 23 August, a fost semnalizata prezenta pe mare a unei balize plutitoare de aproape o jumatate de tona. Aceasta a fost depistata plutind in deriva. La prima vedere, seful pescariei a crezut ca este vorba de o geamandura de semnalizare care a scapat din ancoraj. Seful cherhanalei a anuntat Politia de Frontiera, care a raportat descoperirea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. A fost instructionata o vedeta a Garzii de Coasta, care s-a deplasat in zona. Dispozitivul a fost adus la baza Garzii de Coasta din Mangalia. Pentru ca nu aveau experti care sa analizeze aceasta masinarie, a fost anuntata conducerea Statului Major al Fortelor Navale, care urmeaza sa preia baliza si sa o desfaca pentru a o analiza tehnic. Expertii din cadrul Directiei Hidrografice urmeaza sa stabileasca provenienta acestei balize si cui apartine. Dupa o prima analiza, se pare ca este vorba de un dispozitiv hidroacustic ce este folosit in antrenamentele de lupta ale submarinelor. Pentru antrenamentele echipajelor submarinelor sunt folosite astfel de dispozitive care emit aceleasi semnale hidroacustice cu un submarin aflat in submersie. Acestea sunt detectate de submarin si pe ele se simuleaza atacurile submarinelor. Posibilitatea producerii unor incidente pe mare a fost exclusa pentru ca acest gen de masinarie nu are in compunere dispozitive explozibile. Totusi, baliza reprezenta un pericol pentru navigatie. Pentru ca plutea in deriva, aceasta putea fi lovita de una dintre navele care treceau prin zona si, in cel mai rau caz, ar fi putut provoca o gaura de apa.

Variante de provenienta

De curand, a avut loc in apele teritoriale ale Romaniei si in cele internationale cel mai mare exercitiu naval din cadrul Parteneriatului pentru Pace: "Cooperative Partner 2002". La aceasta aplicatie au participat 42 de nave din NATO si tarile partenere. In afara de acestea, a fost folosit pentru prima data in cadrul tactic si un submarin turcesc. Este posibil ca acest dispozitiv hidroacustic sa fi fost folosit la exercitiul cu submersibilul turcesc. Este, de asemenea, posibil ca baliza de reflexie hidroacustica sa apartina oricarei forte navale riverane Marii Negre, care detine submarine si care, pentru a face economii, foloseste cate un submarin si acest gen de simulator pentru a putea crea situatii aproape de realitate. Totul, numai pentru antrenament.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii