Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:08 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vioara Stradivarius, furata din Belgia (galerie foto)

ro

27 Feb, 2009 02:25 5435 Marime text

DECUPAJ_vioara_stradivarius.jpgAu pretins că au lucrat în Belgia şi, drept mulţumire pentru munca depusă, au primit o recompensă constând într-o vioară Stradivarius din secolul al XVIII-lea.

Instrumentul muzical a fost depistat de ofiţeri ai Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ai Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, în Piaţa Ovidiu, în locuinţa unor tineri. Până la momentul de faţă, nu s-a putut stabili cu exactitate dacă este vorba sau nu de un Stradivarius. Descoperirea a fost făcută ieri dimineaţă, în jurul orei 6.30, în urma unor percheziţii domiciliare efectuate sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Primele cercetări au scos la iveală faptul că vioara a fost fabricată în 1721 şi se pare că ar fi fost furată din Belgia, fiind un obiect din patrimoniul cultural. Conform anchetatorilor, persoanele în posesia cărora s-a descoperit instrumentul muzical nu au dat detalii prea clare despre provenienţa acestuia. Autorităţile au dat asigurări că cetăţenii implicaţi în afacerea „vioara" nu sunt cunoscuţi ca făcând parte din vreo grupare infracţională.

vioara_stradivarius.jpgVândută pentru 10.000 de euro

Pe de altă parte, anchetatorii au informaţii că indivizii, doi tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani, ar fi vrut să vândă vioara, pentru suma de 10.000 de euro. Instrumentul muzical urmează să fie supus unei expertize, pentru a i se stabili autenticitatea şi provenienţa, iar apoi va fi predat Muzeului de Artă din Constanţa. Dacă se va stabili că vioara este, într-adevăr, un Stradivarius care face parte din patrimoniul cultural, cei vinovaţi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la trei la zece ani, potrivit art. 89 al. 1 din Legea 182/2000, privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil. Textul de lege invocat incriminează „introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal". Ancheta este în plină desfăşurare, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

{mos_ri:Stradivarius} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii