Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:16 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Violenţa împotriva femeii omoară mai des decât accidentele! Câte constănţence agresate au cerut ordin de protecţie

ro

12 Oct, 2015 00:00 2825 Marime text


„Până când moartea ne va despărţi.“ Aceste angajamente solemne spuse în biserică şi iubirea fără de sfârşit iau forma unui coşmar pentru multe femei. Soţul pe care l-ai visat ajunge un bărbat care calcă tot în picioare, la propriu: nevastă, copii, convenienţe sociale şi legi.
 
Foarte multe persoane consideră că „violenţa domestică“ include numai agresarea fizică. Litera legii spune însă extrem de limpede că violenţa în familie implică „orice act vătămător, fizic sau emoţional, care are loc între membrii unei familii“. Bineînţeles că victima poate fi şi un bărbat, însă aproape în totalitate femeile sunt cele abuzate.

Până la 70% dintre femei au fost supuse violenţei fizice 

Abuzurile împotriva femeii sunt o realitate şi, potrivit estimărilor ONU, violenţa asupra femeilor este în creştere. Datele arată că 35% dintre femeile din întreaga lume s-au confruntat cu o formă de violenţă fizică şi/sau sexuală. În România, statisticile arată că până la 70% dintre reprezentantele sexului feminin au fost supuse violenţei fizice în timpul vieţii.
 
Violenţa împotriva femeii omoară mai multe femei decât accidentele rutiere şi malaria împreună, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din anul 2014. Astfel, OMS arăta anul trecut că o cincime dintre femei au fost abuzate sexual înainte de vârsta de 15 ani, iar aproape 70% dintre victime au fost ucise chiar de către partenerii lor de viaţă. Conform Studiului Sănătăţii Reproducerii din 2004, în România, situaţia este la fel de îngrijorătoare: una din trei femei a declarat că a fost abuzată fizic sau verbal de partenerul de viaţă. Potrivit Poliţiei Române, în primele cinci luni ale anului 2008 au avut loc cu 21,3% mai multe violuri urmate de moartea victimei faţă de perioada similară a anului 2007, peste 50% dintre acestea în mediul rural. În 2006, dintr-un total de 9.372 de victime, 5.160 au fost femei, iar în 2007, dintr-un total de 8.787 de victime, 5.794 au fost femei, conform datelor ANPF. 69 de femei au murit din cauza violenţei în familie numai în 2006 şi 69 în 2007, tendinţa fiind în creştere, conform datelor ANPF.
 
Legea nr. 217/2003, modificată cu Legea nr. 25/2012, stipulează că „prevenirea şi combaterea violenţei în familie face parte din politica integrată de ocrotire şi sprijinire a familiei, dezvoltarea şi consolidarea solidarităţii familiale, reprezintă o importantă problemă de sănătate publică şi constituie, totodată, un obiectiv de interes naţional“. Legea arată că nimeni nu trebuie să suporte violenţele şi protejează victimele, oferindu-le găzduire în centre speciale numite adăposturi.
 
Violenţa împotriva femeilor continuă să fie o problemă stringentă. Dacă în familia ta există cineva care te ameninţă sau este violent cu tine sau cu copiii tăi (este agresor), legea îţi poate da un ajutor: ordinul de protecţie, o hotărâre judecătorească prin care se iau măsuri urgente care să te protejeze pe tine şi pe copiii tăi.

Cât de des apelează dobrogenii la ordinul de protecţie

Din ce în ce mai mulţi dobrogeni apelează la acest ordin. Din 2012 şi până în prezent, la Judecătoria Constanţa au fost înregistrate un număr de 194 de dosare în care se cere ordinul de protecţie, la Judecătoria Mangalia s-au înregistrat 51 de dosare, la Judecătoria Medgidia sunt 18 dosare, iar la Judecătoria Hârşova, trei.
 
La Judecătoria Tulcea sunt înregistrate 88 de dosare în care se cere ordinul de protecţie, la Judecătoria Măcin sunt înregistrate un număr de 16 dosare, iar la judecătoria Babadag sunt înregistrate şase dosare.
 
Judecătorul poate decide, în aceste cazuri, să evacueze temporar agresorul din locuinţa familiei chiar dacă agresorul este proprietarul locuinţei. De asemenea, poate decide să te întorci în locuinţa comună dacă ai plecat din cauza violenţelor, singură sau cu copiii. Judecătorul poate decide să separe spaţiul din locuinţa comună pe care agresorul are dreptul să-l folosească (de exemplu, o cameră) astfel încât acesta să nu vină în contact cu tine şi cu copiii, să-l oblige pe agresor să păstreze o distanţă minimă faţă de tine şi copii (de exemplu, 50, 100, 200 de metri) şi faţă de casă, de serviciu şi de şcoala copiilor sau să-i interzică agresorului să se deplaseze în anumite localităţi sau zone pe care tu le frecventezi sau le vizitezi periodic.

 
Totodată, judecătorul poate decide să-i interzică agresorului orice contact cu tine, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod sau să încredinţeze copiii minori sau să stabilească reşedinţa acestora.
 
Instanţa mai poate dispune ca agresorul să plătească contravaloarea chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde stai cu copiii în cazul în care nu e posibil să rămâneţi în locuinţa familială sau ca agresorul să urmeze consiliere psihologică sau psihoterapie.
 
Spre exemplu, într-un caz aflat în lucru la Judecătoria Constanţa, instanţa a dispus ca „pârâtul să păstreze o distanţă minimă de 200 m faţă de reclamantă, faţă de domiciliul sau reşedinţa acesteia, faţă de locul de muncă al reclamantei, precum şi faţă de câinele de companie al familiei; interzice pârâtului să contacteze reclamanta în orice mod, inclusiv telefonic sau prin corespondenţă; obligă pârâtul să urmeze consiliere psihologică, recomandându-se totodată acestuia efectuarea unui tratament în scopul dezintoxicării, sens în care obligă pârâtul să se prezinte la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa - Secţia Clinică Psihiatrie, pentru o evaluare psihoterapeutică, şi să urmeze forma de psihoterapie şi tratamentul care va fi recomandat în urma evaluării psihoterapeutice, pe întreaga perioadă a valabilităţii ordinului“.
 
Un ordin de protecţie poate dura maximum şase luni.

Ce se întâmplă dacă agresorul încalcă ordinul de protecţie

Încălcarea oricăreia dintre măsurile prevăzute prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.
 

Dacă agresorul încalcă ordinul de protecţie, se apropie de tine sau te atacă pe tine sau pe copiii tăi, sună imediat la 112!
 
Poliţia are îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea judecătorească şi să sesizeze organul de urmărire penală în cazul în care agresorul nu respectă ordinul de protecţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii