Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:17 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Westhouse, Kay Tonnes şi Strutinsky Fostul primar din Năvodari şi fostul şef de la Cadastru, deferiţi justiţiei (document)

ro

01 Nov, 2014 00:00 5677 Marime text
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au dispus, ieri, trimiterea în judecată a lui Tudorel Calapod, fostul primar al oraşului Năvodari. Acesta este acuzat de două infracţiuni de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere şi de administrare, dar şi de două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite. Zilele trecute, Tudorel Calapod a fost condamnat definitiv de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, într-o altă cauză, la trei ani şi jumătate de închisoare, cu executare.
 
În dosar apar două societăţi comerciale patronate de Westhouse Invest SRL (unitate care a deţinut nenumărate terenuri în judeţul Constanţa) şi de cunoscutul norvegian Kay Tonnes Thorkildsen, care, după cum arătam şi în ediţiile trecute, şi-a trecut la capitolul asociaţi un nume greu al business-ului constănţean: Sorin Gabriel Strutinsky, cel care deţine părţi sociale şi administrează mai toate firmele în care apar numele primarului Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, şi al preşedintelui suspendat al CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu. În contextul celor mai sus precizate, amintim că, în 2012, Biroul de presă al Alianţei România Dreaptă (ARD) Constanţa anunţa că Nicoleta Ploscaru, candidatul PPDD Constanţa pe Colegiul 10 pentru Camera Deputaţilor, „este concubina afaceristului Kay Tonnes Thorkildsen şi se laudă că este fina lui Sorin Gabriel Strutinsky, partenerul de afaceri al echipei de la conducerea USL Constanţa, Radu Mazăre -Nicuşor Constantinescu“.

 „Abuz în serviciu“

 Revenind la noul dosar al fostului primar din Năvodari, alături de Calapod a mai fost deferită justiţiei Violeta Gulelis, evaluator autorizat, pentru stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere şi de administrare, în forma complicităţii. Cel de-al treilea inculpat, Stere Sponte, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari şi fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, este bănuit de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere şi de administrare, în forma complicităţii, dar şi de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite. Ultimul inculpat, al patrulea, Marian Surdu, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, este bănuit de stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere şi de administrare, în forma complicităţii, dar şi de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite.

 „Valoare diminuată stabilită cu intenţie“

 Conform magistraţilor, „în calitate de primar al oraşului Năvodari, în perioada 12.01 - 25.10.2006, inculpatul Calapod Tudorel, cu sprijinul inculpatei Gulelis Violeta, evaluator autorizat, şi al inculpatului Surdu Marian, consilier local, a stabilit, cu intenţie, o valoare diminuată faţă de valoarea reală, de doar 11,45 euro/mp fără TVA, în cadrul contractului de vânzare - cumpărare din data de 25.10.2006, a suprafeţei de 29.962,17 mp aparţinând domeniului privat al Oraşului Năvodari încheiat cu SC Hars SRL Constanţa (teren situat pe malul mării, în zona Mamaia Nord - Camping Pescăresc), în condiţiile în care valoarea de piaţă a terenului concesionat, stabilită prin expertiza dispusă în cauză, era de 17,21 euro/mp fără TVA, la data de 3.07.2006 (data întocmirii procesului-verbal de negociere de către comisia de licitaţie pentru vânzarea terenului către SC Hars SRL“. „În acest fel“, continuă procurorii Anticorupţie, „a rezultat un prejudiciu adus Consiliului Local Năvodari de 5,76 euro/mp fără TVA şi total de 172.582,1 euro fără TVA, în scopul obţinerii, în favoarea SC Hars SRL Constanţa, a aceleiaşi sume de bani necuvenite“. DNA mai arată cu Surdu, în calitate de consilier local, a iniţiat, la data de 29 mai 2006, proiectul H.C.L. Năvodari nr. 99/29.05.2006 prin care s-ar fi hotărât însuşirea raportului de evaluare a terenului în suprafaţă de 29.926,17 mp, „ajutându-l, astfel, pe primarul oraşului Năvodari să stabilească o valoare diminuată faţă de valoarea reală, aşa cum rezultă din cele descrise mai sus“.

 Fără licitaţie publică

 „Vânzarea terenului suplimentar faţă de cel din măsurători, de 1.962,17 mp, identificat în urma măsurătorilor cadastrale ale terenului sus menţionat, s-a făcut prin încălcarea atribuţiunilor de serviciu, fără a se desfăşura o procedură de licitaţie publică, din iniţiativa inculpaţilor Surdu Marian şi Calapod Tudorel, provocându-se un prejudiciu Consiliului Local Năvodari de 11.302,09 euro fără TVA, acelaşi fiind şi folosul necuvenit adus în favoarea SC Hars SRL Constanţa“, conform magistraţilor.

 Teren situat pe malul mării

 Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa mai arată că, „în calitate de primar al oraşului Năvodari, în perioada 10.11.2006 - 21.03.2007, inculpatul Calapod Tudorel, cu sprijinul inculpatei Gulelis Violeta, evaluator autorizat, şi al inculpatului Sponte Stere, consilier local, a stabilit, cu intenţie, o valoare diminuată faţă de valoarea reală, de doar 25 euro/mp fără TVA, în cadrul contractului încheiat cu SC Terra Del Sol SRL, având ca obiect terenul în suprafaţă de 24.600 mp din acte şi 26.205 mp“. Din măsurători, procurorii au stabilit că terenul aparţine domeniului privat al oraşului Năvodari (teren situat pe malul mării), „în condiţiile în care valoarea de piaţă a terenului concesionat, stabilită prin expertiza dispusă în cauză, era de 57,79 euro/mp fără TVA, la data de 21.03.2007 (data vânzării către SC Terra Del Sol SRL)“.

 „Sume de bani necuvenite“

 „Astfel, a rezultat un prejudiciu adus Consiliului Local Năvodari de 32,79 de euro/mp fără TVA şi total de 859.261,95 de euro fără TVA, în scopul obţinerii, în favoarea SC Terra Del Sol SRL Constanţa, a aceleiaşi sume de bani necuvenite. Inculpatul Sponte Stere, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, a iniţiat proiectul H.C.L. Năvodari nr. 277/21.12.2006 prin care s-a hotărât însuşirea raportului de evaluare a terenului în suprafaţă de 26.205 mp ajutându-l, astfel, pe primarul oraşului Năvodari să stabilească o valoare diminuată faţă de valoarea reală, aşa cum rezultă din cele descrise mai sus“, se mai arată în documentele DNA.

 „Încălcarea atribuţiunilor de serviciu“

 „Şi în acest caz, vânzarea terenului suplimentar faţă de cel din măsurători, de 1.605 mp, identificat în urma măsurătorilor cadastrale ale terenului sus menţionat, s-a făcut prin încălcarea atribuţiunilor de serviciu, fără a se desfăşura o procedură de licitaţie publică, din iniţiativa inculpaţilor Sponte Stere şi Calapod Tudorel, provocându-se un prejudiciu Consiliului Local Năvodari de 52.627,95 de euro fără TVA, acelaşi fiind şi folosul necuvenit adus în favoarea SC Terra Del Sol SRL Constanţa“, au conchis procurorii. În cauză, Consiliul Local Năvodari s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 96.592 de euro, iar în vederea recuperării prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurător pe bunurile celor patru inculpaţi.

 Westhouse şi firmele norvegianului Thorkildsen

 Prima firmă menţionată de procurori, SC Hars SRL Constanţa, are sediul social în localitatea Năvodari, Camping Pescăresc Popas 3 Mamaia. Asociat persoană juridică este, potrivit Registrului Comerţului, SC Westhouse Invest SRL, cu sediul social în Constanţa, pe strada Cuza Vodă. Administratorul Hars SRL este cunoscutul norvegian Kay Tonnes Thorkildsen. SC Hars SRL are ca obiect de activitate „dezvoltare (promovare) imobiliară“. Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii SC Hars SRL cu privire la comunicatul DNA, însă la numărul de telefon pus la dispoziţie de Registrul Comerţului a răspuns un bărbat care ne-a declarat că nu are nicio o legătură cu unitatea comercială. Norvegianul Kay Tonnes Thorkildsen apare, potrivit Registrului Comerţului, în Wied Investments SRL Bucureşti, în SC Stacon Co SRL, în Revital Clinic SRL (radiată), North Bridge Two SRL (radiată), North Bridge Three SRL (radiată), North Bridge Four SRL) (radiată), North Bridge Five SRL (radiată), North Bridge Energies SRL (unitate aflată în întrerupere temporară de activitate), în Kma Advisory SRL (radiată), Explore Asset Management SA şi Blue House SRL (radiată).

 Terra Del Sol SRL

 Cea de a doua societate comercială din dosarul prezentat ieri de DNA, Terra Del Sol SRL, are sediul social în municipiul Constanţa, pe bulevardul Mamaia. Firma este condusă de SC Westhouse Group SRL, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 5%, de SC Westhouse Invest SRL, cu sediul în Constanţa, pe strada Cuza Vodă, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 95%. Terra Del Sol SRL este administrată de Kay Tonnes Thorkildsen şi are ca obiect de activitate „Dezvoltare (promovare) imobiliară“.
 
Am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii SC terra Del Sol SRL cu privire la comunicatul DNA, însă la numărul de telefon pus la dispoziţie de Registrul Comerţului a răspuns o femeie care ne-a mărturisit că nu are nicio legătură cu unitatea comercială anterior precizată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii