Westhouse Group, pe marginea prapastiei (?!) (galerie foto)
Westhouse Group, pe marginea prapastiei (?!) (galerie foto)Mărirea şi decăderea proiectelor imobiliare
Portofoliul firmei a scăzut cu 14.000 mp, ajungând la 1.204.362 mpCotidianul ZIUA de Constanţa îşi propune să vă prezinte prezentul şi trecutul ansamblurilor imobiliare din zonă. În an de criză, după o perioadă îndelungată de îngheţare a pieţei imobiliare, investitorii par a fi ajuns în pragul disperării. Un prim exemplu concret este cel al firmei RomReal Ltd şi al subsidiarelor sale din România. Pe site-ul www.ziuadconstanta.ro puteţi vedea datele financiare publicate pe pagina oficială de Internet a RomReal.
De aproape un an, Westhouse Group, subsidiară a RomReal Ltd, se apropie de colaps. Istoria controversată a grupului nu a făcut decât să menţină în atenţia maselor atât perioada de apogeu a activităţii dezvoltatorului, care se bucura la un moment dat cu patru proiecte aflate în derulare, cât şi decăderea acestuia, cu pierderi semnificative de bani, concedieri şi reducerea costurilor. Cei de la Westhouse au avut curajul să cumpere milioane de metri pătraţi de pământ în România, mai ales în zona Constanţei, dar şi puterea financiară de a susţine trei proiecte de anvergură. Sau cel puţin aşa părea, la prima vedere. În 2005, lua fiinţă SC Westhouse Group SRL, cu unic asociat o firmă cu sediul în Insulele Bermude, RomReal Ltd. În foarte scurt timp, Westhouse şi-a început periplul în lumea investitorilor în imobiliare. Iar renumele nu a fost unul tocmai curat. Suspiciuni de spălare de bani, paravane financiare, firme preluate de la controversaţi locali, cum ar fi unul dintre fraţii Vasea. Cam aşa arată tabloul Westhouse.
Cu mâinile... spălate
Comisarii Gărzii Financiare Constanţa sesizau, în primăvara anului 2006, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, cu privire la o suspiciune de spălare de bani. Mai exact, administratorii firmei Rom Estate SRL (colega de grup a Westhouse-ului), norvegienii Kay Tonnes Thorkildsen, Jon Gausen şi englezul Shegog Andrew au trezit suspiciunile comisarilor financiari, după ce au cumpărat zeci de hectare de teren de la diferite persoane din Constanţa şi Ovidiu, la preţuri mult mai mici decât cele practicate la vremea respectivă pe piaţa imobiliară. Problema nu era preţul mic al terenurilor, ci provenienţa banilor cu care acestea s-au plătit. Teoria infracţiunii de spălare de bani a prins contur după ce, în urma verificărilor, reprezentanţii Gărzii Financiare au descoperit că investitorii justifică banii cu care au cumpărat ca provenind din împrumuturi. Rom Estate SRL a împrumutat, ca şi persoană juridică, de la RomReal Ltd şi de la cei trei acţionari aproximativ 9,4 milioane de euro şi 175.000 de dolari.
Terenurile cumpărate, în 2006, la Ovidiu au trecut în proprietatea firmei Rofrench Connection, care, deloc surprinzător, este administrată de nimeni altul decât Kay Tonnes Thorkildsen, care este şi acţionar în Rom Estate SRL. Presa vremii nota că, pentru a-şi pierde urma, sub paravanul Rofrench Connection, investitorii au demarat proiectul Oasis. Părţile sociale fuseseră preluate, în 2006, de la Mihăiţă Vasea, cunoscut printre „băieţii de oraş". A urmat proiectul de pe strada Duiliu Zamfirescu nr. 34, denumit Central Apartments. Terenul, în suprafaţă de 6556,85 mp, aparţine, în proporţie de aproximativ 50%, Westhouse-ului (3006 mp), iar restul - domeniului public al Primăriei Constanţa. Cel de-al treilea proiect, Corallia Residence, amplasat la intrarea în staţiunea Mamaia, a luat naştere pe 1.200 mp. Aşadar, aşa a început povestea celor trei... Westhouse-uri. Numai că timpul şi criza nu au trecut blând peste afacere.
Fără Oasis şi Central Apartments
Lucrările la ansamblul rezidenţial Oasis au fost suspendate din cauza vânzărilor slabe, anul trecut. Pentru Central Apartments, Baumeister, împreună cu Nova Group Real Estate (TNG), s-a asociat cu Westhouse Group pentru a finaliza lucrările. Cele două firme aparţin omului de afaceri Dan Adamescu, cel care deţine, printre altele, Unirea Shopping Center şi hotelul Rex. Cruda realitate financiară a fost anunţată chiar pe site-ul mamei RomReal. În rapoartele financiare de anul trecut, Paul Bashir, fostul CEO al grupului, spunea: „Începem să simţim efectele crizei financiare în România, în combinaţie cu o mai mare precauţie din partea consumatorilor de pe piaţa imobiliară. (...) Suntem satisfăcuţi de felul în care progresează lucrările la Corallia şi Central, dar nu şi de nivelul vânzărilor la Oasis". Se raportau, la acea dată, pierderi de 8,8 milioane de euro din cauza scăderii preţului activelor. RomReal avea, la 15 august anul trecut, 19 terenuri în România, dintre care 14 în Constanţa. Asta în condiţiile în care în 2007 aveau un lot mai mult la malul mării. Însă, lipsa banilor i-a făcut să vândă un teren controversat, de pe bulevardul Aurel Vlaicu, de 22.500 mp, cumpărat cu numai 47 miliarde de lei. Terenul fusese scos la licitaţie de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa şi aparţinea debitoarei SC Motor Internaţional 2004.
Băieţii deştepţi de pe centură
Revenind la cifre, trebuie menţionat că RomReal, prin Westhouse şi restul subsidiarelor, deţine 1.209.252 mp de teren în România. Raportul din 14 noiembrie 2008 prevesteşte dezastrul. Numit CEO al RomReal, controversatul Kay Tonnes Thorkildsen dezvăluia în rapoartele pe 2008 dureroasele cifre: pierderi de 39,2 milioane de euro (faţă de un profit de 18.200.000 de euro în aceeaşi perioadă a anului 2007), active în valoare de 104,8 milioane de euro şi refuzul băncilor de a finanţa Central Apartments şi Corallia. De asemenea, se nota începutul unui program de reducere a costurilor, ce include şi o reducere de personal, la sfârşitul lui 2008.
Proiectele prezentate în documentele similare din 2007, cum ar fi un nou ansamblu în Mamaia Nord ce includea un turn de 42 de etaje, dar şi o autogară care ar fi însumat 55.000 mp de spaţii mixte, au fost date uitării. Rapoartele din 2009 prezintă parcă apocalipsa pentru Westhouse. Grupul a rămas cu numai opt angajaţi, de la 25 la începutul lui 2008 şi 16 la sfârşitul aceluiaşi an. „Lauda" vânzării a încă două apartamente în Corallia pare a fi singura informaţie pozitivă din rapoarte, împreună cu anunţarea faptului că portofoliul firmei a scăzut cu 14.000 mp, ajungând la 1.204.362 mp. Cei 14.000 mp de teren au fost cumpăraţi strategic de către o subsidiară a RomReal, SC Investate SRL, fix pe traseul viitoarei centuri ocolitoare a Constanţei. Pentru patru loturi de teren în Ovidiu (13.319 mp) şi încă două în Constanţa (375 mp), RomReal spune că a primit de la Guvernul României 189.000 de euro.
Pierderi după pierderi
Rapoartele arată şi locurile unde s-au împroprietărit cei de la RomReal, via Westhouse: Ovidiu (61.433 mp), lotul Bădulescu - Constanţa Nord - Ovidiu (50.000 mp), peninsula Tatar - Constanţa Nord -Ovidiu (11.489 mp), Ovidiu (4.641 mp), Oasis (27.212 mp), Constanţa Nord - Ovidiu (122.350 mp), lotul Gunaydin - Constanţa Nord - Ovidiu (15.000 mp), Mamaia - Corallia (1.200 mp), lotul Mamaia Nord (56.167 mp), Bus Station (autogara nord) (5.437 mp), Piaţa Balada (7.188 mp), lotul Carrefour (15.000 mp), lot într-o zonă nespecificată a Constanţei (799.663 mp). Cu terenul de 56.677 mp, din Mamaia Nord, Westhouse a garantat un împrumut de 13,7 milioane de euro, luat în noiembrie 2007, pe trei ani, de la Alpha Bank. Din lista prezentată de raportul pentru primul trimestru al lui 2009 lipseşte lotul din zona Dacia, unde se dezvolta proiectul Central Apartments. Acelaşi raport spune că „veniturile în primul trimestru al lui 2009 au fost de 1.246.000 de euro, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 6.561.000 de euro, ceea ce a dus la o pierdere financiară netă de 5.315.000 de euro, comparativ cu cea de 119.000 de euro din primul trimestru al lui 2008.
Sfârşitul este aproape?!
Se pare că acesta este începutul sfârşitului pentru unul dintre cei mai activi, îndrăzneţi şi controversaţi actori pe piaţa imobiliară constănţeană, Westhouse Group. Potrivit informaţiilor afişate pe site-ul oficial, RomReal are în România următoarele subsidiare: SC Westhouse Group SRL, SC Concorde Group SRL, SC Investate SRL, SC Rofrench Connections SRL, SC Magic Sail SRL, SC Westhouse Invest SRL, SC Westhouse One SRL, SC West Feriae SRL, SC West Limen SRL, SC Terra del Sol SRL şi SC Hars SRL. Rapoartele evidenţiază faptul că cifrele economice cuprind şi situaţia subsidiarelor din România, nu numai a firmei-mamă din Insulele Bermude.
Am încercat să luăm legătura cu un reprezentant al Westhouse Group, însă orice tentativă a fost sortită eşecului. Pagina de Internet a firmei este neactualizată, iar numerele de telefon de la secţiunea Contact nu mai sunt în uz. Ba chiar şi Andreea Panache, notată pe site ca fiind Sales & Marketing manager, nu mai lucrează în cadrul grupului. În consecinţă, nici de Daniel Stan, directorul financiar al grupului Westhouse, nu am reuşit să dăm pentru a ne oferi detalii despre perioada nefastă prin care trece dezvoltatorul imobiliar.
{mos_ri:Westhouse Group}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- aNONIM 03 Dec, 2009 14:14 Corina Samoila, iti multumim pentru articol si pentru ca ne tii la curent cu ce se mai intampla pe piata noastra. Toate bune!