Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:17 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veşti proaste pentru şoferi! S-ar putea dubla amenda pentru cei care nu încheie poliţa RCA

ro

10 May, 2016 00:00 2086 Marime text


Ultimele amendamente la proiectul legii RCA sunt gata şi vor ajunge în Parlament. Potrivit noii legi RCA, amenzile pentru persoanele care nu își încheie poliţa de asigurare ar putea creşte de la 4.000 de lei la 8.000 de lei. Totodată, polița RCA, odată ce va fi plătită în rate, va deveni titlu executoriu, permiţându-i asigurătorului apelul direct la executor şi ordonarea popririi conturilor debitorului şi perceperea unor penalităţi de întârziere.
 
De asemenea, poliţa RCA se va putea face pe o lună sau pe 12 luni. Prin Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule, asigurătorii vor putea urmări mai uşor cine are şi cine nu are poliţă RCA prin diverse contracte încrucişate.
 
Noua lege mai are şi alte prevederi.
Una dintre ele presupune plata despăgubirilor de către asigurător, pe durata desfăşurării contractului, chiar dacă asiguratul nu şi-a achitat ratele. În aceste condiţii, noul punct spune că asigurătorul va plăti despăgubirile în caz de accident, chiar dacă asiguratul nu a achitat ratele. Totuşi, pentru recuperarea sumelor, asigurătorul poate confisca maşina asiguratului.
 
O altă prevedere constă în plata daunelor de către firma de asigurare, chiar dacă poliţa RCA, deşi valabilă, a fost suspendată. În acest caz, firma poate să ceară de la asigurat atât plata ratelor, cât şi plata daunelor produse, la care se adaugă penalităţi. În plus, asigurătorul va creşte suma percepută de la şoferul respectiv în baza sistemului Bonus-Malus, potrivit romaniatv.net. În cazul producerii unui accident de către un şofer care nu are poliţă RCA valabilă, daunele sunt plătite de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS).
 
Implicarea service-urilor în constatarea daunelor și propunerea de soluţii tehnice este o altă prevedere a noii legi RCA. Pe baza documentaţiei oferite de constructorul auto, service-ul şi asigurătorul vor alege o soluţie corectă. În cazul în care acest lucru nu este prevăzut în manualul de reparaţii, se va angaja un expert independent, care va fi plătit de partea care nu a venit cu soluţia corectă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii