Veşti bune pentru cei care au credite bancare! Iată ce comisioane au fost declarate abuzive de judecătorii din Constanţa
Veşti bune pentru cei care au credite bancare! Iată ce comisioane au fost declarate abuzive de judecătorii din
18 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
8234
Marime text
Veşti bune pentru cei care au credite bancare! Judecătorii din Constanţa au soluţionat, în ultima perioadă, mai multe dosare deschise de diverşi cetăţeni care au reclamat că, în urma contractării unor credite bancare, li s-au perceput comisioane aparent abuzive. Judecătorii au constatat caracterul abuziv al comisioanelor de administrare lunară a creditului, al celui de acordare a creditului, de administrare, precum şi al celui de rambursare anticipată.
Într-unul dintre dosare, Judecătoria Constanţa, în primă instanţă, a admis, în parte, cererea de chemare în judecată şi a constatat „caracterul abuziv şi nulitatea absolută a clauzelor prevăzute în art. 5.2, cu excepţia sintagmei «dobânda este variabilă», art. 5.3, art. 5.4 din contractul de credit pentru nevoi personale garantat cu ipotecă pentru persoane fizice nr. (…) din data de 18.02.2008, privitoare la dobânda variabilă“.
„Constată caracterul abuziv şi nulitatea absolută a clauzei prevăzute în art. 6.1 lit. b) din contractul de credit pentru nevoi personale garantat cu ipotecă pentru persoane fizice nr. (…) din data de 18.02.2008, privitoare la comisionul de acordare. Obligă pârâta să îi plătească reclamantului suma de 2.000 de franci elveţieni, reprezentând comision de acordare a creditului, precum şi suma achitată de reclamant cu titlu de dobândă curentă care excedează rata lunare de 5,7%, calculată de la data încheierii contractului de credit pentru nevoi personale garantat cu ipotecă pentru persoane fizice nr. (…), respectiv 18.02.2008, până la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Obligă pârâta la plata către reclamant a dobânzii legale aferente sumelor de bani încasate cu titlu de dobândă curentă care excedează rata lunare de 5,7%, de la data perceperii fiecărei sume componente şi până la data restituirii efective. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 2.000 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată“, se mai arată în minuta judecătorească.
Într-un alt caz, judecătorii din Mangalia constată caracterul abuziv şi dispun nulitatea absolută a următoarelor clauze din contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. (…) 2007 încheiat între reclamantă şi unitatea bancară.
Vizate de decizia instanţei sunt şi „clauzele referitoare la comisionul de administrare lunară a creditului prevăzute în art. 4.1 din contractul de credit, dar şi clauzele referitoare la comisionul de acordare credit, prevăzut în art. 4.1 din contractul de credit, clauzele cuprinse la art. 4.3 din contractul de credit.
„Obligă pârâta să restituie reclamantei sumele plătite cu titlu de comision de administrare credit, de la data încheierii contractului de credit şi până la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, precum şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume. Obligă pârâta să restituie reclamantei sumele plătite cu titlu de comision de acordare credit, precum şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume. Obligă pârâta să emită un nou grafic de rambursare a creditului, potrivit dispoziţiilor prezentei hotărâri“, se mai arată în decizia magistraţilor.
Într-un alt caz, Judecătoria Constanţa a constatat „caracterul abuziv şi, pe cale de consecinţă, constată nulitatea absolută a clauzei nr. 3.5 din contractul de credit încheiat între cele două părţi privind perceperea unui comision de administrare în cuantum de 0,33% lună“. Instanţa a obligat banca să restituie clientului suma de 1.842 de lei, încasată cu titlu de comision de administrare.
Mai departe, aceeaşi instanţă, dar într-un alt proces, a „constatat caracterul abuziv al clauzei din contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. (…), potrivit căreia, «după această dată, dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile (…), la care se adaugă 1,50», precum şi al dispoziţiilor (…), potrivit cărora, «pe parcursul derulării creditului, banca poate modifica dobânda, fără consimţământul împrumutatului, în funcţie de costul resurselor de creditare, noul procent de dobândă aplicându-se de la data modificării acestuia, la soldul creditului existent».
„Constată caracterul abuziv al clauzei din contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. (…), potrivit căreia, «pentru creditul pus la dispoziţie, banca percepe următoarele comisioane variabile în funcţie de evoluţia pieţei financiar-bancare: comision de administrare de 34,00 de euro lunar, reprezentând un procent de 0,05% din valoarea creditului contractat prevăzută la pct. 1». Obligă pârâta să restituie reclamanţilor sumele încasate cu titlu de comision de administrare. Admite în parte cererea pârâtei având ca obiect obligarea reclamanţilor la plata cheltuielilor de judecată. Obligă reclamanţii la plata sumei de 1.500 de lei, reprezentând onorariu avocaţial (parţial)“, potrivit minutei judecătoreşti.
Deciziile judecătorilor nu se opresc aici! Într-un alt caz, Judecătoria Constanţa a admis cererea formulată şi a constatat caracterul abuziv al clauzelor prevăzute în contractul de credit nr. (…) (referitoare la comisionul de acordare credit), pct. 9, litera c) (referitoare la comisionul de administrare), pct. 9, litera f) (referitoare la comisionul de urmărire riscuri), precum şi la art. 3.1, alin. 1, art. 3.8 şi art. 3.9 din Condiţiile generale de creditare - parte integrantă a contractului de credit. În consecinţă, instanţa a constatat nulitatea absolută a clauzelor referitoare la comisionul de acordare credit, comisionul de administrare şi comisionul de urmărire riscuri. Astfel, unitatea bancară a fost obligată să restituie clientului suma de peste 3.000 de euro.
Printr-o altă decizie, judecătorii au constatat caracterul abuziv al clauzei contractuale cuprinse în art. 3, lit. d) din contractul de credit nr. (…), referitoare la dreptul unilateral al băncii de a revizui rata dobânzii, şi, pe cale de consecinţă, au constatat nulitatea absolută a acestei clauze. „Obligă pârâta (n.r. banca) să plătească reclamanţilor sumele de bani pe care le-a încasat de la aceştia, în executarea contractului de credit nr. (…), reprezentând dobândă achitată în plus faţă de cea stipulată la art. 3, lit. a) din acelaşi contract. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor suma de 1.500 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată“, potrivit minutei judecătoreşti.
Recent, magistraţii au constatat caracterul abuziv al clauzelor (…) referitoare la comisionul de acordare credit, la comisionul de administrare lunară a creditului şi la dreptul unilateral al băncii de a modifica dobânda, şi, pe cale de consecinţă, au constatat nulitatea absolută a acestor clauze.
„Obligă pârâta să plătească reclamantului sumele de bani pe care le-a încasat de la (…), în executarea Contractului de credit nr. (…), reprezentând comision de acordare credit, comision de administrare lunară a creditului şi dobândă achitată în plus faţă de cea stipulată la art. 4.1, alin. 1 din acelaşi contract (8,95% p.a.). Obligă pârâta să plătească reclamantului dobânda legală aferentă tuturor sumelor care au fost încasate (…), dobândă ce urmează a se calcula de la data încasării fiecărei sume şi până la data restituirii efective“, se mai arată în minuta instanţei.
Într-un alt dosar, instanţa a „constatat caracterul abuziv al clauzelor privind comisionul de acordare credit în cuantum de 2,5%, comisionul de administrare lunară a creditului de 0,30% şi comisionul de rambursare anticipată (…)“. „Dispune obligarea pârâtei la restituirea către reclamant a sumei de 250 de lei achitată cu titlu de comision de acordare şi a sumei de 2.575,68 de lei, achitată cu titlu de comision de administrare lunară, precum şi la dobânda legală cu privire la aceste sume. Obligă pârâta la plata sumei de 1.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat“, potrivit magistraţilor.
De menţionat că toate dosarele la care am făcut referire în acest articol se află în prezent la Tribunalul Constanţa, instanţă care va lua o decizie definitivă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii