Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:15 02 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viata unei minore chiuretate achitata cu sanctiuni disciplinare

ro

13 May, 2010 02:57 3416 Marime text
cap_5.jpgConsiliul Medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a formulat săptămâna trecută un raport privind modul în care s-a desfăşurat consultul adolescentei de 15 ani, Sadula Rabia-Hulia, care a decedat în urma unui chiuretaj.

Astfel, în urma anchetei interne, directorul medical, în calitate de preşedinte al consiliului, a hotărât sancţionarea medicului Sâmboteanu Snejana, medic ginecolog de la Unitatea de Primiri Urgenţe. Sâmboteanu Snejana a consemnat în foaia de observaţie starea sarcinii ca fiind mult mai mică decât cea reală şi nu a recomandat investigaţiile necesare pentru precizarea diagnosticului de urgenţă. Din declaraţia sa ulterioară, în scris, reiese că nici nu a consultat pacienta, care s-ar fi prezentat direct pe secţie, dar acest lucru nu este consemnat în foaia de observaţie din Unitatea de Primiri Urgenţe, motiv pentru care se propune sancţionarea prin avertisment.

Şi medicul Lazăr Irimiea, şeful secţiei de Obstetrică - Ginecologie II, a primit un avertisment scris din partea Consiliului Medical. „Am luat această hotărâre deoarece gărzile se fac cu acordul medicului şef de secţie, iar acesta trebuie să răspundă şi pentru faptele subalternilor. Avertismentul se consemnează la resurse umane", ne-a explicat managerul instituţiei spitaliceşti, doctorul Dan Căpăţână.

spital_-_dan_capatana_03.jpgNici asistentele de pe cele două gărzi din cadrul aceleiaşi secţii nu au scăpat basma curată. Acestea nu au consemnat în foaia de observaţie evoluţia pacientei între orele 13:40 şi 22:40, de unde rezultă că nu şi-au îndeplinit îndatoririle de serviciu. Drept urmare, se va declansa ancheta disciplinară şi vor fi propuse pentru sancţiune asistentele de sector (6/2), din ambele ture.

Dr. Hany Riad, medicul curant al pacientei, nu a recomandat de la internare analize curente (hemogram, coagulograma) şi nu a efectuat ecografie abdominală pentru a preciza vârsta exactă a sarcinii. Nu a raportat acest caz special (sarcină la o mamă de 15 ani) medicului şef al gărzii. A efectuat chiuretajul uterin fără a fi asistat de un medic anestezist. În timpul manevrei de chiuretare s-a produs plaga ce a perforat uterul şi a determinat hemoperitoneu masiv, şoc hemoragic şi decesul pacientei.

„Situaţia care s-a produs dă dovadă ori de un grad înalt de delăsare, ori de necunoaştere, ceea ce este extrem de grav. Consider că am luat măsurile cele mai potrivite pe care le aveam la îndemână. Din păcate, am dubii că asemenea cazuri nu se vor mai repeta", este de părere managerul spitalului.

Mai mult decât atât, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a precizat că va formula o sinteză către Colegiul Medicilor şi către Colegiul de Malpraxis.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii