Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:46 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Viziunea" lui Mazăre despre retrocedări „Aveam de rezolvat lucruri mai importante"

ro

24 May, 2012 02:29 2413 Marime text
retrocedari_DNA_Bucuresti_sediu_05.jpgAşteptat de aproape patru ani de judecătorii bucureşteni, primarul Radu Mazăre s-a prezentat ieri la Curtea de Apel din Capitală, unde a dat declaraţii privind controversatele retrocedări din Constanţa ale terenurilor preluate abuziv în timpul regimului comunist, pentru care este judecat pentru fapte de corupţie. Răbdător şi degajat în faţa instanţei, primarul le-a povestit judecătorilor timp de aproximativ o oră şi jumătate viziunea sa despre dosarul retrocedărilor. Una peste alta, potrivit cotidianului Evenimentul Zilei, Mazăre ar fi declarat în instanţă că nu ar fi avut timp să se ocupe de problema retrocedărilor, întrucât ar fi avut lucruri mai importante de rezolvat, în calitate de proaspăt primar al oraşului. Solicitările noastre de a obţine un punct de vedere de la edil privind audierea sa de ieri au rămas fără răspuns până la închiderea ediţiei.

retrocedari_curtea_de_apel_bucuresti.jpgDupă discuţiile de salon purtate pe holurile instanţei din Bucureşti cu preşedintele FC Dinamo, Cristi Borcea, co-inculpat în proces, edilul Constanţei, Radu Mazăre, şi-a început declaraţia în faţa judecătorilor. El a spus de la bun început că îşi menţine declaraţiile pe care le-a dat la DNA, în faza de urmărire penală. Citat de Evenimentul Zilei, Mazăre a declarat în instanţă că „la acea dată nu reprezenta pentru mine o prioritate retrocedarea, deoarece în calitate de primar aveam de rezolvat lucruri mai importante". În continuarea acestei idei, edilul a spus că „de abia luasem mandatul de primar, iar oraşul era destul de distrus din punct de vedere al infrastructurii. Se întâmpla în anul 2000". În plus, legat de retrocedarea unui teren de aproape 60.000 mp pentru care s-ar fi plătit de trei ori mai mult despre care Mazăre a fost întrebat, acesta a mai precizat că a luat cunoştinţă de notificarea depusă la primărie, dar că nu cunoştea persoanele. În continuare, jurnaliştii de la Evenimentul Zilei au mai citat din declaraţiile făcute de primar în sala de judecată, acesta spunând despre notificările pe Legea 10/2001 privind retrocedarea terenurilor că „erau vreo 3.000 şi eu eram obligat de Ministerul de Interne deoarece eram ameninţat cu procedura la CEDO, iar statul român începuse să piardă la CEDO".

Cum s-a ales evaluatorul

Cât despre modul în care s-a ajuns la evaluatorul care de asemenea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, Radu Mazăre a precizat că s-a făcut o licitaţie şi că s-a angajat un evaluator independent. „La Bucureşti se făcea o comisie internă, la acea dată noi vindeam şi terenuri aferente activelor privatizate la hoteluri. Separat, am angajat, tot prin licitaţie, un alt evaluator. Atât la vânzare, cât şi la retrocedare aveau standarde la valoarea de piaţă internaţională. Fiecare parcelă de teren avea o anumită valoare în funcţie de domeniu, plajă, de construcţii, parcare etc", a mai spus primarul, citat de Evenimentul Zilei. După ce şi-a încheiat declaraţia, Radu Mazăre a plecat de la instanţă. Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere de la edil legat de audierea sa de ieri, sens în care i-am transmis un SMS pe telefonul mobil, însă până la închiderea ediţiei nu am primit niciun răspuns. Dacă în zilele următoare primarul ne va transmite punctul de vedere, îl vom publica astfel cum a fost menţionat, în ediţia viitoare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii